Esti aici
Femeia.ro > Familie > Prematuritatea neonatala in Romania

Prematuritatea neonatala in Romania

In Romania, in fiecare an, se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur si de nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Datele oficiale ale Institutului National de Statistica arata ca, in 2009, dintre cei 222.388 de copii nascuti, sub aspectul greutatii, 17.383 au avut sub 2.500 de grame, iar in privinta varstei de gestatie, 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de saptamani.

„Se estimeaza ca rata de prematuritate in Romania este de aproximativ 9%. In general, Romania are un indicator de prematuritate mai mare fata de multe tari ale UE. In acelasi timp, procentajul copiilor nascuti inainte de 28 de saptamani si avand sub 1.000 de grame este de aproximativ 1-1,5% din totalul nou-nascutilor vii. Cifrele sunt variabile in functie de zonele geografice”, a declarat Prof. Dr. Silvia Stoicescu, Presedinta Asociatiei Romane de Neonatologie.

„Sunt regiuni cu o rata mai mare de prematuritate, cum ar fi Moldova si Muntenia, in functie de conditiile socio-economice (varsta mamei, venit redus etc.) si de patologia materna. Pe de alta parte, centrele universitare mari ingrijesc in maternitatile de grad III un numar dublu de prematuri fata de restul maternitatilor din tara”, adauga Prof. Dr. Silvia Stoicescu.

Complicatiile medicale ale prematuritatii

Prematurul reprezinta orice nou-nascut iesit din organismul matern inainte de 37 saptamani de gestatie, adica inainte de termenul de maturare a sistemelor si organelor care il ajuta sa supravietuiasca. In functie de varsta de gestatie si de greutatea la nastere, prematurii pot fi cu greutate corespunzatoare varstei de gestatie sau cu greutate mai mica/mai mare decat cea normala pentru varsta de gestatie, in general pragul de greutate fiind de 2.500 de grame. Ca urmare, riscul de neadaptare la viata extrauterina este crescut.

Printre cauzele prematuritatii se numara:

  • FACTORI SOCIO-ECONOMICI – sarcina nedispensarizata, instruirea redusa a mamei, venit material si conditii de viata precare, consum de droguri, tutun, alcool.
  • PATOLOGIA MATERNA – patologii preexistente sarcinii (boli de sistem, infectii TBC, malformatii cardiace); boli concomitente sarcinii (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, pneumonii, infectie urinare si vaginale, boli ale aparatului uro-genital matern (fibrom, malformatii uterine); sarcina multipla (frecventa in cazul fertilizarii in vitro); nespatierea sarcinilor cu intervale mici intre ele, lipsa igienei sexuale adecvate.

Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de DETRESA RESPIRATORIE, cauzat de imaturitatea pulmonara, care poate duce la: hemoragie pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazie bronhopulmonara, retinopatie de prematuritate.

Exista, de asemenea, studii care asociaza prematuritatea si cu autismul. „Tratamentul prematurilor inseamna, in fapt, realizarea unei tranzitii cat mai putin agresive intre conditiile intrauterine si mediul exterior. In conditiile actuale de dotare a maternitatilor, realizam maximum posibil pentru a salva copii mai mici de 28 de saptamani, insa pe multi ii pierdem sau ii recuperam partial, ei continuand sa traiasca cu diferite forme de handicap. Pentru a schimba aceasta situatie, e nevoie de echipamente performante. (…) Aplicarea tehnicilor moderne poate face diferenta intre un copil normal sau un copil cu risc mare de deces si handicap ulterior”, afirma Dr. Adrian Toma, Medic primar neonatolog, sef Sectie Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie „Prof Dr. Panait Sarbu” (Giulesti).

  • Ingrijirea unui copil prematur este costisitoare, statisticile la nivel european indicand un cost de aprox 1.000 de euro/zi.

Comments

comments

Lasă un răspuns