Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Dacă dragoste nu e, nimic nu e

Dacă dragoste nu e, nimic nu e

„Dacă dragoste nu e, nimic nu e“, spunea Marin Preda în ultimul său roman. Iubirea îți face viața frumoasă, palpitantă, colorată. Îți cresc aripi și entuziasmul te însoțește pretutindeni. Dar numai dacă sentimentele sunt împărtășite.

Cum viața e plină de neprevăzut, ți se poate întâmpla să iubești, iar cel de lângă tine să nu fie pe aceeași lungime de undă. E distant, nu este emoționat când te vede, nu are aceleași dorințe de a comunica, de a se întâlni cu tine. Simți că te place, nu îți respinge compania, dar asta-i tot. Nu te ignoră, dar nici nu te curtează. Ai spune că e o simpatie călduță, ce poate continua cu o prietenie. Și te întrebi: dacă nu simte dragoste pentru tine azi, se poate ca iubirea să apară într-o bună zi, după ce se leagă între voi o relație de prietenie și atașament? Sau îți pierzi timpul cu un bărbat nedisponibil, care se întâlnește cu tine când și când, dar nu se angajează în relație și nu pare să fie îndrăgostit? Dacă tu simți și crezi în relație, e vreo șansă ca dragostea să-și facă apariția? Sau e mai bine să te retragi, pentru o nouă șansă, o altă iubire? Dacă este posibil ca un bărbat să te consi­dere la început o companie plăcută, dar, petrecând timp cu el și descoperindu-vă unul pe celălalt, cu timpul să se îndrăgostească, atunci să vedem ce poți face…

Cum știi dacă se va îndrăgosti

Nu ai de unde să știi, dar poți să-ți încerci norocul dacă tu crezi că sunteți compatibili, dacă sunt semne de rezonanță. Există un moment anume sau un eveniment ce ar face un bărbat să spună: „O iubesc, da, sunt îndrăgostit“ chiar dacă nu a fost dragoste/atracție din start? „Experiența dragostei romantice implică două tipare: atracția și aprecierea reciprocă a trăsăturilor de personalitate.“ (Aaron Ben-Ze’ev, profesor de filosofie la Universitatea din Haifa)

Semne optimiste că dragostea poate să apară

Atracție. Acesta este primul și cel mai important pas; dacă există conexiune emoțională, atunci poate să apară dragostea. Dacă nu se naște această atracție minimă, acea rezonanță emoțională, atunci șansele ca iubirea să apară cu timpul sunt scăzute.

„A te îndrăgosti este un proces prin care se dezvoltă o relație de atașament, când oxitocina alimentează creierul“, spune Alan Hirsch, neurolog. Hormonii dragostei se dezlănțuie când el are sentimentul de potrivire cu ea. Când se simte confortabil cu ea și se bucură de relație și de timpul petrecut în doi, la orizont poate să apară tărâmul dragostei.

Creează spațiu pentru celălalt. Dacă îți spune că e pregătit doar pentru o prietenie, acceptă, stai aproape, fiindcă lucrurile se pot schimba. Odată creată legătura emoțională, vă vedeți și vorbiți mai des, simți că încep să se lege lucrurile, dar nu știi unde va duce această poves­te. Așa că nu deveni obsedată, sufocantă. Îți dorești să fii cu el, dar nu te considera scoasă de pe piața întâlnirilor doar pentru că îl placi. Apoi, e bine să creezi spațiu pentru a veni el înspre tine.

Concentrează-te pe viața ta și păstrează-ți simțul rațiunii. Simți că deveniți din ce în ce mai atașați unul de celălalt. E minunat, dar nu renunța la viața dinainte de relație. Sigur, anumite lucruri se schimbă și vrei să-i acorzi mai mult timp. Totuși, ai prieteni, pasiuni, ai și altceva de făcut în afară de a sta lipită de el. Ți-e teamă că te va uita? Dimpotrivă, el va aprecia că ai o viață independentă.

Este timpul ca relația să se definească. Este bărbatul pe care ți-l dorești, ești îndrăgostită de el sau de ideea fixă de relație? Dacă îți place cu tot cu defecte, ăsta e semn bun. Un bărbat iubește o femeie când ea îi vede unicitatea, îl admiră pentru ce este fără să disimuleze.

Bărbații au nevoie să se simtă admirați și apreciați. „Dacă în preajma ta este încrezător în el atât în ochii lui, cât și ai celorlalți, se va simți atașat de tine într-un mod natural“, spune Paul Dobransky, expert în relații de cuplu.

Când un bărbat se vede special în ochii prietenei/partenerei, va dori să facă parte din viața ei pe termen lung și să o vadă fericită. Dacă în acest punct nu vrea să oficializeze relația, e timpul să-l părăsești. Ai făcut tot posibilul.

Mereu există alte posibilități

Uneori te poți îndrăgosti de un bărbat care nu îți răspunde cu aceleași sentimente. Nu înseamnă sfârșitul lumii. Dragostea nu vine la comandă și nu putem să apăsăm pe un buton ca ea să-și facă apariția. Nevoia de iubire există în genele umane. Dar, dacă el nu simte la fel ca tine nu e vina nimănui. Nicio o persoană nu-și dorește să fie nefericită în dragoste. Iar când iubirea e într-un singur sens, nefericirea se află la ea acasă. Dacă ești înțeleaptă și nu forțezi nota, vei găsi pe cineva care să se bucure de dragostea ta azi, mâine și multă vreme de acum încolo. Chiar înainte de a te dumiri ce se întâmplă. Iar atunci te vei întreba de ce a trebuit să suferi atât.

Citește și:

Lucruri care întăresc relația

Relatia deschisa, un tabu desfiintat

Esti confortabila in relatia ta cat sa-i impartasesti orice?

Articol preluat din ediția de septembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Oana Pescaru

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns