Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Autohipnoza, un alt mod de a te trata

Autohipnoza, un alt mod de a te trata

Te tentează să acționezi asupra inconștientului, partea enigmatică a ființei tale, ca să-ți îmbunătățești starea de sănătate și de spirit, să scapi de frica de dentist ori să renunți la fumat? Încearcă o altfel de terapie!

Fie că e vorba de dureri de cap, tulburări digestive, surplus de greutate, insomnii, anxietate, dependență de tutun ori timiditate, autohipnoza îți permite să devii propriul terapeut grație numeroaselor resurse pe care le posedă inconștientul. În timpul transei hipnotice, pui la lucru exact aceste rezerve interioare neexploatate.

Mintea conștientă procesează doar 7 ± 2 informații simultan, în timp ce inconștientul prelucrează mii într-o secundă.

Conștientul și inconștientul, cei doi poli ai gândirii

Mintea umană e împărțită în două părți: conștient și inconștient. Pe prima, activă când suntem treji, o folosim când suntem atenți la un lucru: privim cerul, coasem un nasture, scriem un mesaj etc.

Inconștientul însă gestionează 85% din funcționarea totală, după cum demonstrează cercetări recente. El controlează automat multe sarcini complexe (citit, șofat, mers), funcțiile biologice (respirație, temperatura corpului, circulația sângelui, bătăile inimii), creativitatea, ideile, imaginația, emoțiile.

Inconștientul e mereu prezent, doar că nu ne dăm seama de acest lucru. Îl putem însă observa la ceilalți – de exemplu, când interlocutorul ne aprobă sau ne dezaprobă dând din cap.

Ce este autohipnoza

O stare de relaxare profundă (nu somn, așa cum mulți cred), în timpul căreia te rupi de stimulii exteriori și te conectezi cu sinele. Când admirăm un peisaj încântător sau suntem absorbiți de o lectură interesantă, tuturor ni se întâmplă să ne aflăm preț de câteva secunde sau minute în stare de autohipnoză.

În asemenea momente de relaxare profundă, poți să vorbești cu inconștientul și să-i transmiți mesaje pozitive, care îi vor permite să depășească obstacolele. Astfel, încercările grele de azi pot deveni agreabile mâine. Uneori, schimbările nu se produc instantaneu, ci în timp.

Stabilește obiectivele!

Înainte de toate, întreabă-te: „Ce vreau să obțin prin hipnoză?“ Definește scopul cât mai simplu, respectând regula celor trei P:

* Personal – ce-ți propui trebuie să te privească numai pe tine. Nu-ți dori să-i schimbi pe ceilalți, fiindcă este imposibil.

* Posibil – nu stabili obiective exagerate, sortite de la bun început eșecului. Nu are rost să-ți propui să slăbești 15 kg în zece zile. În schimb, poți dori să mănânci mai puține dulciuri.

* Pozitiv – formulează țelul evitând negația. Nu spune: „Nu vreau să mai fumez“, ci „Vreau să renunț la țigări“.

Pregătire

Ai nevoie de două lucruri ca să practici autohipnoza: timp liber (20-30 de minute) și o încăpere liniștită. Roagă-i pe ceilalți din casă să nu te deranjeze. Nu uita să închizi telefonul. Stai întinsă în pat sau așezată într-un fotoliu confortabil, care susține bine spatele.

Închide ochii și lasă corpul și mintea să se relaxeze. Nu te forța să-ți alungi gândurile, dar nici nu te agăța de ele. Dacă nu reușești să te liniștești, repetă în gând de mai multe ori: „Sunt calmă“. Poți pune o muzică liniștită, de ambianță.

Respiră profund și lent de câteva ori. Imaginează-ți că inspiri un aer pur, sub forma unei lumini albe, care se răspândește în tot corpul și expiri un nor cenușiu care ia cu el toate impuritățile și tensiunile din corp. Repetă măcar de 5-6 ori, apoi lasă respirația să-și recapete ritmul normal. Relaxează-ți toți mușchii.

De vorbă cu sinele

Când ești complet relaxată, e momentul să începi să vorbești cu inconștientul. Poți face acest lucru prin diverse metode: sugestie, vizualizare, gândire pozitivă. Alege-o pe cea pe care o simți mai aproape – de exemplu, o frază sau o rugăminte adresată inconștientului, pe care o repeți în gând de mai multe ori în timpul ședinței: „Stomacul meu funcționează din zi în zi mai bine“ sau „Te rog, inconștientul meu drag, ajută-mă să slăbesc!“ E posibil ca, prin imagini, gânduri sau senzații, inconștientul să-ți transmită pașii de urmat ca să-ți atingi scopul: o sală de fitness, alimente pe care să le incluzi ori să le excluzi din meniu.

Dacă alegi vizualizarea ca metodă de comunicare cu inconștientul, reține că trebuie să fii prezentă, chiar dacă metaforic, în scenariul pe care ți-l imaginezi. Bunăoară, ca să-ți învingi teama de dentist, gândește-te că ești pe o plajă superbă, la umbra unui cocotier sau la munte, pe malul unui lac. Te doare capul ori spatele? Imaginează-ți că durerea e un cub de gheață care se topește la căldura corpului tău.

Întrebări frecvente

* Cum știi că ești în transă hipnotică? Iată ce semne apar: relaxare totală, căscat repetat, senzație de corp greu, respirație lentă sau accelerată, furnicături, senzație de anestezie, tremur muscular, frisoane.

* Cât trebuie să dureze ședința de autohipnoză? Sunt suficiente 10-20 de minute.

* De câte ședințe e nevoie pentru a rezolva o problemă? Depinde de intensitatea problemei. De obicei, sunt necesare 4-6 ședințe (una pe săptămână). Totuși, dacă e vorba de o problemă de sănătate, ședințele trebuie repetate zilnic, până la vindecare sau reducerea simptomelor.

* În cât timp se văd rezultatele? Posibil după câteva ore de la prima ședință sau abia după două, trei săptămâni. Dacă după trei săptămâni nu se schimbă nimic, reformulează cererea, care poate că nu-i adaptată situației sau vizează un obiectiv irealizabil.

* La ce folosește autohipnoza? Pe lângă faptul că îți permite să-ți recapeți liniștea interioară, te ajută foarte mult în rezolvarea tulburărilor psihologice (depresie, anxietate, insomnie, lipsa încredererii de sine, dependențe) ori o poți aplica pentru orice problemă de sănătate: dureri, gastrită, alergie, boli de piele, tulburări cardiovasculare.

Actorul Dorel Vișan s-a vindecat prin vizualizare

Poate ai auzit de povestea bine-cunoscutului actor Dorel Vișan care, crezând cu tărie în puterea minții, și-a propus să se vindece mental de hepatita cronică virală (hepatită C) de care suferea, o boală tare parșivă. Și chiar s-a vindecat prin vizualizare! După cum povestește chiar el, ceea ce a făcut pare un joc de copil. Imaginar, și-a luat ficatul în brațe, i-a vorbit, l-a mângâiat, l-a curățat și i-a făcut o carapace de apărare. Analizele efectuate la trei săptămâni după autotratamentul prin vizualizare au arătat că virusul hepatitei dispăruse complet din organismul actorului.

Citește și:

Calauza in astral

Fericirea depinde de tine

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.10/10.03.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns