
Când a fost ultima dată când ai luat o pauză și te-ai întrebat dacă ești fericită? Într-o lume grăbită, cu responsabilități, griji și termene limită, ce faci pentru a cultiva o atitudine pozitivă?
În 2016, Danemarca a fost desemnată cea mai fericită țară din lume conform unui studiu realizat pe baza datelor culese la nivel mondial de Institutul Gallup. Într-o țară cu ierni lungi, întunecate, zile scurte și temperaturi scăzute, danezii reușesc să păstreze o gândire pozitivă și să fie împăcați cu viața lor indiferent de circumstanțe sau de dificultățile pe care le experimentează. În plus, ei sunt europenii cei mai blânzi și mai calmi, care petrec cel mai mult timp alături de familie și de prieteni. Hygge, supranumită arta daneză a fericirii, ar putea fi ceea ce îi ajută pe danezi să profite din plin de viață și să se concentreze pe experiențele pozitive de zi cu zi.
Greu de tradus cu exactitate în alte limbi, hygge (pronunțat „huga”) este simultan o stare de spirit, un sentiment de siguranță și liniște sufletească, o ambianță confortabilă și timp de calitate petrecut cu cei dragi. Dacă manifestarea exterioară este caracterizată de lumânări aprinse și căni aburinde cu cacao, șemineuri în care focul arde în serile reci de toamnă sau de iarnă, de pături moi în culori neutre și pulovere mari și comode, hygge practicat cu adevărat este un sentiment izvorât din interior, o atitudine pozitivă, o trăire împărtășită cu toți cei din jur.
Deoarece hygge are nenumărate definiții, de la „arta de a crea intimitate” la „lipsa supărărilor” și la „confort sufletesc”, explicarea exactă a acestui concept este o problemă destul de complexă. Poate de aceea cel mai ușor mod de a-l înțelege este de a trăi momentul, de a te bucura de aici și acum. Până la urmă, orice te face să te simți iubită, în siguranță și confortabilă în pielea ta este hygge. Astfel, tot ce îți rămâne de făcut este să urmezi cei șapte pași de mai jos pentru a cultiva o atitudine pozitivă și a duce o viață mai fericită, mai hygge.
Fii mai îngăduitoare cu tine însăți
Unul dintre primii pași spre o gândire pozitivă este de a rezista tentației de a te raporta la acele standarde de perfecțiune care te fac să fii nefericită cu ceea ce ești sau ceea ce ai. Fii mai indulgentă cu tine însăți și redefinește perfecțiunea în funcție de ceea ce este cel mai confortabil și natural pentru tine într-o anumită situație. Renunță la „ce se cuvine” și „ce trebuie” și gândește în termeni de „ce este potrivit pentru mine”. Acceptă că ești perfectă în imperfecțiunea ta.
Practică recunoștința
Fii recunoscătoare pentru tot ceea ce ai și ceea ce ești în loc să te concentrezi pe ceea ce îți lipsește sau ce ai putea avea. Pentru a cultiva o atitudine pozitivă vizavi de propria viață, poți ține un jurnal în care să notezi zilnic trei lucruri pentru care ești recunoscătoare. Transformă această practică într-un ritual și răspunde zilnic la următoarele întrebări: Care sunt lucrurile pentru care sunt recunoscătoare azi? Dar oamenii din viața mea? Ce m-a făcut fericită azi?
Fii prezentă în moment
Limitează timpul petrecut online, închide telefonul mobil și concentrează-te pe ce se întâmplă cu tine aici și acum. Creează zilnic momente hygge punând telefonul deoparte pentru un timp și bucurându-te de momentul prezent. Observă de ce zâmbește copilul tău și cum se joacă, fă o plimbare în parc și ascultă vântul printre frunzele copacilor, citește o carte sau o revistă care îți place, joacă-te cu pisica sau cățelul tău, tricotează, fă o prăjitură.
Ai grijă de tine
Ia o pauză. Rezită tentației de a uita de griji și de oboseală în fața televizorului sau a calculatorului. În schimb, petrece mai mult timp având grijă de tine și creându-ți un ritual de relaxare: lumânări aprinse, o cană cu cafea cu lapte sau ceai aromat, o cadă plină cu apă caldă și săruri parfumate, muzică în surdină, o mască hidratantă pentru față, o simplă siesta întinsă în pat, orice te ajută să îți canalizezi energia către tine și nu către exterior. Doar 10 minute petrecute zilnic cu tine însăți te pot ajuta să devii o persoană mai pozitivă și mai fericită.
Prioritizează oamenii din viața ta, nu obiectele
Relațiile sociale sunt esențiale pentru fericirea și capacitatea de a gândi pozitiv a oamenilor. De aceea nu este de mirare că una dintre definițiile hygge este „starea de confort în prezența semenilor”. Fă-ți timp să petreci o seară sau o după-amiază liniștită alături de cei dragi, cu mâncare gătită în casă și un pahar de vin, organizează o seară de jocuri de societate sau vizitează o expoziție cu familia sau prietenii. Investește în relațiile din viața ta, nu în obiecte și lucruri trecătoare.
Scrie
Orice lucru care îți oferă oportunitatea de a petrece mai mult timp cu tine însăți, relaxându-te, ascultându-ți gândurile în timp ce faci un gest frumos pentru cei la care ții, te va ajuta să construiești o atmosferă pozitivă în viața ta. Fă-ți timp să scrii – o vedere pentru un fost coleg, o scrisoare pentru soțul tău în care să îi aduci aminte ce apreciezi la el, un jurnal săptămânal cu realizările copiilor tăi, liste cu locuri pe care vrei să le vizitezi împreună cu familia. Nimic nu este mai hygge decât să te gândești la „noi”, în loc de „eu”.
Delectează-te
O mare parte din filosofia hygge este despre micile plăceri ale vieții: ciocolată, bomboane, cafea, prăjituri cu scorțișoară, sandvișuri calde, castane coapte, înghețată. Răsfață-te din când în când și savurează pe îndelete acele mâncăruri care îți plac și care te lasă cu un sentiment de bine. Cheia unei atitudini pozitive stă și în a ne da voie să ne delectăm cu măsură cu micile plăceri vinovate ale vieții.
Citește și:
- 7 motive pentru care ești somnoroasă mereu
- Cum reduci îngrijorarea din viața ta
- Între teorie și practică
Articol preluat din ediția de octombrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mona Silvia Timofte
Foto: pixabay.com