Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Ai încredere în tine

Ai încredere în tine

și restul va veni de la sine. Încrederea și iubirea pentru propria persoană sunt cheia fericirii și le poți căpăta mai repede decât crezi.

Puține femei sunt cu adevărat mulțumite de ele. Cele mai multe se gândesc ce părere au alții despre ele, dacă sunt destul de bune ca soții, mame și colege de serviciu, dacă sunt demne de a fi iubite și prețuite. Toate aceste îndoieli și întrebări nu fac decât să submineze încrederea în sine, iar acest lucru duce la încercarea continuă de a fi pe placul celorlalți, de a te ajusta pe măsura dorințelor și cerințelor altora. Sigur că este bine să ne punem întrebări și să ne adaptăm comunității în care trăim, dar mai întâi ar trebui să ne dăm seama cine suntem și, mai ales, să înțelegem că orice persoană merită iubire, respect și prețuire. Poți începe prin a-ți oferi chiar tu aceste lucruri, chiar acum.

Dacă te uiți în jur, vei vedea că femeile care au încredere în ele însele au ceva în comun, chiar dacă este greu de spus ce anume. Această trăsătură invizibilă și inefabilă le face să se simtă bine în propria piele oriunde ar fi și cu oricine ar interacționa. Iată câteva dintre secretele lor, foarte accesibile oricui de altfel:

Întreabă-te ce voce asculți

Cu toate auzim voci în mintea și în afara noastră, care ne influențează. Dar cel mai important este să ne ascultăm propria voce. Aceasta poate fi șoptită și abia auzibilă, din cauza zgomotului exterior și a neîncrederii noastre, dar ea ne dă cele mai bune sfaturi. De multe ori însă, femeile ascultă vocea societății, care le spune cum trebuie să fie și cum să se poarte. Nu mai asculta această voce! Împrietenește-te cu tine și învață auzi ce îți spune propria ta voce. Ea te va consola când îți este greu și îți va arăta că nu trebuie să fii perfectă pentru a fi iubită. E vocea care îți spune să te accepți și să te iubești indiferent de ce se întâmplă în jurul tău.

Întreabă-te cu cine te compari

Vei observa, după ce-ți pui această întrebare, că toată viața ai avut modele sau persoane cu care te compari. Ai vrut probabil mai tot timpul să fii mai slabă, mai frumoasă, mai deșteaptă și ți s-a părut că alte femei au mai multe calități decât tine sau mai multe reușite în viață. Dar de fapt ar trebui să te compari cu propria ta imagine despre tine. Ce ți-ai dorit și ce ai reușit să realizezi? Care erau idealurile tale acum 10 ani și în ce poziție te afli acum față de ele? Te-ai apropiat sau te-ai îndepărtat de persoana care ai vrut să devii în tinerețe? Toate aceste întrebări vor readuce atenția asupra persoanei tale, nu asupra altora. Este absurd, nu-i așa, ca o pasăre să se compare cu pește? De ce, atunci, ai vrea să fii la fel ca alții sau ca altele? Tot ce trebuie să faci este să-ți dai seama cine ești și ce dorești în viață. Acestea ar trebui să fie singurele tale repere față de care să te măsori și să te compari.

Întreabă-te ce luptă duci

Iubirea de sine nu este importantă doar pentru tine, ci și pentru cei din jurul tău, după cum vei constata foarte repede. Când nu te iubești și nu ai încredere în tine, vei lupta cu alții pentru a-ți susține poziția în fața lor. Când vei începe să te apropii de tine cu drag și îți vei acorda încredere, luptele cele mai mari le vei da cu tine, cu trăsăturile care te trag înapoi și cu lipsurile din atitudine sau din caracter care te împiedică fii persoana care dorești să fii. În plus, nu va trebui să mai lupți împotriva altor femei. O idee mult mai bună este să luptați împreună, una alături de cealaltă, pentru a crea o comunitate de prietene și colege bazată pe respect, sinceritate, corectitudine și prietenie. Când vei înlocui minciunile cu adevărul și invidia cu admirația, vei vedea că oamenii se vor apropia natural de tine, fără ca tu să faci vreun efort. Gândește-te bine ce luptă duci, pentru că ea te definește.

Micile schimbări din atitudinea față de tine vor produce schimbări majore și observabile. Te vei trezi dimineața și, uitându-te în oglindă, îți vei zâmbi, pentru că vei vedea o persoană de care îți place. Iar toți din jur se vor molipsi de încrederea și siguranța ta de sine.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.34/31.08.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: 123rfy

Comments

comments

Lasă un răspuns