Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cand scuzele te salveaza

Cand scuzele te salveaza

Să ceri scuze este o artă, reprezintă o dovadă de bună-creştere şi încercarea de a ieși cu faţa curată dintr-o încurcătură. Dar mai înseamnă ceva: o modalitate diplomatică de a scăpa de responsabilităţi.

Ai învăţat încă din prima copilărie (ba cu vorba bună, ba cu pedeapsa) să ceri scuze atunci când greşeşti. Pentru a-ţi recunoaşte greşeala, dar și pentru a arăta că-ţi pare rău pentru neajunsul provocat de gestul tău celor din jur. Prin adolescenţă, din pricina teribilismului specific perioadei, ai uitat când şi cum să-ţi ceri scuze, mai ales că greşelile tale nici măcar nu erau grave din punctul tău de vedere. Iar lumea prea plină de convenţii a adulţilor nu te prea interesa. A venit vremea să treci şi tu în tabăra convenţionalilor şi să-ţi dai seama când şi la ce folosesc scuzele, cum şi pe cine liniştesc, cum şi când să profiţi de pe urma lor.

Ce înseamnă a cere iertare

Să ceri iertare când greşeşti înseamnă să-ţi asumi greşeala, să-ţi dai seama că ai rănit pe cineva și ai făcut un rău mai mic sau mai mare. Când ceri scuze, implicit recunoşti că-ţi pare rău pentru ce ai făcut. Acest gest spală într-adevăr rana. Şi greşeala ta. Nu încerca nici să-ţi micşorezi vina, nici să te disculpi, fiindcă nu rezolvi nimic. Mai mult, dacă ceri scuze doar din reflex sau din politeţe, fără să-ți conştientizezi fapta generatoare de supărare, o faci doar ca să scapi de grijă. Să dea bine la asistenţă, iar tu să-ţi vezi de-ale tale. Chestia asta merge poate o dată, de două ori, dar, ca şi urciorul care se sparge după prea multe folosiri, scuzele din vârful buzelor vor deveni curând ineficiente.

Când te scapă

La prima, a doua, poate chiar la treia abatere. Dar trebuie să fii un actor genial ca să-i păcăleşti la nesfârşit pe cei din jur. Jocul acesta începea în adolescenţă, când, ca să scapi de cicăleala părinţilor, spuneai „scuze!“ în fugă, după o dispariţie de-acasă de trei zile, când stătuseră cu sufletul la gură şi telefonul la ureche, încercând să dea de tine. Ţi-ai dat seama că merge, se înmuiau destul de repede, mai ales după ce te vedeau teafără acasă, şi ai început să crezi că aşa vei scăpa de-acum încolo.

Cui folosesc

Scuzele adevărate, din suflet, ambelor părţi. Celelalte, doar ţie, care le ceri formal. Fiindcă e clar că o faci doar pentru a te elibera și a fi acoperită. Ţi-ai jignit cea mai bună prietenă? „Scuze“, îi spui, şi ai uitat despre ce era vorba. Ea te iartă, inimă slabă, iar tu o poţi lua liniştită de la început, pentru că sigur scuzele vor funcţiona și a doua, şi a treia oară. Eroare! Până la urmă, vălul de pe ochii prietenei va cădea şi nici cele mai însufleţite iertăciuni nu vor mai avea valoare. Ai făcut o mulţime de pocinoage la serviciu, ceri scuze, dar continui să crezi că şeful e cam încuiat, că restul colegilor sunt neinteresanţi, iar munca e un calvar. Eşti iertată, dar la un moment dat toţi îşi vor da seama de nepăsarea ta. Şi vei fi eliminată, ignorată, poate chiar concediată. În cuplu, e şi mai grav dacă ceri scuze doar de formă, pentru că atunci e clar: dragoste nu e. Deci, nimic nu e!

Când profiţi

În general, când ai de-a face cu oameni care ţin la tine şi, mai ales, când te interesează prea puţin de ei, doar cât să iei mai mult fără să dai aproape nimic în schimb. Scuzele astea nu înseamnă decât un scut, o poliţă de asigurare: am cerut scuze, gata, sunt absolvită. Ei bine, nu-i chiar aşa. Iar până la urmă, exact când îţi va fi lumea mai dragă şi vei cere iertare de la o persoană pe care chiar regreţi că ai rănit-o, de la cineva pe care chiar îl iubeşti sau de care îţi pasă cu adevărat, vei avea surpriza să nu fii crezută. Şi să nu fii iertată!

Când ai voie să nu ceri scuze

Sunt mai multe situații, dar să luăm trei exemple cât se poate de frecvente, în care chiar eşti iertată dacă ceri scuze:

Citeşti horoscoape. De regulă, pare superficial, fiindcă, de cele mai multe ori, horoscoapele din reviste nu au mare legătură cu astrologia, ci mai curând cu buna dispoziţie a redactorului de număr, dar cine n-a fost curios cel puțin o dată să ştie ce i-au pregătit astrele, măcar pentru a căpăta energie?!

Munceşti în vacanţă. Înseamnă că eşti un om fericit. Ai găsit slujba perfectă, faci bani din ce-ţi place mai mult. Şi cum să-ţi iei vacanţă de plăcere?

Îţi place ciocolata. Linişteşte-te, nu există prea mulţi oameni pe pământul ăsta cărora să nu le placă. Iar dacă nu ai aflat încă, ciocolata, în limite rezonabile, e chiar sănătoasă. Ca să nu mai punem la socoteală că e afrodiziacă.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.27/10.07.2014

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns