Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Ca să trăiești în prezent, trebuie să-ți ordonezi viitorul

Ca să trăiești în prezent, trebuie să-ți ordonezi viitorul

Ca un Sisif modern, ani de zile m-am străduit să disciplinez haosul. E realitatea oamenilor care trăiesc în anul 2017 și care muncesc, completează hârtii, așteaptă la ghișee, dau telefoane, stau pe rețele de socializare, se chinuiesc să facă sport și să mănânce sănătos, dar și să mai citească o carte și să vadă un film din când în când. Ba chiar unii cresc și copii și, ideal, încearcă să-și țină casa curată și mințile intacte în tot acest bombardament de lucruri de făcut și de locuri în care trebuie să fie. Acum, aici, în secunda asta. Când aud oameni citându-mi dictonul „Trăiește clipa“, îmi vine să glumesc cu ei: „Și cam când ar trebui să trăiesc clipa? Înainte sau după ce plătesc facturile, termin trei articole, organizez un eveniment și fac curățenie în casă? Ca să știu…“

Obiectiv vorbind, n-ai cum să faci 1.000 de lucruri diferite simultan, cu un corp care a venit pe lume într-o epocă în care norma era de cel mult 100 de lucruri. Mintea e adaptabilă, dar nu-i poți face omului upgrade la memorie și energie, ca și cum ar fi un computer căruia îi adaugi niște giga. Totuși, asta nu ne împiedică ne biciuim constant, încercând să facem mai mult, mai repede și mai bine. Mereu în plus, niciodată în minus.

Nu cunosc vreun om „100% zen“ care să trăiască printre alți oameni, într-un oraș mare, nu undeva pe vârf de munte, în Tibet. Există însă oameni mai bine pregătiți decât alții să facă față stresului zilnic și de la ei am încercat mereu să inspir. Nu există miracole, dar există organizare, trucuri și o rutină deșteaptă, ca antidot la rutina de care fugim cu toții fiindcă ne omoară spiritul și creativitatea.

Rutina pe care mi-am construit-o singură m-a salvat de stres și de anxietate, doar că prefer s-o numesc, tot pentru confortul meu psihic, „ritual“. Sună mai prietenos. În „Micul Prinț“, Vulpea îi spune prințului că trebuie să știe la ce oră va veni ca să-și „îmbrace inima“ în întâmpinarea lui și conchide că „inima are nevoie de ritualuri“. În ziua de azi, avem nevoie de ritualuri pentru a rămâne sănătoși la minte și la cap până la adânci bătrâneți.

ai o sumă de ritualuri clare în haosul zilelor noastre înseamnă rămâi ancorat în viața ta și să-ți valorifici timpul în așa fel încât să bifezi tot ce ai de făcut, să nu te simți hăituit și să-ți rămână timp și pentru ce ți-e drag. Ca să „trăiești clipa“ în 2017, ca om care muncește, are familie și o viață activă, trebuie mai întâi să-ți organizezi zilele și săptămânile. Altfel spus, să ai niște priorități clar stabilite ca să-ți permiți să privești cerul albastru fără anxietatea că ai zece rapoarte neterminate și trei întâlniri de care ai uitat.

Repet: dacă te afli în Tibet, stând în poziție lotus și așteptând iluminarea, e suficient să „trăiești clipa“. Pentru orice altă situație, trăitul clipei vine cu ceva bagaj pe care trebuie să-l ordonezi prin sertarele minții tale.

Ritualurile mele sunt adaptate la viața mea, dar fiecare și le poate găsi pe ale lui, punând pe hârtie ce are de făcut și raportând liniuțele la orele din zi. Eu am ales să culc mai devreme și să trezesc la 6 a.m, ca să am două ore doar pentru mine înainte să înceapă tăvălugul de peste zi. Mi-am luat cărți pe telefon, pe care le citesc când am un moment liber (și am scăpat astfel și de timpul pierdut butonând pe Facebook). Fac cel puțin o oră de sport pe zi, indiferent că e mers pe jos sau sală, și mănânc lucruri cât mai simple și sănătoase, care nu-mi răpesc mult timp ca să le gătesc (salate, supe, preparate la abur). Mi-am redus garderoba la un minim, astfel încât să-mi rămână doar hainele pe care le port cu drag și cu care mi-e ușor să compun ținute. Mi-am făcut un caiet pe care-mi țin bugetul și notez tot ce consum sau cumpăr, și care m-a ajutat să identific multe „găuri negre“.

Sunt zeci de mici ritualuri și trucuri adaptate mie, pe care le-am identificat pornind de la o întrebare: „Ce pot să elimin ca să am mai mult? Mai mult timp, mai multă liniște, mai multă energie, mai mulți bani, mai multă vacanță. Paradoxal, cele mai bune ritualuri nu sunt despre adăugat, ci despre scăzut. În sfârșit, ceva în minus, nu în plus. După investiția inițială – cele câteva ore de evaluat viața și prioritizat ce e în ea –, ritualurile se amortizează treptat în cel mai frumos tip de câștig: senzația că, în ciuda haosului care ne înconjoară și pe care nu-l putem struni, rămânem totuși stăpâni pe viețile noastre.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Diana-Florina Cosmin
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns