Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cele 4 faze ale unei despărțiri. De la tristețe la normalitate și bine

Cele 4 faze ale unei despărțiri. De la tristețe la normalitate și bine

Cele 4 faze ale unei despărțiri – Am trecut prin asta și știm că despărțirea doare. Nu există nicio modalitate de a ocoli acest adevăr. Dar fazele despărțirii au, toate, un sens. Uneori ajută să știi la ce să te aștepți pentru a depăși repede și ușor momentul.

Fiecare persoană e altfel construită și fiecare dintre noi vorbește despre altceva când se gândește la tristețe. De aceea, fiecare femeie trăiește în felul ei propriu procesul unei despărțiri, tot așa cum orice relație are particularități unice. Despărțirea de cineva drag este unul dintre cele mai traumatizante evenimente din viața cuiva. Pentru a depăși durerea despărțirii, avem nevoie de o strategie de supraviețuire, mai ales dacă tu ești cea părăsită. Pentru a elabora o strategie, se cuvine să știm care sunt fazele unei despărțiri. Psihologii sunt de acord că există patru etape prin care trec persoanele părăsite. Intensitatea și durata fazelor variază, dar ele se regăsesc tot timpul după o separare.

Faza 1. Negarea separării

Gândurile care apar în această fază sunt: este doar o pauză, nu e o despărțire. La un moment dat, ne vom împăca.

Da, toate am gândit asta la un moment dat. Și apoi am văzut că nu e deloc așa. Chiar dacă partenerul care ne-a părăsit a fost clar și n-a lăsat loc de îndoieli, este normal să nu percepem realitatea la început. Și este chiar un lucru sănătos. În acest fel, ne protejăm de primul șoc. Dacă despărțirea presupune și lucruri organizatorice, de exemplu mutarea în alt loc sau împărțirea bunurilor după un divorț, este clar că nu putem face față și furiei, tristeții și dezamăgirii.

Ce poți face: ia distanță față de fostul partener. Șterge din telefon pozele cu el. Pune toate lucrurile de la el într-o cutie. Leagă relații noi, nu neapărat sentimentale, ci pur și simplu de prietenie, cu cât mai mulți oameni. Vizitează și ieși în oraș cu prieteni și prietene, ocupă-ți timpul cu activități care-ți plac. Înconjoară-te de oameni care te iubesc și îți vor binele.

Faza 2. Haosul sentimental după despărțire

Gândurile de acum: ce idiot! Dar mi-e dor de el. Toți oamenii pe care-i iubesc mă părăsesc! N-o să fiu niciodată fericită.

Această fază nu are nevoie de explicații. Acum vin la suprafață durerile și sentimentele pentru care nu eram pregătite în prima fază. Furia, tristețea, îndoiala, depresia, anxietatea, toate se descarcă acum.

Ce poți face: vorbește despre ce simți. Lasă sentimentele să iasă din tine și încearcă să fii o observatoare a lor. Nu pune stavilă acestui șuvoi emoțional intens, este mai bine să-l lași să se descarce. Dacă vrei, îi poți scrie o scrisoare fostului iubit în care spui tot ce te macină. Înainte de toate însă, vorbește cu prietene și oamenii dragi din jurul tău.

Faza 3. Reorientarea după pierderea cuplului

Gânduri: ia te uită, tocmai am auzit cântecul nostru preferat și nici măcar nu am plâns!

Bun venit în faza reorientării! Acum am acceptat încheierea relației și durerea a trecut aproape complet. Sigur că încă ne gândim la foștii parteneri, dar acest lucru nu ne mai întristează așa de mult. Viața este iarși frumoasă.

Ce poți face: tot ce nu ai reușit când erai împreună cu fostul iubit. Întâlnește-te cu fetele, admiră bărbații drăguți de pe stradă, ia-ți un animal de companie, înscrie-te la cursul de yoga sau taichi. Acum te poți bucura de libertatea de femeie singură și independentă.

Faza 4. Toate pânzele sus!

Gânduri: e incredibil, dar adevărat. Mă bucur că ne-am despărțit. A fost decizia corectă, pentru că nu ne mai simțeam bine împreună.

În sfârșit, ai traversat toate fazele unei despărțiri, le-ai supraviețuit cu brio și acum te bucuri de viață. Abia acum ești pregătită pentru o nouă iubire în viața ta, dar sfatul psihologilor este să nu te grăbești. Ia lucrurile așa cum vin, fără panică sau anxietate.

Ce poți face: trăiește și bucură-te de viață! Ești din nou stăpână pe tine și pe sentimentele tale, nu te mai simți sfâșiată, poți face tot ce dorești. În curând, vei vedea că noua ta atitudine atrage nu doar prietenii, ci și potențiali candidați la rolul de iubit.

Citeste si:

 

Articol apartut in revista Femeia de Azi, decembrie 2018
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Lasă un răspuns