Esti aici
Femeia.ro > Familie > Parintii, copiii si momentele de furie (II)

Parintii, copiii si momentele de furie (II)

CITESTE PARTEA I AICI.

Pana acum, am punctat primii pasi care ii pot ajuta pe parinti sa depaseasca momentele de furie. Pe scurt, daca parintele are puterea de a constientiza starea in care este si nu se identifica cu furia, daca isi da voie sa aiba putin timp de gandire pentru ca emotiile puternice se se tempereze, va putea incepe o discutie. Daca isi respecta copilul, foloseste un limbaj echilibrat, isi doreste sa-l inteleaga, il va ajuta pe copil sa se exprime si vor gasi impreuna o solutie.

Parintii care au depus un efort constant in aceasta directie au reusit sa-si imbunatateasca relatia cu copiii. Si cei mici au reactionat mult mai bine la noua atitudine a adultilor. Au renuntat la reactiile lor extreme, nu au mai fost usi trantite sau plansete si au reusit sa verbalizeze motivele unei actiuni, starile, nemultumirile.

Insa pe langa acesti pasi, parintii mai pot face si altii, astfel incat relatia sa fie mai calda si mai apropiata. Dupa etapa rationala descrisa pana acum, absolut necesara in gestionarea furiei, poate veni randul etapei afective. Ea poate incheia pozitiv orice cearta, lasand un sentiment de siguranta, de incredere in sufletul copilului. Pasii sunt simpli:

A regreta sincer si a cere scuze

Orice conflict transforma relatia dintre parinte si copil. Si ca transformarea sa fie buna, ar ajuta ca parintele sa-i spuna copilului ca regreta faptul ca au ajuns cumva la o neintelegere si ca se simte mult mai bine ca au putut discuta si aplana situatia. Daca parintele l-a acuzat pe nedrept pe copil, este important sa-i ceara scuze firesc si fara teama ca isi va pierde autoritatea parinteasca. Dimpotriva, asa va invata si copilul sa reactioneze cand va gresi la randul lui.

O imbratisare

Chiar daca un parinte poarta o discutie mai aprinsa, dragostea pentru copilul lui nu dispare si este bine sa-i arate acest lucru. Dupa ce a clarificat cu copilul lui neintelegerea si au gasit impreuna o solutie, o imbratisare il va linisti si mai mult pe copil si ii va da curaj sa se exprime si altadata. Imbratisarea il va ajuta sa nu se indoieasca de dragostea neconditionata pe care o are parintele pentru el si sa nu dezvolte o teama de conflict.

Orice situatie conflictuala se poate transforma, cu ceva intelepciune si cu multa dragoste, intr-o lectie si un cadou pentru fiecare. Cadoul consta in increderea si mai profunda care va exista intre parinti si copii. Lectia invatata de copil consta in convingerea ca orice conflict se poate rezolva intr-un mod constructiv. Aceasta lectie ii va insoti toata viata si viata lui emotionala ca adult va fi mai echilibrata, iar parintii nu vor mai trai clipe de vinovatie, vor reusi sa sparga cercul vicios furie-vinovatie-furie.

  • Autor: Simona Tofan, consilier psiholog, este consultant in programul educational Viata mea: un “joc” serios. Simona Tofan este licentiata in Jurnalism si in Psihologie, avand un master in psihologie analitica in cadrul ARPA – Institutul Jung.
     

Comments

comments

Lasă un răspuns