Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cu ce este ea mai bună decât mine?

Cu ce este ea mai bună decât mine?

De dimineaţă, erai mulţumită de tot şi de toate. În timpul zilei, ai aflat că una dintre colege a fost avansată, iar alta se mărită. Şi, dintr-odată, totul în jur a devenit cenușiu și ți s-au înecat corăbiile.

Sigur că te străduiești să te comporţi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic deosebit. Și totuși nemulțumirea fa­ță de propria persoană crește, starea ta de spirit devine tot mai proastă, iar în adân­cul sufletului își face loc sentimentul de revoltă, de protest față de nedreptatea universală. La un moment dat, te temi chiar să recunoști că pur şi simplu ești invidioasă, pentru că, se știe, invidia nu e privită cu ochi buni. În realitate, acest sentiment are acelaşi drept la existenţă ca bucuria sau îndoiala. Trebuie doar să înveţi să-l folosești în mod corect, în avantajul tău. În primul rând, trebuie să înţelegi că invidia nu este un sentiment născut de raţiune, ci de suflet. E nu numai inutil să încerci să o reprimi, ci şi dăunător pentru sănătatea sufletească. Ce-i de făcut?

Pasul 1: Facem cunoștință

Ascultă-ţi vocea interioară. Încearcă să te concentrezi asupra senzației ­care te macină. S-ar putea ca, la început, invidia care stă ascunsă înăuntru să-ți cam dea peste nas: „Poate n-ai dormit suficient. Sau poate e doar sindromul premenstrual. Ori a scăzut presiunea și ai apăsări. Şi, oricum, ­nu-i deloc frumos să fii invidioasă“. Nu te lăsa aburită! Somnul sau starea meteo nu au niciun amestec. Te roade un sentiment persistent şi neplăcut că nu ai primit ceea ce meriţi? Iar colega (prietena, vecina, cunoştinţa) se bucură de toate, ba chiar are mai mult decât i-ar trebui? Inspiră profund, expiră şi recunoaşte cinstit: „Da, sunt invidioasă“. În­cearcă să spui aceste cuvinte cu voce tare. E posibil ca, la început, să nu te simţi prea confortabil, dar lasă jena deoparte şi trăiește această senzație din plin. Şi, în mod obligatoriu, trebuie să te ierți pentru ceea ce simţi. Acum, când te cunoști şi îți accepţi sentimentele, ele nu mai trebuie să se ascundă în fundul sufletului. Au ieşit din ilegalitate, au fost conştientizate. Ți ştii cu certitudine că dacă ai conştientizat o problemă înseamnă că ai făcut primul pas către rezolvarea ei. În­seamnă că a sosit ­momentul să te lămurești în privinţa ­noii tale cunoştinţe – INVIDIA. Gân­dește-te bine: de unde a apărut? ­Motive de invidie pot exista extrem de multe, dar cel mai important este să-i înţelegem cauzele. Îți dorești acelaşi lucru pe care l-a primit altcineva? Sigur că-l dorești. Întrebarea este cât de reală e această necesitate.

Pasul 2: Analizăm ceea ce simțim

Să spunem că prietena ta a primit o bursă de studii în străinătate sau a fost invitată undeva pentru un stagiu. Păi tu n-ai cerut niciodată o bursă, nu te ocupi de cercetare şi, în general, activităţile pe care le desfăşori sunt dintr-un alt domeniu. Şi totuşi te roade: „Pleacă în străinătate… Vreau și eu!“ În cazul de faţă, avem de-a face cu o necesitate în mod cert falsă – pentru că până atunci nu ai simţit că exact asta este ceea ce-ți lipseşte și trăiai în linişte şi pace. Încearcă să conștientizezi: tu ai propriul drum. Gândește-te la posibilităţile tale, nu ale altora şi la modalităţile de a le exploata. Pentru a scăpa de acest gen de invidie, trebuie s-o transformi. Adresează-te mental persoanei pe ­care o invidiezi (după cum ai înţeles deja) fără niciun motiv. Spune-i cu sinceritate: „Îţi doresc numai bine.
Să ai un loc de muncă bun, un salariu mare şi o familie fericită!“ Spunând aceste cuvinte, dar din inimă, vei simţi cum te ridici deasupra situaţiei. O să-ți placă să te simţi mărinimoasă şi nobilă, ca şi cum tu ai dărui toate lucrurile ­bune și frumoase de pe pământ!

Pasul 3: Stimulăm dezvoltarea

Dar situaţia poate fi diferită: cineva primeşte acel ceva la care aspiri și tu. În plus, acest cineva se afla iniţial pe poziţii egale cu tine și nici nu manifesta un zel ieşit din comun. Iar lucrul pentru care tu ai luptat din răsputeri parcă i-a căzut pur și simplu în braţe.

Păi cum?! Ai consumat atâtea forţe  absolut degeaba? Nu e deloc plăcut, se înţelege, să simţi că ai pierdut. De regulă, cel care invidiază îşi pune la nesfârşit întrebarea: „De ce ei primesc totul, iar eu nimic?“ Nimeni însă nu se grăbeşte să răspundă la această întrebare, preferând să ţină în suflet supărarea şi chiar ura faţă de cel care a avut noroc. După ce primele emoţii negative se mai potolesc, trebuie să ai un dialog cu propria persoană, unul foarte sincer.

Analizează acţiunile concurentului tău norocos. Dacă e nevoie, pune-i câteva întrebări. Şi nu-ți face complexe, scopul tău este să-ți descoperi punctele slabe şi să schimbi situaţia.

Pasul 4: Planul de bătaie

Concluziile pe care le-ai tras după  insucces te ajută să stabilești un plan de bătaie mai eficient. Dacă vrei să ajungi cu adevărat la ținta pe care ți-ai propus-o, vei face tot ce depinde de  tine pentru a o atinge. Dar să nu te miri dacă, la un moment dat, vei constata că urmezi un scop fals, iar fericirea ta se află, de fapt, în altă parte. Oricum ar fi, dacă invidia devine „constructivă“, adică devine aliatul tău,  ea chiar te va ajuta în dezvoltarea propriei personalităţi.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr48/01.12.2016
Autor: Burda Romania
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns