
Anxietatea este o emoție pe care o întâlnim la oamenii din toate culturile. În limbaj comun, reprezintă o stare accentuată de neliniște, în care putem experimenta un sentiment general de teamă și îngrijorare sau ne-am putea teme de un anumit loc/eveniment. Când se declanșează anxietatea, e dificil să ne găsim liniștea, ne irităm ușor, ne simțim mereu obosiți, ne preocupă excesiv un gând/o situație/o persoană, facem scenarii înfricoșătoare, ne năpădesc amintirile unor evenimente neplăcute și/sau ne îndoim că ceea ce am făcut deja am făcut bine.
Anxietatea este însă o stare pe care o trăim nu doar la nivel mental, ci cu întregul corp: ni se intensifică bătăile inimii, transpirăm, simțim cum ni se încordează mușchii, ni se strânge stomacul, respirăm greu.
Cu tot disconfortul pe care îl generează, rămâne o emoție firească, fără de care supraviețuirea și dezvoltarea umană nu pot fi concepute. Nu este în sine o problemă mentală, dar intensitatea și frecvența cu care se manifestă pot face trecerea pragului de la normal către zona patologică. Când se activează în limite firești, ne ajută să anticipăm o situație nedorită, să ne mobilizăm resursele în fața obstacolelor dificile sau ne menține în centrul atenției o problemă încă nerezolvată.
♥ Dacă ajunge la un nivel de intensitate severă, durează mai mult de șase luni și afectează capacitatea zilnică de funcționare, anxietatea se poate constitui într-o tulburare de anxietate, cea mai comună formă de tulburare emoțională.
Printre cele mai frecvente neplăceri de care se plâng oamenii anxioși se află faptul că nu se pot relaxa, nu dorm bine, au migrene și dureri musculare, nu se mai pot bucura de viață și simt o continuă neliniște interioară. Ca urmare a unor asemenea trăiri, e firesc ca aceștia să aibă un randament redus la muncă și un nivel scăzut de satisfacție pentru viața pe care o trăiesc. Dacă aceste simptome persistă, e indicat să nu continue să pună totul pe seama stresului, a programului încărcat sau a perioadei dificile prin care trec.
♥ Este important să deținem informații despre anxietate în general și despre tipul de anxietate care ne afectează viața pentru a afla cum s-a dezvoltat și cum s-o gestionăm eficient. Negestionată corespunzător, anxietatea se poate agrava.
Modificarea stilului de viață este o modalitate de diminuare a nivelului de stres: ore de odihnă suficiente, practicarea meditației sau a altor tehnici de relaxare, introducerea sportului pe lista activităților, o dietă sănătoasă, evitarea alcoolului și a cofeinei etc.
Cea mai eficientă abordare rămâne apelarea la servicii de psihoterapie pentru a învăța tehnici de modificare a gândirii automatizate de tip anxios și de concentrare a atenției inclusiv pe aspectele pozitive, nu doar pe cele negative sau amenințătoare. Prin pregătirea pentru confruntarea repetată cu situațiile de anxietate, oamenii descoperă că stă în puterea lor să pună capăt efectelor nocive ale anxietății și că își pot recăpăta accesul la o viață sănătoasă și echilibrată.
Citește și:
- Cum sa-ti invingi teama de sex
- Energizeaza-te ca să fii în formă. Sfaturi de pus pe… oboseală!
- Hormonii starii de bine… ne fac bine!
Articol preluat din ediția de august 2019 a revistei Femeia.
Autor: Anca Pavel
Foto: pexels.com