Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Calea spre pacea lăuntrică

Calea spre pacea lăuntrică

Folosim deseori cuvintele „pace, împăcare, împăciuitor“, dar la fel de frecvent nu reușim să ne așezăm durabil și stabil într-o stare de pace interioară. De-a lungul vremurilor, misticii și credincioșii s-au străduit să descopere înțelesul vieții și să atingă o stare de luminare pe care o echivalau deseori cu pacea. Dar ce este ea?

„Începutul libertății e înțelegerea faptului că nu sunteți <gânditorul>. În momentul în care începeți să observați gânditorul, un nivel superior de conștiință devine activ. Atunci începeți să dați seama că în spatele gândului se află o dimensiune vastă de inteligență și că gândul nu reprezintă decât un minuscul aspect al acestei inteligențe. Vă dați seama că toate lucrurile care contează cu adevărat frumusețea, dragostea, creativitatea, bucuria, pacea interioară izvorăsc de dincolo de minte. Ați început să treziți.“

Cu aceste cuvinte își începe Eckhart Tolle cartea „Puterea prezentului”, un fel de manual practic și ghid spiritual, care le oferă celor interesați sfaturi și tehnici concrete pentru atingerea stării de pace interioară.

Dar cine este Eckhart Tolle? Născut în Germania, a copilărit aici până la vârsta de 13 ani. A urmat studii la universitățile din Londra și Cambridge, iar la vârsta de 29 de ani a suferit o criză spirituală care i-a schimbat complet cursul vieții. A petrecut următorii ani în efortul de a înțelege, integra și aprofunda transformarea suferită, care a reprezentat doar începutul unei călătorii interioare care continuă și azi. După câțiva ani a început să lucreze în Londra ca învățător spiritual și consilier, cu indivizi și grupuri mici de oameni, apoi s-a mutat în Canada. Puterea prezentului este poate cea mai cunoscută carte a sa, deja tradusă în 30 de limbi și cunoscând un succes internațional extraordinar.

Conceptele-cheie ale practicii

„Fii prezent în tot ceea ce faci”, acesta este poate cel mai important sfat pe care îl oferă autorul. Conceptul de prezență este simplu de înțeles și la fel de simplu de practicat, dar mintea agitată ne împiedică deseori să trăim această stare. A fi prezent înseamnă exact acest lucru: a fi conștient în fiecare clipă de corpul pe care-l avem și de mediul în care existăm.

Prezența nu necesită antrenamente elaborate este nevoie doar să ne aducem atenția spre corp sau spre situația dată. Exemplele sunt simple: când începi să-ți lași mintea să umble și să sară de colo-colo, ca o maimuță, tot ce ai de făcut este-ți reorientezi atenția spre corp. Simte fiecare parte din el, rând pe rând. Poți începe de oriunde și îți poți orienta atenția spre orice parte din corp, ca apoi să-l simți în integralitatea lui. În această stare de prezență deplină în momentul de aici și acum, gândurile inutile și recurente se opresc automat. Chiar dacă ele tind să reapară, tot ce trebuie să faci este să-ți orientezi iar atenția spre corp. Cine practică acest exercițiu și-l va însuși, iar accesarea acestei stări va fi foarte ușoară.

Mai mult, ea poate fi menținută pe tot parcursul zilei, indiferent de acțiunile pe care le facem. Tot ce avem de făcut este să alocăm un procent oricât de mic al atenției pe care să-l direcționăm către corp. În această stare de prezență deplină în momentul prezent (singurul care există, căci trecutul nu mai e, iar viitorul este o iluzie), Eckhart Tolle spune că putem accesa o stare de conștiință pe care el o definește drept pace. Dincolo de minte și dincolo de gânduri se află adevăratul nostru sine, indestructibil și mereu conectat cu sursa vieții, mereu în contact cu viața care există dincolo de timp. Contactul permanent cu sursa vieții, cu viața de fapt, este starea de pace interioară.

Oamenii trăiesc această experiență în moduri similare, dar o pot numi empatie, o revărsare de bunăvoință, creativitate, conștiință înaltă, o senzație intensă de a fi viu, libertatea față de gândirea disfuncțională și compulsivă.

Înțelepciune dincolo de timp

Cuvintele și învățăturile lui Eckhart Tolle se regăsesc și în marile religii și curente spirituale ale lumii, dar Tolle are meritul că a exprimat această înțelepciune atemporală pe înțelesul oamenilor de azi. La bază el spune că a fi prezent în moment și a te lăsa ghidat de această stare de conștiință trează este misiunea interioară a fiecărui om.

Mintea egoistă încearcă ne atragă iar în ruminații nesfârșite, dar acest lucru ne face să ne simțim separați de lume, nefericiți, ne face să trăim prin egoismul nostru, nu prin bucuria și pacea care sunt adevărata noastră esență. „Majoritatea oamenilor consideră că momentul prezent este un obstacol care trebuie depășit”, spune Tolle. „Dar momentul prezent este viața însăși.” Cine acționează în mod treaz se află într-o aliniere completă cu momentul prezent și cu ce face în momentul respectiv. O conștiință trezită se caracterizează prin acceptare (a momentului), bucurie și entuziasm.

Tehnici ușor de învățat

Prima modalitate de a ne centra în momentul prezent este a observa lucrurile mici din jurul nostru. Păsările, florile, copacii, obiectele de pe birou, frumusețea din lucrurile mici. Altă practică utilă sunt observarea respirației și respirația conștientă. Cine este atent la respirație nu se poate gândi la altceva. Astfel, nu ne mai identificăm cu mintea, care naște eul. Toate stările negative (furia, resentimentul, frica, invidia, gelozia) își au originea în eu. Conștiința momentului prezent ne eliberează de minte și de eu și astfel se naște creativitatea. Ea aduce pacea interioară și astfel noi toți împreună putem crea un pământ nou.

Citește și:

Articol preluat din ediția de octombrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns