
Te plângi mereu de tot ce ţi se întâmplă, de multitudinea de nereuşite, învinovăţindu-i ba pe unii sau pe alţii, ba împrejurările. Schimbă-ți perspectiva! S-ar putea să găseşti şi cauza, şi soluţia.
Nemulţumirea permanentă este o boală apăsătoare, greu sau chiar imposibil de prevenit, controlat și tratat. Psihologii susţin că-şi are rădăcinile în fragedă copilărie, din pricină că părinţii nu sunt preocupaţi de dezvoltarea încrederii în sine a copilului lor și ia amploare în adolescenţă, perioadă în care căutarea de sine poate fi însoţită de insatisfacţie totală, ajungând ca la maturitate să erodeze mintea, trupul şi spiritul. Ai și tu această problemă? Doar deconspirând vinovaţii vei găsi remediul: un gând vindecător.
1. Ai tendinţa de a amâna sarcinile dificile
Eşti într-o permanentă aşteptare a momentului potrivit pentru ceva important pentru tine, amânând la nesfârşit lucrurile pe care trebuie să le faci. De mâine, de luni, la vară, după ce va termina copilul şcoala… De unde această tendinţă de a tot amâna? Psihologii sunt de părere că are legătură cu imposibilitatea de a controla emoţiile. Persoanele care nu fac faţă sentimentelor precum neîncredere, frustrare, stres, frică sunt tentate să amâne sarcinile dificile ori să întreprindă o acţiune al cărei rezultat nu-l cunoaşte, fiindu-i teamă ca nu cumva să nu fie cel dorit. N-ar fi rău să încerci să pui capăt acestui obicei, pentru că aduce un nivel ridicat de stres și te împiedică să acţionezi şi să te bucuri de viaţă.
2. Baţi pasul pe loc
Te zbaţi, depui eforturi şi nu reuşeşti nicicum să obţii ce vrei. O iei mereu de la capăt, dar nu faci nici un progres şi rezultatul e acelaşi. Nu cumva procedezi de fiecare dată la fel, recurgi la aceleaşi procedee, aşteptând ca rezultatul să fie altul? N-ai cum să mergi mereu pe aceeaşi cale, iar destinaţie să fie alta. De aceea, n-ar fi rău să te abaţi un pic de la drumul ales și să accepţi provocările.
3. Eşti ancorată în trecut
Dacă trăieşti doar cu gândul la ce a fost, mulţumitor sau nu, ratezi să trăieşti în prezent. Lasă trecutul în urmă, învaţă din greşelile săvârşite, trage concluzii și mergi mai departe. Trăieşte în prezent!
4. Te preocupă ce spun alţii
E foarte bine să asculţi părerea altora, să înveţi din experienţa lor. Dacă le urmezi sfaturile (mulți au această pretenţie), alege-i cu grijă pe cei a căror părere chiar contează pentru tine, iar pe ceilalţi ignoră-i. Oricât de mult te-ai strădui, niciodată nu vei reuşi să mulţumeşti pe toată lumea. La urma urmei, nici nu trebuie să-ţi propui aşa ceva.
5. Te compari cu persoanele din jur
Dacă ai tendinţa de a trage cu ochiul la capra vecinului, cu siguranţă vei fi mereu nemulţumită, frustrată şi, în plus, vei lăsa loc invidiei să te macine. La ce bun? E foarte posibil să găseşti că unii sunt mai frumoşi, alţii mai inteligenţi, norocoşi ori cu o situaţie financiară mult mai bună. Este un punct de vedere subiectiv, desigur, iar comparaţia nu-i niciodată în favoarea ta, generând o suferinţă continuă.
Ce-ar fi să-ţi îndrepţi privirea nu spre exterior, ci în interiorul propriei fiinţe? Aşadar, analizează-te, acceptă-te aşa cum eşti şi respectă-te! Dacă tu n-o faci, alţii de ce ar face-o?
6. Nu-ţi asumi riscuri
Dacă obişnuieşti să analizezi în amănunt orice situaţie sau persoană cu care intri în contact și vrei să ştii întotdeauna cum stau lucrurile înainte de a lua o hotărâre şi de a trece la acţiune, ca nu cumva să greşeşti și să nu-ți asumi niciun risc, s-ar putea ca, obosită de atâtea gânduri, să n-o mai faci deloc. Ascultă-ţi vocea interioară şi dă dovadă de curaj! Ce s-ar putea întâmpla? În cel mai rău caz, o experienţă de viaţă care ţi-ar putea fi de folos pe viitor.
7. Te lași influențată de anturaj
Nu te grăbi să-ţi atribui merite pentru tot ce ştii. Multe le-ai preluat, cu siguranţă, de la părinţi şi educatori, din relația cu prietenii sau pur şi simplu din mediul în care ai evoluat până acum. Analizează-ți cu atenţie anturajul! Dacă persoanele apropiate îți spun că lucrurile pe care vrei să le faci îţi depăşesc posibilităţile și nu ai nicio şansă să le duci la bun sfârșit, dându-ţi eventual exemple concludente, asta te influenţează negativ și îți diminuează entuziasmul şi încrederea în sine.
Pentru a te simţi încrezătoare, ai nevoie de un mediu îndrăzneţ. Vrei să obţii ceva? Caută să te apropii de persoane care au aceleaşi aspiraţii, de la care ai ce învăţa. Dacă oamenii din jur te trag în jos, la ce bună comunicarea cu ei? Poate doar pentru a pierde timpul.
8. Nu investeşti în propria evoluţie
Ai tot învăţat de-a lungul anilor, la şcoală şi la diverse cursuri de perfecţionare, după care ai găsit un job mulţumitor. După un timp, începi să cochetezi cu mândria, autosuficienţa, cu ideea că eşti o persoană importantă. Din învăţat te-ai oprit pur şi simplu, aşa cum fac mulți adulţi, iar curiozitatea şi setea de nou au rămas undeva în urmă, în anii tinereţii. Intri în rutină, creierul se leneveşte, nu mai asimilezi informaţii noi cu aceeaşi uşurinţă. După o vreme, toate acestea îţi vor face viaţa neinteresantă și nu-ţi vor permite să te dezvolţi și să-ţi valorifici potenţialul. Sigur că vei fi nemulţumită.
9. Prea multă teorie, practică deloc
Aduni cu aviditate tot felul de informaţii, având convingerea că, la un moment dat, îţi vor fi de mare folos. Doar că teoria e utilă când poate fi pusă în practică. Altfel, la ce-i bună o enciclopedie ambulantă dacă nu pune nimeni în aplicare ideile din ea? Transformă cititul în acţiuni care te îmbogăţesc, adună ideile care ţi se potrivesc şi pune-le în practică. Doar aşa poţi face ca cititul să-ți influenţeze viaţa în bine. Altfel, rămâne o simplă lectură.
10. Nu ai un obiectiv, un ţel de atins
Dacă nu știi cu adevărat ce vrei de la viaţă şi de la tine, fără a avea un scop pe care să te străduieşti să-l atingi, cum vrei să obţii ceva? Fă-ţi un plan – bun sau rău, e al tău şi cu siguranţă te va duce undeva, cât mai aproape de ce-ţi doreşti și ce meriţi. Stabilirea obiectivelor şi eforturile depuse pentru atingerea lor constituie primul pas făcut pe drumul către o viaţă împlinită.
11. Nu ești tu însăți
Jos masca, nu te mai chinui să pari altfel decât eşti. Fii tu însăţi! Pe lângă faptul că te vei simţi mult mai bine, vei fi apreciată de ceilalţi, de persoanele care într-adevăr contează pentru tine, te înţeleg şi îți sunt mereu alături.
12. Vrei să ai tot timpul dreptate
Până să convingi pe cineva că albul e negru, s-ar putea să treacă viaţa pe lângă tine. La urma urmei, chiar este important să-ţi împărtăşească toți punctul de vedere legat de un aspect sau altul? Nu cumva sunt prea mulţi cei cu care ai stricat relaţiile tocmai din cauza principiilor la care ţii atât de mult? Oare ce-i important: să ai dreptate ori să fii fericită?
Acceptă-te aşa cum eşti! Sigur, nu ai doar calităţi, nu ai atins perfecţiunea, iar greşelile pe care le-ai făcut nu-s deloc puţine. Însă, cu cât acumulezi nemulţumiri, resentimente şi regrete, cu atât îţi pui singură piedici în atingerea stării de pace interioară pe care toţi ne-o dorim. Iertarea şi acceptarea propriei persoane, dar şi a celor din jur, cu calităţile şi neajunsurile lor, aduc cu sine echilibrul interior.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.03/21.01.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com
Este atat de adevarat fiecare cuvant din acest articol, incat l-am salvat, pentru a-l reciti periodic. Stim toate aceste lucruri, dar in ce masura tinem cont de ele? Trebuie sa ni le reaminteasca, permanent, cineva. Pentru ca suntem delasatori, sau prea prinsi in vartejul vietii si nu ne facem timp pentru lucrurile ce adevarat importante.
Felicitari pentru articol si multumesc!!!
cu drag! 🙂