Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > 6 pași în căutarea fericirii

6 pași în căutarea fericirii

De cum se face dimineață, începem alergătura. Inclusiv sau mai ales azi, pe 20 martie, de Ziua Internațională a Fericirii. Cum care alergătură? După fericire. Ne dorim locuri de muncă mai bune, salarii mai mari, case mai încăpătoare și mai aranjate, vacanțe scumpe în locuri paradisiace, petreceri în cluburi, ținute ultimul răcnet, mașini puternice… Vrem să avem totul, convinși fiind că atunci și numai atunci vom fi în sfârșit fericiți. Și iată cum trăim zi după zi cu o fericire mereu amânată pentru când vom avea una sau alta, fără să ne dăm seama că, de fapt, așa ne trece viața.

Iar dacă soarta e binevoitoare cu noi, unii dintre noi chiar obțin totul de pe listă sau mare parte. Dar atunci… mare dezamăgire! Parcă sentimentul de fericire tot ne alunecă printre degete. În schimb, simțim o mare oboseală, o dezamăgire, o frustrare ce ne toarnă plumb în oase.

Nu-i nimic, acum ne-am învățat lecția! Nu ne mai punem în cap să dobândim lucruri materiale, ci vom merge pe calea dezvoltării personale, pe îmbogățirii spiritualității. Iar la asta garantat ne vor duce echipamentul de sport sau covorașul de yoga sau hrana specială pentru a ne reechilibra. Le încercîm și pe acestea și totuși…

Și atunci, ce-i de făcut? Să revenim la firescul vieții, spune filozoful și expertul în psihologie pozitivă Tal Ben-Shahar, profesor la Universitatea Harvard și autor de cărți. Ușor de zis, greu de făcut!

Conform unui studiu realizat în America de Sud de compania SURA Asset Management, locuitorii din America de Sud sunt cei mai fericți din lume. O altă concluzie ce a reieșit a fost faptul că gradul de fericire crește odată cu vârsta și pe măsură ce îți oferi experiențe și nu atât bunuri materiale cu banii câștigați, că persoanele credincioase sunt mai fericite, tot la fel ca acelea care petrec mai mult timp cu semenii și în special cu cei dragi.

În cadrul cursurilor susținute la Harvard și al discursurilor rostite cu diferite prilejuri, profesorul Tal Ben-Shahar evidențiază câteva aspecte privind fericirea și căutarea ei, printre care:

Fii bine cu tine

Fericirea nu e o stare de beatitudine neîntreruptă, ci mai degrabă o stare de bine cu sine și cu ceilalți; ea nu presupune inexistența oricărei supărrări, a oricărei experiențe dureroase, ci împăcarea cu acestea. De fapt, este anormal să nu simți durerea și să nu te afecteze. Dacă se întâmplă asta, cel mai bine ar fi să apelezi la medicul psihiatru. Faptul că simți durerea, teama, îngrijorarea, furia înseamnă că ești viu și că nu ești psihopat.

Coboară standardele

50% din cei cu vârsta peste 55 de ani participanți la studiul pomenit erau fericiți. De ce? Pentru că odată cu înaintarea în vârstă începi să dai o altă valoare vieții și celor ce se întâmplă, pentru că nu mai ai așteptări înalte de la tine și de la toți ceilalți, ești mai îngăduitor cu tine și cu semenii, pentru că acorzi mai mare importanță relațiilor cu oamenii în general și cu cei dragi în special. Oricâte defecte ar avea ei, conștient fiind că și tu ai defecte.

Renunță la perfecționism

Ai o lucrare de făcut pentru serviciu. Faci și refaci, stai peste program pentru că ai un termen limită și pentru că vrei ca rezultatul să fie ireproșabil. Acasă speli, calci, gătești, faci cumpărături. Te străduiești să fii drăguță, amabilă cu toată lumea, mai ales cu copiii și cu partenerul de viață. Când te uiți în oglindă, parcă ai mai retușa ceva la chipul tău sau la coafură, iar ținuta în mod cert merge îmbunătățită. Iar dacă mai deschizi și rețelele de socializare și îi vei pe toți râzând, veseli, cu ținute perfecte, cu mâncăruri perfecte, cu familii și concedii perfecte, anxietatea și depresia deja și-au făcut culcuș în mintea și în sufletul tău. Soluția? Nu te mai compara! Nu crede în iluzia că toți sunt perfecți și au o viață perfectă, numai tu nu. Suntem oameni cu toții, imperfecți, cu vieți imperfecte.

Prețuiește ce ai

În 1998, când Oprah vorbea pentru prima dată în emisiunea ei despre recunoștință era un lucru inedit, curios chiar. Însă timpul și știința i-au dat dreptate. Uită-te bine în jurul tău și nu considera că tot ceea ce ai e normal, ți se cuvine: nici familia (câți și-ar dori și nu o au?), nici serviciul (la fel, poate că unii sunt șomeri), nici casa (ai auzit, cu siguranță, de atâtea persoane care stau pe străzi), nici sănătatea (spitalele geme de bolnavi cu boli grave, unele cu pronostic crunt), nici faptul că ai două mâini și două picioare (dacă ție ți-e greu, oare cum le-o fi celor aflați într-un scaun rulant?). Exprimă-ți cât de des poți recunoștința pentru ceea ce ai, material sau spiritual. Pune în cuvinte de mulțumire starea de satisfacție. Mulțumește celui care ți-a dat cel mai mic ajutor. Vei observa în scurt timp că ai o stare de spirit mult mai bună, că cei din jur îți caută prezența agreabilă, că lucrurile bune din viața ta se înmulțesc, că reușești cu mai multă ușurință să-ți atingi obiectivele și că te bucuri de o stare de sănătate mult mai bună.

Vezi un pic de bine în orice rău

Sună nebunește, nu-i așa? Poate, dar e singura variantă de a merge mai departe. Plouă? Da, dar vom avea recolte bogate. E cald? Bucură-te de soare acum, la iarnă ai să-l dorești degeaba! Ai vreo boală? Poate că e venită ca să te facă mai puternică, să-ți “sculpteze” caracterul, poate că a venit cu o lecție la pachet. Este dovedit științific faptul că lucrurile, că toate cele ce se petrec nu au o valoare pozitivă sau negativă în sine, ci au valoarea, interpretarea pe care le-o dăm noi.

Strânge relațiile cu semenii

S-au făcut multe studii de-a lungul timpului. Fără posibilitate de echivoc, toate au dovedit că au viață mai lungă și mai fericită cei care fac parte dintr-o familie mare, dintr-o comunitate, fie ea de breaslă, religioasă, locală sau de orice alt tip. Faptul că ești parte din ceva, și nu frunză în vânt, că îi pasă cuiva de tine, că ai un rol într-o comunitate dă sens, rost vieții tale. Întreține relațiile cu oamenii față în față, chiar dacă tehnologia ne oferă posibilitatea să păstrăm legătura ei și fără să ieșim din casă. Nu se compară!

Altfel spus, în căutarea fericirii să nu uităm să trăim, să ne bucurăm de clipa prezentă! Iar fericirea îmbracă tot atâtea haine câți oameni sunt pe Pământ! Și e loc pentru toți.

Citește și:

Mălina Ana Chirea promovează bucuria la Institutul pentru Fericire
10 lucruri care te fac fericita
Și tu poți învăța să fii fericită
Hormonii stării de bine

Text: Cătălina Oprea

Foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns