Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Când calitățile devin defecte

Când calitățile devin defecte

Ştiai că, în anumite împrejurări, principala ta calitate, datorită căreia eşti apreciată şi admirată, te poate împiedica să obții ceea ce doreşti, rezultatul fiind contrar celui aşteptat? Da, aşa se întâmplă când e… în exces. Şi îţi transformă şansa în neşansă.

Bună, inteligentă, perseverentă, ordonată, sinceră, sigură pe sine –oricare dintre aceste calităţi le-ai avea, s-ar zice că va atrage după sine doar satisfacţii şi împlinire. Dar nu e întotdeauna aşa! De ce anume?

Fiecare dintre noi are calităţi, una dintre ele fiind predominantă, cea care ne caracterizează, ne pune în evidenţă, ne face să fim recunoscuţi şi apreciaţi de ceilalţi. Axându-te prea mult pe aceasta, oricare ar fi, în mod ciudat, devine un defect. Altfel spus, ce-i prea mult strică, chiar şi când e vorba de o calitate ori alta. Iată câteva exemple elocvente.

Deşteaptă foc

Elena a terminat liceul cu media maximă, apoi ca şef de promoţie facultatea. S-a angajat într-o companie renumită, cu şanse mari de promovare. Asta până ce a corectat câteva erori făcute de şeful ei, într-o lucrare de care se ocupau amândoi. Din acel moment, Elena a înţeles că de promovare nu mai putea fi vorba, ci mai degrabă de găsirea altui loc de muncă.

Faptul că e foarte inteligentă n-a ajutat-o pe Elena nici în viaţa personală. Sigur, era apreciată pentru cunoştinţele vaste, pentru faptul că era în stare să poarte discuţii pe orice temă. Şi totuşi relaţiile cu relațiile cu bărbații nu treceau dincolo de camaraderie. De ce? Dacă vrei să atragi un bărbat, nu trebuie să-i arăţi cât de deşteaptă eşti, că ştii de toate despre tot. Pentru orice reprezentant al sexului tare, o femeie foarte inteligentă e privită mai degrabă ca un concurent, nicidecum drept un posibil partener de viaţă.

Bunătate fără margini

Irina se confruntă din când în când cu una şi aceeaşi nemulţumire. „Le fac bine, iar ei – nici vorbă de recunoştinţă, ci dimpotrivă!“, spune ea de fiecare dată. Şi când vecina căreia i-a împrumutat bani a făcut-o neînţelegătoare şi zgârcită în loc să-i înapoieze, şi când şi-a ajutat prietena găsindu-i soţului ei loc de muncă, iar apoi, când chiar ea a rămas fără serviciu, prietena i-a servit un „e neplăcut să intervii pentru cineva“.

Spirit de… supraindependenţă

Alexandra e dată adesea drept exemplu pentru felul cum îşi rezolvă singură orice problemă. Cu excepţia uneia totuşi: lipsa unui partener de viaţă. Şi asta, pentru simplul fapt că într-o relaţie de cuplu e sănătos ca anumite probleme să fie lăsate în seama partenerului. E în firea bărbaților să rezolve probleme. Doar într-o asemenea postură un bărbat se simte confortabil. Asigură-i condiţii prielnice şi se va simţi ca un erou, fie şi doar în ochii lui proprii. În ce te priveşte, nu uita că n-ai cum să fii în acelaşi timp iubită răsfăţată ca o prinţesă şi cal de povară!

Prea multă încredere în sine

Andra e foarte încrezătoare în propriile forţe. Se bucură de un asemenea capital încă din copilărie, din care şi-au tras seva apoi o sumedenie de reuşite, fapt ce a atras deseori simpatia şi respectul celor din jur. Sigur, sunt multe situaţiile în care încrederea în sine îţi este de mare ajutor, iar prea puţină încredere te împiedică să obții ceea ce-ţi doreşti. Dar, ca orice punct forte în exces, încrederea în sine este dăunătoare. Atunci când nu eşti preocupată să asculţi părerea altora, iei decizii fără a fi suficient informată, ignorând astfel riscurile, dar şi atunci când nu acorzi atenţie pretendenților (fiecare pe rând fiind considerat că nu te merită) ce ţi-ar putea fi un sprijin real şi un bun însoţitor pe drumul vieţii. În felul acesta, e posibil să-l cauți toată viaţa pe cel care să te merite! De ce? Fiindcă persoanele cu o încredere în sine exagerată sunt greu de suportat în viaţa de zi cu zi.

Mania curăţeniei

Alexandra e obsedată de ordine şi curăţenie, doar că nu prea are cine să admire rezultatele efortului ei continuu ca toate să fie orbitor de curate şi la locul lor. Sigur, oricui îi place să fie primit într-o locuinţă îngrijită şi să fie servit din vase strălucitor de curate. Dar, dacă musafirii sau vreun pretendent te va vedea luând din când în când cârpa de şters praful sau adunând scamele de pe covor, musafirii nu vor fi impresionaţi deloc, iar pretendentul e foarte posibil să dea bir cu fugiţii.

Mult prea sinceră

Andra e gata să-ţi spună oricând tot ce-i trece prin cap şi nu înţelege de ce şi-a îndepărtat câţiva prieteni vechi, că doar a avut bune intenții când şi-a spus părerile. Într-adevăr, sinceritatea este o calitate a bunei comunicări, a unei legături de durată. Dacă ești sincer când nu-ți cere nimeni asta, iar sinceritatea ta răneşte, comunicarea şi relaţia pot avea enorm de suferit.

În concluzie

Graniţa dintre calitate şi defect e foarte îngustă. Generozitatea fără limită devine risipă, cumpătarea dusă la extrem se transformă în zgârcenie, curajul exagerat devine imprudenţă, prea multă încredere în sine trece în îngâmfare, aroganţă şi autosuficienţă, grija exagerată față de ordine şi curăţenie te face tipicar. Cum faci să nu cazi în capcană?

Evaluează-te la justa valoare, fără exagerări, supraaprecieri sau subaprecieri, învaţă să te controlezi şi păstrează măsura în toate! Doar aşa vei reuși să acţionezi adecvat şi mulţumitor, să iei decizii corecte, vei şti de ce anume ai nevoie, ce este optim pentru tine, vei reuși să te faci apreciată şi iubită de ceilalţi, să te bucuri de viaţă, să te simţi împlinită.

Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii, spune un dicton. Cu alte cuvinte, intenţii bune, dar rezultat contrar celui scontat. Ca rezultatul să fie cel așteptat, faptele care însoţesc intenţiile ar trebui să fie şi ele bune.

Citește și:

Cum faci faţă persoanelor încărcate negativ

Culorile și starea de spirit

Singură în vacanță

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/26.11.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Când calitățile devin defecte

  1. Perfect adevarat. Si, din punctul meu de vedere, aviz maniacelor care judeca pe toti cei din jur care nu sunt”atat de perfecti” ca ele. Cam toate au mania asta.

Lasă un răspuns