Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cu copiii la iarbă verde

Cu copiii la iarbă verde

În sfârşit e vară, e cald… E anotimpul propice escapadelor cu mic, cu mare în mijlocul naturii. O bucurie pentru toţi, însă pentru cei mici orice ieşire la iarbă verde poate fi nu doar distractivă, ci şi educativă.

Majoritatea copiilor adoră să se joace în aer liber. Fiindcă se poate întâmpla ca şi prichindeii să fie în pană de inspiraţie, un ajutor din partea unui adult, sub formă de idei de activităţi noi, poate fi primit cu interes şi încântare. Iată câteva sugestii.

Micul naturalist

Foarte captivantă pentru copil poate fi alcătuirea unui ierbar. Cea mai bună metodă de a usca frunzele şi florile este să le aşezaţi între două şerveţele, printre filele unei cărţi. După câteva săptămâni, veţi putea face din ele aplicaţii pe un suport de hârtie sau carton. Ca să nu se sfărâme, lipiţi-le de acesta sau prindeţi-le din loc în loc cu un fir subţire de aţă. De fiecare dată când le va privi, copilul îşi va aduce aminte de vesela ieșire în sânul naturii şi va dori să repete experiența.

Dacă ierbarul e gata, de ce n-aţi face şi un insectar? Vă trebuie doar un borcan de plastic cu capac, în care faci câteva orificii, în care să găzduieşti pentru un timp 1-2 fluturi sau alte insecte. Ajuns acasă, copilul va putea să le privescă printr-o lupă. Va fi extrem de încântat şi interesat de detalii.

Apreciem distanţa

Alegeţi ca reper un obiect oarecare – poate fi un gard, o piatră, un copac, un tufiş –, situat la o distanţă nu prea mare de locul unde poposiţi, şi număraţi câţi paşi trebuie să faceţi pentru a vă apropia de el. Apoi alegeţi un altul şi comparaţi distanţele măsurate în paşi, ba obişnuiţi, ba de uriaș. După care provoacă-ţi prichindelul să ghicească în câţi paşi crede ca ar parcurge distanţa spre alte repere.

Căutăm comori

Ai nevoie de câteva obiecte mici luate de acasă şi de multă imaginaţie. Ţinând seama de vârsta copilului, fireşte. Obiectele se ascund prin tufişuri, după copaci, în iarbă. Pentru a le găsi, din loc în loc se plasează mici indicii (bileţele de hârtie, pietre sau beţe) spre următoarea comoară.

În zbor

În loc să se plimbe la pas, ceea ce oricum nu-i prea reuşeşte, propune-i copilului să exerseze zborul. Îl va captiva, cu siguranţă. Pentru aceasta nu va trebui decât să-şi imagineze ba că e avion, ba că e un fluture sau un ţânţar. Discutaţi despre faptul că fiecare zboară în felul lui propriu şi emite sunete caracteristice, inconfundabile. Avionul, de exemplu, are motor care emite sunete puternice, fluturele e graţios, se mişcă foarte încet, de parcă ar pluti în aer, şi o face „în tăcere“, fără a-şi face simţită prezenţa prin vreun sunet, spre deosebire de ţânţar, care ne avertizează printr-un bâzâit sâcâitor că dorește, tot învârtindu-se prin preajma noastră, să-i cădem victimă.

Călătorind printre stele

Priviţi cerul noaptea: câte stele şi constelaţii interesante! Şi cunoştinţe noi, şi teren propice pentru fantezie! Imaginează-ţi că eşti astronom şi provoacă-ţi copilul la o incursiune imaginară pe cerul înstelat. Prichindelul va fi extrem de încântat de noile cunoştinţe şi inedita călătorie. Chiar dacă nu aveţi telescop, într-o noapte senină, fără lună, veţi vedea cu ochiul liber o infinitate de stele. Arată-i Calea Lactee şi spune-i că miliardele de stele care o alcătuiesc formează galaxia. Explică-i într-un limbaj accesibil ce înseamnă o constelaţie – o grupare aparentă de stele care, unite printr-o linie imaginară, se aseamănă cu un obiect, un animal, un personaj. Încercaţi să le descoperiţi pe cer, copilul va fi de-a dreptul fascinat!

În leagăn ori hamac

După ore de zbenguială, e foarte posibil ca micuțul să fi obosit. Invită-l să se dea în leagăn sau să stea într-un hamac. Montează un leagăn pentru copii într-un copac, protejând creanga respectivă cu o bandă de plastic gros. Senzaţia de libertate pe care i-o va da legănatul în pădure îl va încânta nespus. Fascinant poate fi şi atârnatul într-un hamac. În plus, în el va putea trage şi un pui de somn.

Rezerve de bună dispoziţie

Nu uita că foamea şi setea îi pot strica oricând copilului buna dispoziţie. Cum nu vrei să se întâmple asta, asigură-te că ai ce să-i astâmperi foamea. Nu te iluziona că vei găsi „pe drum“ produse pe care să i le oferi. Ar fi bine să iei de acasă câteva cutii cu suc de fructe sau borcănele cu piure, pachete de biscuiţi, banane, mere.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/01.06.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns