Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Adio, vechituri!

Adio, vechituri!

Atașamentele se manifestă în multiple forme. Una dintre ele este obiceiul de a aduna haine și de a le păstra, chiar dacă nu le mai purtăm niciodată. Treci și tu prin situația asta? Ai dulapul plin, dar dimineața nu găsești cu ce să te îmbraci? Asta înseamnă nu-ți gestionezi bine emoțiile legate de haine.

Ce avem noi, femeile, în număr mare, de toate culorile, noi, dar mai ales vechi și de cele mai multe ori nu le folosim? Răspunsul la ghicitoare este simplu hainele pe care nu le mai purtăm.

Se întâmplă deseori să mergem prin magazine, să vedem o bluză sau o pereche de pantaloni irezistibili și le cumpărăm nu pentru că am avea nevoie de ele, ci pentru că arată foarte bine. Sau achiziționăm o rochie de vară splendidă, perfectă pentru vacanța planificată în Grecia, doar că o uităm acasă sau purtăm la plajă doar pantaloni scurți și tricouri largi. Mai există, desigur, colecția de pantofi: de primăvară, de vară, de toamnă și de iarnă, unii nepurtați de ani buni, pentru că nu „am avut ocazia“. Orice femeie sau poate cele mai multe dintre noi au rafturi întregi ocupate cu lucruri „frumoase“, dar nepurtate de ani întregi. Ce este de făcut?

Specialiștii în aranjarea dulapurilor recomandă sortarea hainelor pe care nu le-ai purtat de un an și donarea sau aruncarea lor. Știu că este dificil, așa că poate ar fi mai bine să sortezi hainele în funcție de preferințe. Așază la îndemână hainele pe care le porți frecvent, rar și aproape deloc. Cu timpul, vei reuși să uiți de cele pe care nu le porți și, în cele din urmă, vei fi capabilă le dai cuiva care are mai mare nevoie de ele.

Un alt motiv pentru acumulările nefirești din dulapuri este goana după chilipiruri. Deseori cumpărăm haine nu pentru că avem neapărat nevoie de ele, ci pentru că sunt ieftine. În timp, unele dintre ele se dovedesc a fi achiziții valoroase, dar cel mai des nu fac decât să mărească numărul pieselor vestimentare de prisos, care stau degeaba pe rafturi și pe umerașe. Dacă vrei cu adevărat să faci o revoluție în dulapuri, fă o listă cu hainele absolut necesare. Stabilește clar de câți pantaloni ai nevoie, de câte bluze, cămăși, fuste și jachete, iar când mergi la cumpărături, respectă lista. În felul acesta, dulapul va fi mereu ordonat, nu ticsit cu lucruri de prisos. Mai mult, chilipirurile nu sunt mereu o idee bună, pentru că deseori ce-i ieftin nu este de calitate. În loc să ai trei perechi de pantaloni, nu-i mai bună una singură, dar pe care s-o poți asorta diferit, astfel încât să creezi mai multe ținute? Eleganța și stilul nu vin datorită unei garderobe mari, ci datorită unei imaginații bine cultivate.

În fine, poate cel mai important motiv al acumulării de haine este atașamentul pe care-l simțim față de ele. Rochia de acum cinci ani a fost foarte apreciată vara, iar fusta plisată poate revine la modă. Bluzele primite de la soț arată încă bine, iar jacheta cumpărată de la Paris este mai degrabă un suvenir. Da, iată o mulțime de motive în plus ca să nu ne despărțim de hainele inutile! Le investim cu sentimente și le încărcăm cu semnificații. De fapt, hainele noastre se imprimă cu energiile pe care le emanăm în timp ce le purtăm. Ca atare, este foarte bine să nu mai îmbrăcăm o haină pe care am purtat-o într-un moment dramatic sau foarte trist al existenței. În schimb, hainele purtate în clipe de bucurie capătă o aură plăcută și asta explică o mare parte din atașamentul pe care-l simțim față de ele. Din nou, o sortare temeinică ajută și în acest caz. Alege hainele care te fac să te simți bine de cele neutre sau chiar neplăcute! Pe primele le păstrezi, cu ultimele știi ce ai de făcut.

Nu-ți fie teamă garderoba ta se va împuțina dramatic. Pentru a face loc noului, trebuie să lași vechiul să plece. Iar pentru a nu trebui să faci această sortare des, cel mai bine este să limitezi cumpărăturile la ceea ce este cu adevărat necesar. Dulapul tău va fi aerisit și ordonat, iar tu vei simți o eliberare când nu vei mai duce în spate povara atâtor haine și sentimente vechi.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr 16/27.05.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: 123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns