Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > 7 motive pentru care ești somnoroasă mereu

7 motive pentru care ești somnoroasă mereu

Dacă te odihnești suficient, dar tot te simți obosită, în spatele oboselii se află altceva.

Te trezești greu dimineața, te simți stoarsă de energie în timpul zilei și te concentrezi cu dificultate la sarcinile de serviciu, ai frecvent stări de iritare și nu prea ți-e foame. Acesta este tabloul zilnic căruia nu-i găsești explicația. Oboseala extremă se poate lăsa cu urmări serioase pentru sănătatea ficatului. Cum un ficat obosit face față mai greu digestiei, sintezei vitaminelor, proceselor de detoxificare și echilibrării hormonale, e indicat să depistezi din timp cauzele oboselii. Iată câteva posibile indicii:

Mănânci ce nu trebuie

Mesele copioase te moleșesc. Iar copios înseamnă întotdeauna alăturarea la aceeași masă a proteinelor, grăsimilor și carbohidraților rafinați – altfel spus, dacă mănânci carne grasă cu cartofi sau hamburgeri (chiftea, chiflă) ori pizza cu de toate (aluat din făină albă, topping din carne, ketchup cu zahăr). Deși se spune că îți dă energie ceea ce este dulce, se întâmplă exact invers: abuzul de băuturi dulci (sucuri carbogazoase) și, în general, dulciurile, ce conțin zahăr alb sau amidon în cantitate mare, te storc de energie. Chiar dacă inițial, după ce iei o gură de prăjitură, te simți revigorată, pancreasul începe la scurt timp să secrete insulină în exces, iar ficatul, principalul organ implicat în eliminarea substanțelor nefolositoare, preia adesea imposibila sarcină de a te scăpa de toxinele cu care l-ai bombardat. De aici, oboseala inexplicabilă.

Ești stresată

Grijile cotidiene te țin atât de mult în corzi, încât hormonul stresului (cortizolul) rămâne la un nivel ridicat până târziu în noapte și ajungi, din pricina gândurilor care vin de-a valma, să te perpelești în pat până spre dimineață. Iar când ești permanent pe arcuri, detensionarea nu se poate produce la comandă. Chiar dacă ești norocoasă și reușești să adormi la ora obișnuită, stările anxioase de peste zi te fac, chiar și după ce dormi buștean, să te trezești dimineața mai obosită decât te-ai culcat. Așadar, este important să ai o rutină înainte de culcare, pe care so respecți cu sfințenie, chiar și atunci când crezi că ești relaxată (mintea își continuă activitatea, deși tu simți că deții controlul): încearcă un set de exerciții de respirație cu rol de relaxare, un film captivant care să te țină departe de gândurile apăsătoare, o carte a cărei poveste să-ți permită să te cufunzi lin într-un somn cu vise frumoase. Dacă nu și nu, atunci apelează la un psihoterapeut.

Ai un somn neodihnitor

Sindromul apneei de somn și cel al picioarelor neliniștite sunt afecțiuni care perturbă somnul și ambele pot constitui motive pentru care te trezești atât de vlăguită. Posibil să nici nu știi dacă suferi de una dintre aceste afecțiuni, întrucât se manifestă în timp ce dormi. Roagă-ți partenerul să observe dacă miști picioarele în somn. Chiar tu îți poți da seama de o eventuală problemă, remarcând senzația de agitație în picioare înainte de a adormi. Apelează tot la jumătatea ta pentru a depista semnele apneei de somn: roagă-l să-ți spună fără se simtă jenat dacă sforăi intermitent pe parcursul nopții.

Nu faci mișcare

Exercițiile fizice efectuate regulat sau simplul mers în pas alert (circa 10.000 de pași zilnic recomandă medicii) ajută nu doar la obținerea unui somn mai bun, ci și la reglarea metabolismului (a rezistenței la insulină) și la îmbunătățirea digestiei. De asemenea, studiile arată că mișcarea accelerează procesele de detoxificare, punând la lucru ficatul și limfa. Ca efect, te simți mai tonifiată, mai ușoară, mai energică. În același timp, mișcarea favorizează eliberarea de hormoni ai stării de bine, care susțin sănătatea sufletului, atât de importantă ca stavilă împotriva stărilor depresive, care sug energia vitală.

Ești anemică

Tulburarea apare ca urmare a deficitului de globule roșii, proteine care transportă oxigenul în organism și, desigur, la creier. Alte cauze ale anemiei pot fi lipsa fierului și a vitaminei B12. Dietele drastice sunt și ele vinovate pentru deficitul de nutrienți. Fă-ți un set de analize de sânge pentru a te lămuri cu privire la eventualele carențe.

Nu bei suficientă apă

Apa duce substanțele nutritive și oxigenul prin fluxul sangvin către celule, contribuind la răcirea corpului prin transpirație. Organele interne au nevoie de apă pentru a funcționa optim. Apa contribuie, de asemenea, și la o bună evacuare a deșeurilor, asigurând detoxificarea (toxinele nu se mai stochează vreme îndelungată în ficat, astfel sângele este mai ușor de filtrat, iar rezultatele sunt evidente: piele frumoasă, mai multă energie, un tonus îmbunătățit etc.). Când nu bei suficientă apă, organismul pune în recirculație toxinele, provocând boli de piele, iritabilitate sau tulburări metabolice. Așadar, pentru a calcula câtă apă bei pentru a evita deshidratarea, calculează 40 ml/kg corp. Deci, dacă ai 60 kg, necesarul zilnic este de 2,4 litri.

Suferi cu tiroida

Există o legătură strânsă între disfuncțiile tiroidiene și oboseală. Tiroida hipoactivă (produce în cantitate redusă hormonul tiroxină, esențial pentru menținerea energiei în echilibru) are ca simptome asociate oboselii și libidoul scăzut, pielea uscată, constipația. Temperatura scăzută, unul din semnele hipotiroidiei, provoacă senzație de sfârșeală și, de obicei, este ignorată.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns