Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Când mai puțin înseamnă mai mult

Când mai puțin înseamnă mai mult

Secretul fericirii nu este să cauți mai mult, ci să îți dezvolți capacitatea de a te bucura de mai puțin. (Socrate)

Crăciunul se apropie cu pași repezi, colindele au început și ele să răsune, iar noi am pornit cu toții goana după cadouri și, mai ales, după promoții! Ai nevoie și de asta, dar și de cealaltă… Ce bine ți-ar prinde ceva nou de îmbrăcat, ce-ți mai face cu ochiul telefonul cel nou și de când aștepți o reducere la pantofii pe care ai pus ochii acum o lună… Nu poți rata nici jocul preferat al copilului, iar city-breakul pe care îl doriți de când v-ați căsătorit e acum la preț de last-minute. Uuuf, luna decembrie e grea! Zilele trec cu repeziciune și noi tot adăugăm pe listă, iar din toate părțile curg ofertele și ispitele.

Nu cumva e prea mult?

Ești liberă să faci ce vrei cu timpul, cu banii, cu preferințele tale. Ce putem să garantăm este că, dacă nu ești atentă, se poate ca 1 ianuarie să te prindă extenuată, confuză, cu kilograme în plus și cu buzunarele goale. Deși iureșul te poate absorbi cu ușurință, noi nu credem că îți dorești cu adevărat asta. Sărbătorile înseamnă tihnă, relaxare și bucurie alături de oamenii dragi.

Așa că a venit vremea să aplici filozofia minimalistă: „Less is more”, adică mai puțin poate să însemne mai mult în viața ta. Cum ar fi să faci mai puțin și să te bucuri mai mult de sărbători? Nu, nu e poveste! Știm că, uneori, nu e ușor să înlocuiești vechile obiceiuri, dar și că, dacă încerci, vei avea numai de câștigat.

Cum să te bucuri de sărbători simple

Adeptă a curentului minimalist, Courtney Carver (http://courtneycarver.com/) ne dă câteva idei despre cum
să-ți simplifici viața și să te bucuri cu adevărat de semnificația sărbătorilor.

Timpul

Fără nicio îndoială, vacanța de Crăciun necesită timp pentru planificare. Vacanța copiilor, evenimentele de sărbători… Nu mai găsești timp pentru tine și pentru relaxare, deși asta ți-ar trebui mai mult decât orice, nu-i așa? Timpul tău e mereu cel mai ușor de sacrificat. Pentru că vacanțele cer multă energie fizică și psihică, ai nevoie de timp pentru a-ți hrăni sufletul. Așa că dormi mai mult, plimbă-te și relaxează-te. Fă mai puține lucruri și acordă timp pentru sufletul tău. Mai puțin timp risipit pentru ce este în jurul tău, mai mult timp pentru tine!

Banii

Poate că n-ai așa de mulți bani de cheltuit cum ai vrea în perioada asta. Și ce dacă? Acceptă și limitează-te la ce ai, nu devaliza cărțile de credit pentru cumpărături și cadouri. Cheltuiește mai puțin, iubește mai mult! Crăciunul e despre iubire și dăruire, nu despre concursul „Cine rămâne falit?“

Meniul

Ai așteptat Crăciunul pentru a-ți face de cap din punct de vedere culinar. De când visezi la bunătățile din porcul crescut la curte și la cozonacul aburind scos din cuptor!? Și nu ești singura! Dar, dacă îți amintești de starea de după… îmbuibare, poate că n-ar strica mai multe salate, supe și dulciuri ușoare. Amintește-ți că nu trebuie să
recuperezi acum și să mănânci într-o săptămână tot ce nu ai mâncat de multă vreme. Mănâncă mai puțin și vei trăi mai mult! – așa spun specialiștii.

Cadourile

Pe ele ne concentrăm cel mai mult în această perioadă. Dar cadourile simple sunt și ele mai mult decât deloc și pot oferi la fel de mare bucurie precum cele scumpe, după care ai putea rămâne cu cardurile goale.

Spre exemplu, o carte va fi întotdeauna un dar frumos, un voucher la spa sau un curs de dans poate fi atractiv, o sticlă de vin ori o cutie de bomboane oferite din inimă sunt la fel de bine primite deoarece vin de la cei dragi. Cadouri simple, mai multă dragoste și bucurie!

Decorațiunile

Vacanțele de sărbători sunt destul de incitante și fără decorațiuni în exces. Gândește-te la casa ta ca la un sanctuar. O cameră liniștită, curată, decorată minima­list, cât să aducă spiritul sărbătorilor, e de preferat alteia supraîncărcate cu tot ce a apărut nou în materie de decorațiuni. Dacă ai câteva globuri, lumânări și curățenie lună, vei fi foarte mulțumită. Nu-i nevoie să umpli spațiile goale cu decorațiunile strânse în ani de zile. Mai puține obiecte decorative, mai multă bucurie!

Petreceri și evenimente

Odată cu luna decembrie, și petrecerile se țin lanț. La serviciu, acasă, la rude și prieteni. Dacă îți place să petreci, foarte bine! Acceptă toate invitațiile. Dacă nu sunt pe gustul tău, acceptă 2-3 și apoi spune „nu, mulțumesc“. Poți să fii la fel de epuizată de prea multe petreceri așa cum ești de la prea multă muncă.

O sticlă cu vin și o gustare în spațiul tău, împreună cu cei apropiați pot fi la fel de amuzante. Dacă ești gazdă, aplică principiul: fiecare aduce ceva stabilit din timp. Nimeni nu se obosește și, chiar gazdă fiind, te poți
bucura și relaxa împreună cu musafirii. Petrece mai puțin, odihnește-te mai mult!

Online, telefon, televizor, tabletă

Mai puțin din toate astea înseamnă mai mult timp pentru energizare și relaxare. E bine să fii conectat, dar, dacă e mai puțin… ai prins lecția! Și îți dorim să o aplici în toate domeniile vieții, începând de acum și continuând până ce vei reuși să-i vezi avantajele.

Citește și:

Slabă sau plinuță?

Cum să-ţi faci timp pentru toate

De ce-i bine să ne alintăm

Articol preluat din ediția de decembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Oana Pescaru

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns