Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Sentimentul de vinovăție: ce este și cum îi spui „adio!”

Sentimentul de vinovăție: ce este și cum îi spui „adio!”

vinovatie

Vinovăția este un sentiment neplăcut și chinuitor. Gândurile noastre zilnice pot fi bântuite și de glasul vinovăției: „Am refuzat să mai fac lucruri în locul ei… I-am zis NU când avea mai mare nevoie de mine. Sper să mă fi iertat în cele din urmă”.

Ți s-a întâmplat să îți cumperi o poșetă spontan, te-ai îndrăgostit de ea la prima vedere, dar apoi vinovăția își face apariția: „De banii ăia, mai bine duceam copilul la bazin/plăteam întreținerea pe două luni/îmi luam robotul ăla de bucătărie…”

Lista poate continua, fiecare fiind sensibil la anumite teme, în funcție de experiența de viață, educație și valorile personale. Deși știm că nu ne face bine acest sentiment, totuși ne apasă și ne stresează.

De unde apare vinovăția

„Vinovăția este un sentiment negativ declanșat de convingerea că ar fi trebuit să gândești, simți sau să faci ceva diferit decât ai făcut”, spune Edward Kubany, doctor în psihologie.

Acest sentiment poate fi generat de tine sau poate fi impus de alții, derivând din standardele pe care le are fiecare. Cine a simțit vinovăție poate să înțeleagă cel mai bine despre ce e vorba.

De ce totuși unii sunt afectați și alții ba? Pentru că fiecare are propria experiență legată de vinovăție din mediul în care a crescut. Iar cei care se simt cu ușurință vinovați încearcă să le facă pe plac celorlalți, sunt binevoitori și au nevoie de a-i mulțumi pe cei din jur.

Vinovăția prelungită poate să se transforme într-un cerc vicios și lanț al părerilor de rău, de regrete, rușine și chiar autopedepsire până la distrugerea propriei stime/imagini de sine.

Reversul vinovăției

O anumită vinovăție este necesară pentru reglarea morală a comportamentelor noastre. Dacă, de exemplu, îl trădezi, jignești, rănești pe cel de lângă tine, sentimentul de vinovăție te va ajuta să nu repeți comportamentul respectiv. Dacă vei putea să îți exprimi nemulțumirea în așa fel încât să nu-l rănești pe cel de lângă tine, vinovăția va dispărea. Ceea ce ar duce spre o schimbare pozitivă, cu siguranță. Când vinovăția apare des și nejustificat, devii fragil și ineficient.

Citește și: 5 motive pentru care visele tale nu se împlinesc

Cum să te eliberezi de vinovăție

(conform lui Beverly D. Flaxington)

1. Stabilește dacă sentimentul de vinovăție este justificat. Poate ai greșit și ai mers împotriva sistemului tău de valori. Ascultă-ți cu atenție vocea interioară! Pentru a prelucra cu succes sentimentul de vinovăție, ai nevoie să știi ce acțiuni sau evenimente au condus către el. Poate că ai vorbit urât de soacra ta și te simți vinovată apoi. Știi că stă cu copilul ori de câte ori este nevoie.

2. Apoi, intervine iertarea: de la persoana față de care ai greșit sau mai degrabă de la tine. Îți pare rău și ai învățat ceva despre tine. Ai greșit, recunoaște față de tine și mergi mai departe. Ai vorbit urât despre ea, nu vei mai vorbi. Îi vei mulțumi pentru ajutor, îți vei exprima dezacordul, dacă va fi nevoie. Iart-o și pe ea, și pe tine!

3.  După ce asculți și înveți, spune ADIO vinovăției! Celulele corpului uman se schimbă în fiecare secundă. Las-o să se ducă și rezolvă lucrurile altfel data viitoare. Dacă ai greșit față de cineva, cere-i iertare, apoi mergi mai departe ușurată de povara vinovăției. Amintește-ți doar lecția pe care ai învățat-o.

4. Asigură-te că vinovăția este a ta și nu îți este atribuită de alții. Dacă vrea cineva să te facă vinovată de anumite lucruri pe care nu le-ai făcut ori nu ai intenționat să le faci, atunci spune simplu: „Nu este vina mea!” Poate că vocea vinovăției nu îți aparține, e din copilărie, când îți spuneau părinții că ești vinovată că nu te-ai străduit suficient, și atunci te străduiești și mai tare, ca să elimini vinovăția. Dar degeaba: orice ai face, nu dispare. Evită persoanele care vor să te manipuleze și vor să te facă să te simți vinovată de diverse lucruri pe care le-ai făcut ori nu. Există oameni care știu să profite de nesiguranța celor din jur și reușesc să-i facă să se simtă vinovați în așa măsură, încât să ajungă pe panta supunerii sau depresiei.

5. Identifică părțile care ți-au scăpat. Amintește-ți că nimeni nu este perfect, tuturor ne lipsește câte ceva. Este în condiția umană să faci greșeli și alegeri nepotrivite uneori. Nu fi aspră cu defectele tale. Ai nevoie să te simți confortabil în pielea ta și încântată de tine. Dacă nu te cunoști bine și nu știi ce vrei, vei fi mereu nelămurită cu ce ai de făcut sau nu ai de făcut și te vei simți vinovată pentru orice derapaj cât de mic.

6. Mergi mai departe, nu te lăsa blocată de vinovăție! Acceptă sentimentul, învață și mergi mai departe. Nu deveni obsedată de vinovăție, nu o lăsa să te consume. Și, mai ales, nu lăsa vinovăția pentru ceva ce n-ai făcut/spus să îți umbrească fericirea sau calea spre ea!

Citește și: Curățenie generală în suflet în 10 pași

 

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Oana Pescaru

Sursa foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns