Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > 5 moduri simple de a-ți bucura sufletul

5 moduri simple de a-ți bucura sufletul

Ce-ar fi ca zilnic, în decurs de trei săptămâni, să te preocupi zilnic de ce i-ar plăcea sufletului tău? La ce bun un asemenea îndemn? Dându-ţi un astfel de răgaz, e posibil să-ţi redescoperi frumuseţea interioară, să observi că există o multitudine de gesturi simple care îţi pot lumina chipul.

Nu puţini îşi petrec toată viaţa în goană după ceva anume, convinşi fiind că, dacă vor obţine acel ceva, vor fi fericiţi, împăcaţi cu sine. Doar că se întâmplă ca, nici după împlinirea unei dorinţe, nici a altora ce-i urmează, starea de mulţumire interioară să refuze să se apară. De ce se întâmplă astfel? Unde greşeşti şi cum remediezi erorile? Iată câteva dintre secrete: a le pune în practică, cu alte cuvinte a le trăi, constituie o adevărată artă, aceea de a fi în armonie cu tine însăţi.

Fără critică, fără autocritică

Nu critica, nici măcar în gând. Imediat ce simţi pornirea de a o face o, gândeşte-te la calităţile pe care, cu siguranţă, persoana respectivă le are. Ca noi toţi, de altfel. Nu cocheta nici cu autocritica, ci acceptă-te exact cum eşti, bucură-te de ce ai şi poţi face în prezent. Nu uita: sursa nemulţumirii de sine este în interiorul tău, iar a fi împăcat cu sine este o alegere strict personală!

Nu te compara cu alţii!

Raportându-te mereu la cei din preajma ta, de parcă te-ai angaja într-o competiţie cu toată lumea, există toate probabilitățile să fii nemulţumită de propria persoană, de unde şi starea de frustrare ce te însoţeşte ca o umbră. Ce-ar fi să schimbi perspectiva, să-ţi îndrepţi privirea nu spre exterior, ci către interiorul tău? E foarte posibil ca incursiunea să nu fie uşoară şi nici de scurtă durată; pe traseu însă, te vei întâlni cu o persoană pe care o iubeşti, o respecţi şi o admiri: tu însăţi!

Fă ce-ţi place!

Alocă în fiecare zi un timp doar pentru tine, făcând ceva ce ştii că-ţi place. O baie cu spumă care să te relaxeze, lecturarea câtorva pagini dintr-o carte care să te încarce pozitiv. Şi, pe cât posibil, renunţă să urmăreşti ştirile despre crime şi catastrofe, filmele de groază. Doar nu poţi lua toate problemele lumii asupra ta, nu-i aşa?

Nu te îndepărta de ceilalţi

Interesează-te de ce-i preocupă pe alţii şi în relaţiile cu ei îngăduie-ţi să fii compătimitoare, înţelegătoare, atentă, bună. Încearcă şi vei constata că merită. Şi asta, pentru că, înainte de toate, primul beneficiar al unei astfel de atitudini vei fi chiar tu.

Iartă şi iartă-te

A trăi cu o povară uriaşă de resentimente, de ură şi dorinţa de răzbunare cuibărită în suflet e foarte greu, supărările şi resentimentele constituind un stres puternic şi pentru corpul fizic, şi pentru psihic. Şi, în fine, deşi cu asta ar trebui să începi, pentru a-i putea ierta pe alţii, va trebui mai întâi să te ierţi pe tine, să-ţi ceri iertare pentru orice rău ţi-ai pricinuit vreodată.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/28/04.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns