
Sărbătorile a trecut, petrecerile şi achiziţiile costisitoare s-au dus şi ele şi ai rămas cu o senzaţie de gol de care nu ştii cum să scapi. Încearcă totuşi, n-ar fi decât spre binele tău!
Nu puţini, din păcate din ce în ce mai mulţi, leagă starea de mulţumire de posibilitatea achiziţionării bunurilor materiale, de a avea sume de bani semnificative la dispoziţie. O atitudine cât se poate de păguboasă. Mai ales după sărbători, perioadă în care ai avut mai multe cheltuieli, banii s-au epuizat, dar ai totuşi rate de plătit, preţurile au cam crescut, bugetul e dezechilibrat şi asta te nelinişteşte.
Schimbă perspectiva
Ai avut şi zile mai bune, îţi spui plină de nemulţumire, pesimism, gânduri negative. Cum faci faţă unei asemenea perioade care e departe de a fi una grozavă? Psihologii te sfătuiesc să nu laşi problema neajunsurilor materiale să te copleşească şi să-ţi perturbe echilibrul interior. Cu alte cuvinte, să gândeşti pozitiv, având convingerea că nu toate problemele se rezolvă cu ajutorul banilor. Sigur că şi banii, şi bunurile și serviciile pe care le achiziţionezi cu ajutorul lor îţi pot influenţa starea în sens pozitiv! Este alegerea ta însă dacă lipsa acestora te face nefericită. Aşadar, ce-ar fi să schimbi perspectiva? Cu siguranţă, te-ar avantaja.
Bucură-te de ce ai
Altfel spus, priveşte şi partea plină a paharului. Aminteşte-ţi că ai şi motive de mulţumire. Dacă tot timpul cauţi altceva, vrei mai mult decât ai, dacă ţi se pare mereu că lipseşte un detaliu pe care îl consideri esenţial, când să te mai simţi mulţumită? Dacă ai tendinţa să consideri că doar lucrurile pe care nu le ai te-ar putea mulţumi, vei fi tot timpul nemulţumită. Sigur, e normal să-ţi doreşti lucruri noi, să-ţi faci planuri de viitor, dar asta nu înseamnă să stai bosumflată până le vei obţine sau atinge. Această tendinţă poate fi controlată.
Deseori, nu situaţiile sau lucrurile în sine ne fac să ne simţim fericiţi sau nu, ci modul în care ne raportăm la ele. Cum procedezi? Obişnuieşte-te să apreciezi ceea ce ai deja. Sursa mulţumirii de sine se află în interiorul propriei fiinţe, iar a fi împăcat cu sine este o opţiune strict personală!
Gândurile de recunoştinţă pentru ceea ce ai, ce ai realizat până în prezent te ajută să treci peste perioade mai puţin plăcute, să faci faţă uşor stresului, să ai încredere în propriile forţe şi să îndepărtezi emoţiile negative.
Umorul ajută, fie el şi negru
Psihologii consideră că trebuie să privim cu detaşare perioadele nu prea grozave pe care suntem nevoite să le traversăm, că banii, deşi e foarte plăcut să te poţi bucura de ei, nu sunt cel mai important lucru în viaţă. Pe primul plan s-ar cuveni să fie familia, prietenii, copiii, rudele. Lipsa banilor n-ar trebui să-ţi întunece orizontul dacă cei dragi sunt sănătoşi şi îi ai alături. Nu lăsa egoismul să-ţi dea târcoale! Şi nici pesimismul.
Gândeşte-te că e ceva provizoriu, că vei avea şi zile mai bune. În aşteptarea lor, ai grijă să-ţi păstrezi simţul umorului. Ajută. Fie el şi umor negru.
Voie bună fără cheltuială
Încă nu eşti convinsă că banii nu înseamnă totul? Ar merita totuşi să verifici. Există o multitudine de modalităţi de a petrece clipe frumoase fără a cheltui bani: vizionarea de filme la TV mâncând floricele, ieşiri în parc, plimbări cu sania, ridicarea unui om de zăpadă, bătutul cu bulgări de nea, timp în care în rucsac te aşteaptă un termos cu cafea sau cu ceai fierbinte şi nişte biscuiţi.
Sau poţi invita nişte prieteni pe care să-i răsfeţi cu o plăcintă de casă, în timp ce trăncăniţi şi vă veseliţi. Deja ţi-au venit şi ţie câteva idei grozave, pe care abia aştepţi să le pui în practică? Înseamnă că eşti pe calea cea bună.
Depresia e la pândă
Mai mult de jumătate dintre noi reclamă stări depresive după sărbători. Cum o recunoşti? Eşti cam irascibilă, nu prea poţi să dormi, te simţi vlăguită şi lipsită de interes față de tot ce te înconjoară. Temperaturile scăzute şi zilele scurte de iarnă, de unde şi mai puţină lumină naturală, monotonia lunii ianuarie, prin simplul fapt că urmează după o perioadă de provocări, accentuează senzaţiile neplăcute. Te recunoşti? De obicei, stările depresive instalate după sărbători durează între o săptămână şi o lună. Dacă nu se întâmplă astfel şi angoasele continuă, va trebui să iei măsuri; altfel, punând stăpânire pe tine, depresia te-ar putea chinui până la primăvară.
Până la consultarea medicului, nu lăsa frigul să te ţintuiască în casă, ieşi afară, chiar dacă e înnorat, pentru a beneficia cât mai mult de lumina naturală.
Care e secretul fericirii?
S-o cauţi în interior, nu în exterior. Să înveţi să te bucuri de viaţă. Sigur, s-ar putea să nu fie deloc uşor, deoarece schimbarea trebuie să înceapă cu tine. Cum procedezi? Analizează-te pentru a afla ce a provocat emoţiile negative şi încearcă să nu trăieşti obsesiv problemele cu care te confrunţi. Priveşte partea plină a paharului. Învaţă să învingi stresul prin detaşarea de ceea ce te împovărează. Fă-ţi timp pentru activităţi care te bucură! Confortul fizic va atrage după sine confortul psihic.
Creşterea bunăstării materiale – evident, după ce ne situăm deasupra limitei de sărăciei – nu ne face mai fericiţi. Fericirea stă în lucruri mici şi nu costă.
Citeste si:
- Horoscopul banilor pentru 2019. Lucrurile nu sunt roz, dar nu sunt nici negre
- Banii sunt ai nimănui și ai tuturor
- Ce zodii au noroc la bani in acest anotimp
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.02/2018
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay