Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Avem datoria de a fi fericiți

Avem datoria de a fi fericiți

Aristotel spunea că „avem datoria de a fi fericiți”, dar aș continua prin a spune că această datorie este una cu impact pentru noi, dar mai ales pentru cei care vin în urma noastră. Așadar, această datorie vine cu frumoasa responsabilitate de a dărui urmașilor ceva cu adevărat valoros.


Nu e necesar să ajungem pe Lună ori să fim următorul Einstein ca să influențăm lumea în mod pozitiv, ci e suficient să întreprindem acțiunile care să ne ajute să avem o viață fericită. Iar dacă vom face așa, lumea noastră va fi diferită, mai luminoasă, iar cei care vor veni după noi vor vedea acest exemplu și vor duce mai departe acest deziderat.
Da, poate sună utopic, filosofic sau teoretic, dar nu-i așa! Fericirea chiar există și chiar poate fi întâlnită de noi toți.

Definirea fericirii

În cartea „Mitul fericirii, Jennifer Michael Hecht afirmă că sunt trei categorii de fericire: un moment fericit, o zi fericită și o viață fericită. DEx-ul spune că fericirea înseamnă stare de mulțumire sufletească intensă și deplină.

Mergând mai departe în aceasta zonă a cercetărilor, iată o listă cu câteva lucruri pe care le-au descoperit susținătorii psihologiei pozitive, despre fericire și obținerea ei:

  • Banii nu aduc fericirea. În 2009, o echipă de cercetători de la Harvard Business School au demonstrat că banii nu duc către fericire și nici nu o potențează.
  • Să cumperi experiențe, nu posesii duce la o fericire mai mare.
  • Să folosești știința recunoștinței. Unul dintre factorii care cresc nivelul fericirii destul de repede este practicarea recunoștinței, fie și printr-un simplu mulțumesc.
  • Încrederea și moralitatea cresc nivelul oxitocinei. Neurochimistul Paul Zak demonstrează cum simplul act al îmbrățișării crește nivelul intern al oxitocinei și duce la o viață mai fericită.
  • Pentru o viață mai bună, zâmbește! Oamenii care zâmbesc, ca urmare a cultivării unor gânduri și emoții pozitive, își îmbunătățesc imediat starea de bine.
  • Oamenii care fac mișcare zilnic sunt mai fericiți.
  • Bunătatea și dăruirea contează. Oamenii care întreprind acte de bunătate sunt mult mai acceptați și plăcuți de cei din jur. Astfel, nivelul fericirii crește în aceste medii.

Întreabă-te: „Ce mă face cu adevărat fericit? și fă-ți o listă simplă cu ce te fac fericit! Să nu confundăm însă lucrurile și să credem că fericirea înseamnă absența problemelor sau suferințelor. Sintetizând, voi scrie mai jos ce nu este fericirea:

  • să ai toate nevoile îndeplinite;
  • să simți întotdeauna satisfacție;
  • să simți plăcere tot timpul;
  • să nu ai niciodată sentimente negative.

De fapt, e bine să ținem minte că, atunci când vine vorba de fericirea ta, cel mai mare expert ești tu! Fericirea nu se copiază, nu se mimează și nu se poate reprezenta la fel. Fiecare dintre noi are propriul cod de descifrare a fericirii, precum și un ghid unic de trăire a fericirii.

Citește și:

Florentina Ene și Gabriel Coveșanu: Trăiește fericirea, nu o căuta

Fericirea in patru pasi

Simona Patruleasa: Frumusetea nu inseamna fericire

Articol preluat din ediția de martie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Florina Onețiu Psiholog „Dreptul la fericire”– Happy Channel

Foto: 123FR

Comments

comments

Lasă un răspuns