Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Bagajul emotional, vinovat de dureri

Bagajul emotional, vinovat de dureri

Suferințele fizice sunt adesea efectele unor blocaje energetice care apar în urma emoțiilor negative puternice.

Fă un exercițiu de observație asupra interiorului tău. Dacă știi de unde apar durerile, poți face schimbările sufletești necesare, ca să ajungi, în timp, să armonizezi legătura dintre minte și zonele afectate. Vei observa că procesul vindecării izbutește și dinspre interior către exterior, din planul sufletesc către corpul fizic. Condiția e să-ți dai seama că există un bagaj emoțional care atârnă așa de greu, încât începe să doară.

Povești dureroase

Așa cum fericirea are puterea aproape magică de a lua durerea cu mâna și de a ne transpune într-o stare de euforie, la fel emoțiile negative, poate cu și mai mare intensitate, nasc în noi mâhniri inițial tăcute, care apoi își fac loc la suprafață când nu ne așteptăm și ne răvășesc ritmul cotidian. Ştii senzația aceea de fluturi în stomac atunci când ai trac? Cam despre aşa ceva e vorba!

Ioana a împlinit de curând 40 de ani. La fiecare ceartă cu partenerul, se simte subestimată. Mi-a mărturisit că simte un dezechilibru sufletesc din cauza jignirilor lui. Multe zile după conflict, e în aceeași stare de disconfort și, la scurt timp după ce se împacă, începe s-o doară foarte tare spatele. Mi-a spus că a remarcat ceva: durerea lombară durează tot atâtea zile cât a stat stresată. „Mereu e la fel, îmi mărturisește, după ce ne certăm și, când sper ca, în sfârșit, toată supărarea să treacă, apare negreșit acea durere de spate insuportabilă.“ O altă amică mi-a spus că are dureri de gât când e nevoită să treacă prin câte un test de evaluare la locul de muncă. Asta se întâmplă fiindcă are sentimentul că nu e suficient de isteață, sentiment ce și-a făcut cuib la ea în minte cu mulți ani în urmă, când era în facultate și a ratat un examen.

De curând, am aflat o altă poveste. O cunoștință de-a unei colege suferea de durere cronică de genunchi. Că se plimba sau stătea întinsă în pat, genunchiul durea în continuare. A mers la trei specialiști, însă nici un tratament nu a dat rezultate. S-a dovedit că suferința fizică era cauzată de emoții adânc înrădăcinate în corpul ei. Mușchii, încheieturile, cartilajele erau sănătoase. Dar senzațiile apăsătoare închise înlăuntrul ei blocau curgerea firească a energiei în picior – de aceea o durea genunchiul!

Explicațiile emoționale ale suferinței

Tipul de șoc emoțional ce precedă o durere musculo-scheletică este, spun specialiștii, unul cu impact puternic, tradus prin scăderea stimei de sine. Fiecare zonă reacționează (spate, brațe, umăr, genunchi) în funcție de mișcările sufletești care ne încearcă în momentul șocului.

Cu toții avem emoții care zac în noi. Problema apare când ele ne fac rău și aproape ne subjugă fizic. În acel moment, măcar o parte din stările negative trebuie eliberate. Iar cea mai simplă metodă – dar greu de pus în practică –
este respirația efectuată corect.

Durerea de burtă, însoțită de menstruație abundentă, care este uneori atât de intensă că îți afectează viața de zi cu zi, nu este doar o consecință a schimbărilor hormonale sau a unei afecțiuni genitale (de exemplu, endometrioza). Acest tip de durere poate ascunde lipsa iubirii pe care o resimți acut în viața de cuplu. Nu te simți admirată și apreciată și, prin urmare, nu te placi nici tu.

Durerea de cap apărută din senin, fără cauză medicală poate să însemne un conflict care implică subestimarea. Te simți incapabilă intelectual și, când te pronunți într-o anume situație, compari frecvent felul tău de a judeca cu al celorlalți.

Durerea de dinți arată că ți-e dificil să preiei o sarcină dificilă sau să ți se impune acceptarea unui context care ți-e nefavorabil și alegi compromisul.

Durerea de picioare poate fi explicată printr-un caracter inflexibil. Ești incapabilă să renunți la trecut, îți lipsește curajul și te simți nesigură să intri în competiție cu alții. Dacă durerea se manifestă aproape de laba piciorului, ți-e greu să înaintezi în relație, în carieră sau într-o situație specifică.

Durerea de umăr arată că ești ne-pregătită să renunți la ceea ce nu-ți face bine, fie că e vorba de cineva sau de ceva. „Depozitată“ în profunzime, această emoție îți creează neplăceri fizice. Astfel, începi să aplici tratamente care nu reușesc să-ți aline durerea, fără să-ți dai seama că poate fi vorba de o problemă sufletească care te stoarce de vlagă.

Durerea de coloană. Zona cervicală este răspunzătoare de conflictele morale. Nu te simți în stare să accepți o situație din familie sau te raportezi greșit la relațiile cu cei dragi – partener, copil sau rudă. Ești o fire prea pragmatică, ți-e greu sau nu vrei să vezi nuanțele și să te adaptezi la felul de a fi și cerințele celorlalți.

Articol preluat din ediția de mai 2014 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns