Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Ai defecte? Transformă-le în calități!

Ai defecte? Transformă-le în calități!

Nimeni nu-i perfect! E una dintre replicile mele preferate, cu care se termină unul dintre filmele mele preferate, Unora le place jazzul.

Dar nu despre acest film vrem să vorbim aici, ci despre defectele, mai mici sau mai mari, mai multe sau mai puține, pe care le avem toate. Și despre cum defectele acestea s-ar putea transforma, fără ca neapărat să ne dăm de trei ori peste cap, în calități. Să vedem cum!

Zgârcită? Ba cumpătată!

Recunoaște, ești cam zgârcită. Te faci luntre și punte să-ți convingi partenerul de viață n-are rost să schimbați canapeaua, chiar dacă faci deja slalom printre arcurile care vor să iasă la suprafață. Îți cumperi cele mai ieftine farduri, chiar dacă-ți apar constant bubițe de la fondul de ten pe care te încăpățânezi să-l folosești, ești cu ochiul sfoară pe contorul de gaze, pe factura de telefon și pe rechizitele copilului.

Varianta bună. Trage aer în piept, conștientizează faptul că zgârcenia este cu adevărat un defect. De-aia e și vorba aia populară cu „scumpul mai mult păgubește“, pentru că, din ce ești mai strâns la pungă, din aia cheltuiești mai mult. Dacă ai coborî ștacheta economiilor un picuț mai jos, te-ai transforma în ceea ce-și dorește orice bărbat pe lumea asta: o iubită/soție cumpătată, care să gestioneze cu cap bugetul familiei, fără ai senzația că ești fratele mai mic al lui Hagi Tudose.

Vorbăreață? Mai degrabă diplomată

Îți place să vorbești, da. Cam prea mult după gustul celor din jur. Vrute și nevrute. Nu-i un defect îngrozitor, dar riști să nu-ți prea mai răspundă lumea la telefon, pe principiul: pe Whatsapp nu se poate întinde atât…

Varianta bună. Oferă-te să negociezi diverse situații pentru familie și prieteni. De la contractele cu furnizorii de utilități – fetele alea de la vânzări turuie mai ceva ca tine – până la negocierile la cumpărături.

Pesimistă? Nu, realistă!

Toată ziua te vaiți și tot timpul vezi numai partea goală a paharului. Parcă-ți tună și fulgeră, de-i întorci și pe cei din jur pe dos: „Dom’le, nu vezi decât răul!“ Motiv pentru care au cam început să te ocolească.

Varianta bună. Nu sunt prea multe motive de bucurie în vremurile astea, dar tocmai de aceea, ca să bage lumea în seamă atenționările tale (cam prea pesimiste, e drept), încearcă te bucuri când și când de lucrurile la îndemână: dragostea copiilor, a iubitului, frumusețea unui colț din orașul tău sau noua colecție de podoabe de Crăciun. Așa, nu vei mai fi considerată doar culmea pesimismului, ci o femeie realistă, care nu se entuziasmează din orice!

Singuratică? Ba selectivă

Nu-ți plac aglomerările de oameni, petrecerile gălăgioase, excursiile în grup. Cei din jur te consideră cam singuratică, cam „sparge petrecerile“.

Varianta bună. Selectează cu mai multă atenție prietenii. Vei găsi, cu siguranță, doi, trei cu care să te simți bine, care să înțeleagă preferi compania lor, nu a unui oraș întreg!

Le putem vorbi liniştiţi despre defectele noastre doar celor care ne recunosc calităţile. André Maurois

Dolofană sau din contră

Dacă defectele pe care ți le găsești sunt de ordin fizic, ca să ne exprimăm științific, nu trebuie să cazi în depresie, nici măcar să încerci cine știe ce operații dureroase și/sau costisitoare. Cel mai bine e ca, mai întâi, să te împaci cu corpul tău, iar mai apoi să „profiți“ de defecte. De pildă, ești prea slabă. Îmbracă-te în haine fluide, chiar suprapuse, care te vor transforma într-un fel de zână. Dacă ești mai dolofană, scoate în evidență ce ai mai frumos: sânii, picioarele sau brașele. Dacă defectele sunt prea accentuate după părerea ta, încearcă ceri sfatul unui stilist. Te va ajuta să transformi defectele în calități!

Transformare în 3 pași

Ca să fii sigură că-ți iese întreprinderea la care am pornit împreună, respectiv transformarea defectelor în calități, urmează pașii următori:

Identifică defectul. Cu alte cuvinte, nu te răsfăța, spunând: vai, ce urâtă sunt când știi bine că nu-i așa și faci asta doar ca să primești laudele celor din jur. Uită-te, gândește-te, întreabă-ți iubitul sau prietena cea mai bună și stabilește cum stai.

Alt unghi de vedere. După ce stabilești ce rău îți fac acele însușiri/înclinații pe care le consideri defecte, încearcă schimbi felul în care vezi lucrurile. De exemplu: din spune lumea că-s invidioasă poți schimba în, așa cum am spus, eu spun că asta mă face mai competitivă.

Folosește-te de ele! OK, știi cum stai. Ce te încurcă pe tine, ce-i deranjează pe cei din jur. Poți profita de ele, folosindu-le în avantajul tău și al celor dragi. Poți merge până acolo încât să-ți cauți o slujbă care are… nevoie de defectele tale.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.46/23.11.2017
Autor: Itina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns