Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cand ar fi mai bine sa nu dai replica

Cand ar fi mai bine sa nu dai replica

Când să taci și când să-ți pui fermoar la gură? În multe situații, e extrem de dificil să taci pur și simplu, deși știi că nu vei spune nimic bun dacă vei grăi. În aceste momente, permite-ți un moment de tăcere! S-ar putea dovedi de aur.

Cum să faci să nu răspunzi provocărilor, mai ales atunci când te simți nedreptățită? Când nervii sunt încordați la maximum și tensiunea e dusă la cote extreme, să izbucnești ca un vulcan te poate răcori pe termen scurt, însă reacțiile imprevizibile pot avea consecințe negative de lungă durată. Acordă-ți un moment de reflecție și întreabă-te dacă merită să răspunzi cu aceeași monedă. În loc să atenueze neînțelegerea, reacția ta impulsivă ar putea pune paie pe foc. E indicat să te abții de la a da replica atunci când:

Doar ofensezi, fără a reuși să rezolvi amiabil situația sau să îmbunătățești comunicarea. Dacă îți pasă de persoana din fața ta sau de relația pe care o aveți împreună, nu ai niciun motiv s-o strici din cauza unei furii trecătoare. Unele persoane sunt loiale și sar mereu în ajutor, însă se aprind repede și nu tolerează criticile. Rigiditatea opiniilor le face să fie refractare la puncte de vedere diferite de ale lor. Cu astfel de oameni e ca și cum te-ai certa cu morile de vânt, așa că e mai bine să lași de la tine și să nu le confrunți direct.

Le rănești sentimentele. Mai bine păstrează tăcerea dacă nu ai nimic bun de spus. E inutil să fii prea directă atunci când franchețea ta e nepoliticoasă. Decât să-i spui colegei că părul îi stă rău astăzi, sugerează-i să-și prindă mai bine șuvița rebelă sau ajut-o tu aranjându-i coafura la spate, acolo unde nu vede. La fel se întâmplă și când interlocutorul tău a lăsat să-i scape o naivitate, o vorbă spusă fără să se gândească. Nu-i întoarce maliția – probabil, deja i-a părut rău din momentul în care i-a ieșit „porumbelul“ pe gură.

Ceea ce spui te face să pari obtuză sau arțăgoasă. Dacă cineva te critică în mod constructiv, renunță la ego și încearcă să evaluezi nepărtinitor punctul său de vedere. Taci, ascultă-i argumentele și răspunde doar când ți-ai reprezentat mental un tablou complet al situației. Dacă reziști impulsului imediat de a da replica, ai putea constata că felul în care adversarul vede problema nu diferă fundamental de al tău. Uneori, nu poți vedea întregul tocmai pentru că faci parte din el. Fii tolerantă, vei avea numai de câștigat!

Spusele tale întețesc cearta. Dacă cel din fața ta este prea furios pentru a-ți auzi argumentele sau a ține cont de spusele tale, este inutil să-i răspunzi. Orice încercare de dialog va fi, pe moment, sortită eșecului. Mai mult, „adversarul“ tău va avea impresia că nu-l iei în serios sau nu ești dispusă să asculți ce vrea să-ți transmită. Lasă-l să-și verse năduful, păstrează-ți calmul, privește-l direct în ochi, dar fără dispreț, și de-abia la final oferă-i alternativa ta, pe un ton calm, care fie îl va intimida, fie-l va convinge că adevărul este – cel puțin – la mijloc.

Ceea ce spui te va enerva și mai tare. Nu ataca pe cineva doar pentru că te-a supărat sau nu a fost de acord cu tine. Emoțiile (mânia, anxietatea, depresia) trebuie ținute sub control. Atunci când le manifești, tind să se amplifice și să preia controlul asupra judecății juste. Încearcă să-ți ții gura și profită de momentele de tăcere pentru a te calma: respiră adânc, detașează-te, relaxează-ți trupul, privește în zare – așa, vei rezista impulsului de-a riposta necotrolat. Fii atentă la semnalele corpului tău. Începi să te înroșești și îți ard obrajii? Inima îți bate cu putere? Mâinile încep să-ți tremure și ai fluturași în stomac? Sau simți cum toată energia ți se scurge din corp și rămâi fără vlagă? Toate sunt indicii că emoțiile iau locul rațiunii și te vor determina să spui vorbe de nerostit.

Cineva vrea doar să te tachineze. Nu există niciun motiv pentru care să te cobori la nivelul unei persoane malițioase, puse pe harță doar de dragul de-a discuta în contradictoriu. Altfel, îi vei credita spusele și-i vei alimenta satisfacția de-a te fi rănit în mod total gratuit. Nu poți fi rănită decât dacă tu permiți acest lucru. Ignoră critica neconstructivă și întoarce spatele arțăgosului – e inutil să irosești timp și energie cu persoane care nu înțeleg importanța dialogului civilizat.

Consolidezi un comportament care trebuie să înceteze. Aici e vorba mai ales de relația părinte-copil. Când cel mic manifestă un episod de furie, în loc să-l contrazici, încearcă să-i distragi subtil atenția în cu totul altă direcție. Pentru că nu știe sau nu are alte mijloace la îndemână, copilul ridică vocea pentru a manipula sau a obține ceea ce-și dorește. Lipsa ta de reacție îl va determina să învețe cum să depășească frustrările inerente traiului la comun cu persoane diferite.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.31/07.08.2014

Autor:  Adriana Moscu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns