Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Care este prețul autenticității tale?

Care este prețul autenticității tale?

Despre autenticitate se vorbește mult: toate ne dorim să o manifestăm în viața noastră, dar ce înseamnă ea de fapt și, mai ales, care este prețul psihologic pe care-l plătim când pornim pe această cale?

Brené Brown, profesoară și cercetătoare la Universitatea din Houston, SUA, și-a petrecut 16 ani din viață studiind curajul, vulnerabilitatea, empatia și rușinea. Definiția pe care o dă autenticității este simplă: „Autenticitatea este o practică zilnică. A alege autenticitatea înseamnă să-ți cultivi curajul de a fi imperfect, să stabilești limite și să-ți permiți să fii vulnerabil. Autenticitatea cere să trăiești și să iubești cu toată inima, chiar dacă este greu, chiar dacă ne luptăm cu rușinea și frica de a nu fi destul de buni și mai ales când bucuria este atât de intensă, încât ne temem să ne lăsăm în voia ei“.

Ce este autenticitatea

În viața de zi cu zi, noi definim autenticitatea ca fiind opusă falsității și prefăcătoriei. O asociem cu sinceritatea, deschiderea, franchețea, bunătatea și dorința de dezvoltare a sinelui pe toate planurile posibile, în concordanță cu propriul potențial. A fi autentic înseamnă, pe scurt, să-ți fii credincioasă ție însăți. Psihologii sunt de acord că persoanele autentice prezintă 7 caracteristici comune:

 • au o percepție realistă asupra realității;
 • se acceptă pe ele însele și pe alți oameni;
 • sunt reflexive și prevăzătoare cu alți oameni;
 • au un simț al umorului deloc ostil;
 • își pot exprima liber emoțiile;
 • învață din propriile greșeli;
 • își înțeleg propriile motivații;

Dacă ai bifat trăsăturile de mai sus, atunci știi foarte bine că pentru tine a fi autentică nu este ceva ce poate fi negociat. Te cunoști deja, ești în contact cu propriul sine, îți cultivi conștiința de sine și dorești să-ți dezvolți potențialul, acceptându-te în același timp așa cum ești.

Drum anevoios, dar nu imposibil

Calea dezvoltării conștiinței și abilităților proprii este de fapt un mod de viață natural și firesc pentru omul care se cunoaște pe sine. Psihologul elvețian Carl Gustav Jung a spus câteva cuvinte memorabile legat de acest lucru: „Până nu facem inconștientul conștient, inconștientul ne va conduce viața și noi îi vom spune soartă“. Autenticitatea ne pune față în față cu propriul sine, adică și cu defectele și handicapurile noastre, cu incapacitățile și amânările noastre. Iar această confruntare are mai întâi un preț psihologic pe care trebuie să-l plătim dacă ne dorim să ne dezvoltăm conștiința în continuare. Poate fi dureros, trist, chiar deprimant să aflăm cine suntem. Dar acceptarea de sine este eliberatoare. Abia după acest prim pas esențial putem deveni cei care suntem cu adevărat.

De aceea este nevoie de curajul amintit de Brené Brown. Cei și cele care nu-l au se vor întoarce la modelele sociale și culturale confortabile, care le garantează o inserție bună în mediul din care provin și care nu le provoacă confruntări dureroase, mai întâi cu sine și apoi cu cei din jur. Schimbarea relațiilor cu mediul social, profesional, cultural și familial este cel de-al doilea preț pe care-l au de plătit oamenii care pășesc pe această cale. Modelele până acum valabile nu mai corespund noilor dorințe și idealuri. Obiceiurile prestabilite de ani sau decenii se dovedesc a fi prea strâmte pentru persoana autentică. Când ajungi să te cunoști și știi ce vrei, nu te vei mai mulțumi cu rolurile sociale sau personale impuse de familie și societate. Iar prețul pentru că ești diferită poate fi diferit pentru fiecare femeie în parte, dar pornește de la ironizare ușoară, trece prin marginalizare și poate ajunge chiar până la stigmatizare sau izolare socială.

Noul tău mod de comportament și de gândire zguduie de multe ori din temelii cutumele sociale și grupurile sau comunitățile simt imediat corpul străin. Însă pornind pe calea autenticității, vei cunoaște, implicit, oameni asemeni ție. S-ar putea să fii surprinsă pentru că sunt mai mulți decât crezi. În fond, autenticitatea înseamnă și maturizare psihologică și un set mental care funcționează nonagresiv și nondefensiv. Vei atrage automat oameni cu aceste calități în jurul tău, așa că, privind înapoi, vei vedea că a meritat să plătești pentru libertatea de a fi tu însăți.

Pași pe calea spre tine cea adevărată

Autenticitatea este la îndemâna oricui. Iată câteva acțiuni pentru dobândirea ei:

 • Ascultă-ți inima. Sigmund Freud spunea că în chestiunile minore ia decizii raționale, dar în chestiunile majore, cum sunt alegerea unui partener sau a unei profesii, trebuie să-ți asculți inconștientul.
 • Cultivă-ți intuiția prin relaxare, nu pune presiune pe tine să fii mereu rațională și obiectivă.
 • Dă-ți voie să iei decizii bazate pe impuls și instinct.
 • Păstrează-ți mintea deschisă, fii atentă la cei din jur și pur și simplu fii bună.
 • Zâmbește, fii politicoasă și îndatoritoare și privește lumea prin ochii copiilor: cu curiozitate, interes și altruism.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns