
Nemulțumită de tine, de lume, de viață. Pentru că ai visat ceva și nu s-a potrivit sau pentru că așa ești tu, pur și simplu mereu nemulțumită.
Nu ești deloc prietenă cu viața ta. În loc să stai puțin pe loc și să te întrebi ce și cum, ascunzi nemulțumirea asta în cel mai obscur sertăraș al subconștientului, arătând celor din jur o figură radioasă, de-a dreptul fericită. Și o ascunzi atât de bine, încât uiți chiar și tu de ea. Cu toate astea, anumite comportamente, anumite semne trădează insatisfacția ta. Și ar fi bine să iei aminte la ele, pentru că, neluată în seamă, insatisfacția de azi duce la la excluderea ta din lume de mâine sau, și mai rău, la depresia de poimâine. Care anume sunt semnele, comportamentele acelea?
1. Mereu cauți punctele slabe, ale unei relații, unei case noi sau ale unei slujbe noi. Indiferent cât de bine spun cei din jur că e totul, tu cauți nod în papură. Spui despre tine că ești perfecționistă doar ca să atenuezi din impresia făcută celor din jur.
2. Ai greșit. Cu vorba sau cu fapta! Niciodată nu recunoști că ai o vină. Întotdeauna de vină sunt ceilalți, vremea sau încălzirea globală. Mai păcălești pe cineva?
3. Prietena ta cea mai bună este cel mai mare rival al tău. Împărtășești ce împărtășești, dar înlăuntrul tău se dau lupte mari: cum să i-o iei înainte, cum să fii mai în centrul atenției decât ea, cum să fii mai tare. Să nu crezi că nu s-a prins de invidia ta, de stratagemele tale!
4. Te așezi mereu contra curentului. Nu neapărat ca să fii interesantă, ca să ieși „din turmă“, chiar dacă și lucrul ăsta e un pic adevărat, ci mai degrabă pentru că ți se pare prea simplu să aibă toată lumea dreptate.
5. Depășești greu momentele dificile. Mai ales cu ajutorul medicamentelor, alcoolului, amorului „cu cine-o fi“. Și asta, pentru că nu vrei să te confrunți cu tine însăți.
6. Nu te atrage deloc să trăiești sănătos. Ți se pare inutil? O vezi ca pe o modă enervantă? Mai mult ca sigur, este vorba despre acea mocnită nemulțumire de sine.
7. Ești sclava emoțiilor. Nu le poți controla, nu te poți controla. Ai putea spune că așa ești tu, mai viforoasă, dar, de fapt, e vorba de nesiguranță.
8. Când totul merge bine, ție îți vine să plângi. De parcă binele ți-ar provoca un rău, ca și cum binele s-ar așeza în calea… fericirii tale.
9. Atingerea unui țel este doar o… demonstrație. Nu o faci pentru că îți dorești sau pentru că ai nevoie, ci doar pentru a demonstra că atingerea țelului cu pricina – de la cucerirea unui bărbat până la învățarea unei limbi străine – nu-ți aduce nicio satisfacție. Pe sistemul „așa, și…?“
10. Relațiile tale sunt tumultuoase, dar nesatisfăcătoare.
După ce le-am trecut în revistă, să vedem de ce ești, de fapt, mereu nemulțumită. Aproape dependentă de nemulțumirea asta. Pe care chiar te străduiești s-o provoci. Ei bine, nu e nicidecum tendința spre perfecțiune (între noi fie vorba, chestia asta cu perfecțiunea are un ce patologic, pentru că perfect este doar Dumnezeu), așa cum lași să se înțeleagă. Nemulțumirea asta vine din complexe, din neîncredere, din slăbiciuni.
Ce-ar fi de făcut? În primul rând, să recunoști că ai o problemă. În al doilea rând, să încerci să rezolvi problema lucrând cu tine:
√ pas cu pas, învață să te bucuri de lucrurile mici, este ca și când încerci să scapi de o dependență, mai greu la început, din ce în ce mai ușor după aia;
√ privește-te în oglindă și, cât se poate de obiectiv, găsește-ți calități, nu numai defecte; cu vremea, vei începe să te împaci cu tine și să te simți mai bine în propria piele;
√ gândește-te că ești pricepută la anumite lucruri și mai puțin pricepută la altele, acceptă asta, nimeni nu le știe pe toate; va fi grozav când îți vei da seama că ești în stare să te bucuri de un lucru bine făcut.
Dacă nu te descurci singură, cere ajutorul unui specialist. Probabil că nu ai încredere nici în psihologi, dar măcar încearcă, înainte să fie prea târziu. Până la urmă, viața pe care o duci e deja foarte complicată: tensiuni, conflicte, iubiți care-și iau rapid lumea în cap. De ce să nu reanunți la ea?
Citește și:
- De ce (nu) repetăm greșelile părinților
- Greșeli în căutarea fericirii
- 7 semne că ești pe drumul cel bun
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr12/30.03.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF