Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cinci obiceiuri care te fac fericita

Cinci obiceiuri care te fac fericita

Oamenii de stiinta spun ca aceste cinci obiceiuri te fac fericita. In fond si la urma urmei, daca le pui in practica nu ai nimic de pierdut, dar poti castiga putina fericire. Fericirea este o stare, dar este si chimie. Fericirea este o stare de confort a creierului, o stare de echilibru si de buna intelegere cu tine.

1) Asculta muzica pe care o ascultati cand ai fost fericita. Muzica influenteaza creierul într-un mod foarte interesant. Este un mod prin care pot fi aduse in campul constientei momente fericite cu tot cu starea ta, din acel moment. Unul dintre cele mai puternice efecte ale muzicii este capacitatea de a ne aminti de momentele anterioare cand am ascultat aceiasi muzica.

2) Zambeste. Creierul nu este mereu sclipitor. Sau, daca vrei o alta formula, poate fi usor pacalit. Oamenii fericiti zambesc, dar si cei nefericiti care zambesc se vor simti mai bine. Strategia este simpla si functioneaza mereu. Daca o aplici sau nu depinde doar de tine. Zambetul, indiferent de cauza lui, indiferent daca este un zambet de protocol sau unul real aduce creierului la fel de multa placere ca si o ciocolata mare sau starea confortabila din ziua de leafa.

3) Stabileste-ti obiective care vor modifica luma in bine. Efectiv, fa asta. Schimba ceva in jurul tau in bine, si fa un pas in exteriorul cercului tau si fa asta pentru persoane necunoascute. Volutariatul este o solutie, dar acesta este deja un mod organizat. O poti face singura, pentru tine, fara sa fie nevoie de o actiune organziata. Cum poti schimba lumea? Ai o infinitate de solutii. Poti ajuta un copil sa-si faca lectiile, poti planta un pom sau face o campanie pentru a planta pomi. O poti ajuta pe vecina de la patru aducand-i copiii de la scoala. Sau poti face orice gest mic, simplu si bun. Ai mereu ocazia, in fiecare zi. Trebuie doar sa vrei. Eu de exemplu duc copiii vecinilor la scoala si daca imi intalnesc vecinii pe drumul spre casa, opresc si-i iau cu mine, pur si simplu…

4) Dormi. Foarte multe tristeti pot trece sau se pot calma cu un somn bun. Un somn bun inseamna un somn intr-o camera curata, in cearceafuri curate, in liniste si racoare, intr-un pat confortabil, dupa o baie buna cu arome placute. Asta poate aduce fericirea. Insomniacii si oamenii care sufera constant de probleme legate de somn sunt depresivi.

5) Evita conflicetele intre zonele cerebrale. Creierul este foarte organizat. Nu pentru ca il organizam noi, ci pentru ca asa a fost el facut de mama-natura sau de Bunul Dumnezeu (nu stiu exact cine). Exista trei regiuni in creier care pot fi satisfacute prin ceea ce facem. Cortexul prefrontal este cel preocupat de viitor, de obiectivele pe termen lung. Alte zone din cortexul temporat sunt preocupate mereu de aici si acum, iar altele din occipital sunt concentrate pe rutine. Secretul fericirii este sa nu provoci conflicte prin comportamentul tau intre aceste zone. Una din cauzele conflitului este stresul. Stresul agita toate aceste zone din cortex si da peste cap ordinea sa naturala. Creierul uman, deci are resurse nebanuite nu resurse infinite. Nu poate fi mereu in alerta, nu poate fi mereu in tensiune, nu poate sta concentrat mereu. Orice lucru care poate reduce stresul este energie pentru creier.

Bonus: mergi la plimbare alaturi de un prieten sau alaturi de cainele tau.

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns