Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Batranetea, o stare de spirit

Batranetea, o stare de spirit

Deunăzi, la plimbare aflându-mă cu fiul meu cel mic, am auzit-o pe o mămică explicându-le celor doi copii ai săi: „La bătrânețe nu mai aștepți decât pensia și nepoții”. Mi s-a părut revoltător! Adică vârsta a treia înseamnă sfârșitul vieții, al oricăror dorințe, visuri, planuri, experiențe? Cine era acea femeie să ciuntească astfel viețile, poate, ale părinților săi?

Vârsta a treia este, de cele mai multe ori, doar o cifră în buletin. Sau o stare de spirit. Poți fi bătrân la 20 de ani așa cum poți fi tânăr la 80 de ani. Unde mai pui că, odată cu acumularea anilor, acumulezi și cunoștințe, experiență, înțelepciune?

Mulți dintre cei ajunși la pensie se simt încă în putere, ar munci, s-ar implica în diverse proiecte, ar călători, ar ieși la evenimente culturale etc. Și unii chiar o fac: au o slujbă în continuare sau își cresc nepoții, activitate extrem de solicitantă, își ajută vecini sau cunoștințe mai puțin mobile, sunt voluntari în cadrul unor proiecte, călătoresc, se reunesc în grupuri de interes (de șah, de dans etc.).

Mai ales pentru o persoană retrasă din activitate este important să se simtă utilă, să simtă că nu este dată deoparte nici din comunitate, din societate, nici din familie. Cu atât mai mult atunci când apar diverse afecțiuni fizice sau psihice care, deseori, atrag după ele o mobilitate redusă sau imposibilitatea de a face acțiuni altădată de rutină.

Unii vârstnici pot ajunge în situația în care mobilitatea lor să fie redusă, ca urmare a unei afecțiuni (scleroză în plăci, paralizie în urma unui atac vascular cerebral etc.) sau a unei boli care să le diminueze controlul nervilor (Alzheimer, Parkinson, de exemplu). În ambele cazuri, una dintre neplăceri este că bolnavul nu își poate controla funcțiile fiziologice, situație extrem de neplăcută atât pentru persoana în cauză, cât și pentru cei din jur.

Deseori, vârstnicul respectiv se simte vinovat de neputința fiziologică și încearcă să se izoleze. Este rolul familiei să-l înconjoare cu iubire, înțelegere și să-i ofere sprijin fie fizic, fie moral. Căldura familiei este cel mai bun medicament.

Sarcina membrilor din familie de a îngriji un vârstnic cu astfel de probleme nu este ușoară. Fiecare își are viața proprie, cu bucurii și greutăți. Când la toate astea se adaugă responsabilitatea purtării de grijă unui vârstnic, responsabilitatea poate deveni covârșitoare fizic și psihic. Nu e indicat să te simți vinovat de starea de sănătate a persoanei dragi de lângă tine, să te simți neputincios, depășit de situație sau, dimpotrivă, să-ți verși nervii tocmai pe cel afectat. Este cazul să cauți soluții, să stai de vorbă cu alte persoane care te pot asculta și sfătui.

Una dintre soluțiile care îți pot ușura viața sunt scutecele pentru adulți, adaptate fiecărei situații prin care trece o persoană cu incontinență urinară, ușor de manevrat și care te ajută la menținerea confortului persoanei în cauză, dar și al celor din jur.

Să nu uităm că incontinența urinară poate afecta și persoane relativ tinere, aflate încă în plină activitate: în caz de efort fizic (un strănut, râs puternic, ridicarea unei greutăți etc.) sau pe fondul unor probleme de sănătate – femeile care au născut natural de mai multe ori sau bărbații care se
confruntă cu probleme de prostată. O astfel de soluție îi poate ajuta să meargă mai departe în mod aproape de normal, fără teama că vor fi stânjeniți ei și cei din jur de evenimente fiziologice.

Citește și:

Modificari ale pielii la fiecare varsta

Varsta e doar o cifra

Sfaturi sincere ca sa te simti bine cu tine la orice varsta

Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Cătălina Oprea

Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns