Esti aici
Femeia.ro > Familie > 10 lucruri despre Craciun pe care nu le stiai

10 lucruri despre Craciun pe care nu le stiai

ce nu stiai despre Craciun

Craciunul este un motiv de bucurie pentru toti si o sarbatoare a sperantei. Ne pregatim pentru aceasta Sarbatoare, dar pentru ca farmecul ei sa ramana intact este bine sa stii si unele detalii ascunse ale Sarbatorii.

1. Primul brad de Craciun artificial a fost facut in Germania si era din pene de gasca
2. Primul Craciun a fost sarbatorit in anul 350 cand Papa Iulius I a proclamat ziua de 25 decembrie ca data oficiala a nasterii lui Iisus Hristos.
3. Potrivit Guiness Book, cel mai inalt brad de Craciun a avut 67 de metri inaltime si a fost expus in centrul comercial Northgate, din Seatle, Washington.

4. Culorile traditionale de Craciun sunt verdele, rosul si auriul. Verdere a fost dintotdeauna un simbol al vietii si renasterii, rosul simbolizeaza sangele lui Hristos, iar auriul lumina, bogatia si regalitatea.
5. Cele mai multe despartiri au loc inainte de Craciun, iar cele mai putine in zilele de Craciun. Asa sustine o statistica neoficiala realizata pe Facebook.
6. Bolivienii tin „Slujba cocosului” in Ajun de Craciun, iar unii aduc cocosi in biserica. Ei fac acest lucru ca un simbol de credinta, caci cocosul a fost prima necuvantatoare care a anuntat nasterea Domnului.

7. In Polonia, decoratiunile de Craciun in forma de panza de paianjen sunt foarte populare, caci, potrivit legendei, un paianjen a cusut o paturica pentru pruncul Iisus. De fapt, polonezii considera paienjenii ca fiind un simbol al bunatatii si prosperitatii de Craciun.
8. Vascul, o planta atat de folosita in aceasta perioada, era considerata de sacra, asta pentru ca ramanea verde si facea fructe iarna, atunci cand restul plantelor mureau. Ei o taiau cu cutite de aur si nu o lasau sa atinga pamantul. Considerau ca are puterea de a vindeca infertilitatea si de a tine raul departe.

9. Primele decoratii de Craciun au fost merele. Aceste fructe ii urmaresc pe oameni in ipostaze religioase importante inca din vechiul testament, caci Adam si Eva au cazut din rai tot din cauza unui mar.
10. Se spune ca in Ajun de Craciun animalele vorbesc si povestesc despre nasterea lui Iisus in iesle. Acesta este motivul pentru care in Ajun oamenii nu merg in grajd sau in alte locuri unde sunt animale, pentru ca legenda spune ca cel ce aude necuvantatoarele vorbind, impietreste.

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: pexels.com

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns