Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Culorile și starea de spirit

Culorile și starea de spirit

E cunoscut că multitudinea de nuanțe ce ne înconjoară și care ne colorează hainele şi ambientul ne influenţează în permanenţă starea de spirit prin vibraţiile lor subtile.

Unele culori sunt considerate calde (roşu, galben, portocaliu), iar altele reci (albastru, violet), cu efecte diferite asupra psihicului, primele fiind stimulatoare, celelalte având efecte liniştitoare.

Cromatica bucuriei

Roşu

Este culoarea cea mai caldă și intensă din punct de vedere emoţional, fiind asociată cu energia vitală și dragostea. Este însă cea mai agresivă din tot spectrul. Pe de o parte, stimulează afectivitatea, forţa creativă, pasiunea, încrederea în propriile forţe, curajul, iar pe de alta, prea mult roşu te face agresiv, irascibil, nerăbdător, nervos şi anxios.

Vestimentaţie. Te simţi epuizată ori ai ceva important şi solicitant de făcut? Îmbracă-te în roşu! Vrei să seduci? La fel, doar e ştiut că reprezentanţii sexului tare reacţionează instinctiv la nuanţele acestei culori.

Ambient. Nuanţele de roşu sunt potrivite pentru camera de lucru, nu însă pentru cea de odihnă, fiind excitantă, nicidecum relaxantă.

Simţi nevoia de roşu? S-ar părea că îți trebuie mai multă energie și entuziasm, precum şi puterea de a-ţi împlini visurile.

Portocaliu

Amestecul de galben (culoarea fericirii) şi roşu (a vieţii) este cel mai energizant, generator de entuziasm, gândire creativă şi constructivă, veselie şi mulţumire, dorinţa de a socializa.

Vestimentaţie. Poartă haine oranj dacă vrei să fii observată! Te ajută să scapi de complexe şi să atragi atenţia celor din jur.

Ambient. Portocaliul dă bine în camera de zi, dar nu e potrivit pentru cea în te odihneşti, fiind prea excitant, şi nici în birou, pentru că te predispune la superficialitate.

Simţi nevoia de portocaliu? Înseamnă că vrei să te implici mai mult în ceva, să scapi de un lucru ce te apasă şi te împiedică să faci asta.

Galben

Simbolizează înţelepciunea, demnitatea, judecată şi memorie bune, curiozitatea, optimismul şi încrederea în sine. Te cucereşte prin căldură, sentimentul de bucurie pe care îl creează. Nuanţele prea intense scot la iveală temerile cuibărite în suflet, ducând la pierderea cumpătului.

Vestimentaţie. Atrage privirea cum nicio altă culoare nu o face. Te poţi îmbrăca în galben dacă urmează să susţii o prelegere, de exemplu, și cu siguranţă vei capta atenţia.

Ambient. În nuanţe pale, e cea mai potrivită culoare pentru pereţii sufrageriei sau ai camerei de lucru, mai puţin pentru dormitor.

Simţi nevoia de galben? Înseamnă că ai de  luat o decizie importantă şi vrei să scapi de oboseală, panică, neîncredere.

Nuanţele armoniei interioare

Verde

Simbolizează calmul, echilibrul, starea de bine şi respectul de sine, cunoaşterea şi evoluţia. Verdele te ajută să atingi armonia interioară, să te înţelegi cu cei din jur.

Vestimentaţie. E indicat să te îmbraci în verde când meditezi, când comunici cu prietenii apropiaţi sau dacă ai o întâlnire romantică.

Ambient. Poţi zugrăvi în verde pereţii camerei în care te odihneşti, nuanţele pale având darul de a relaxa.

Simţi nevoia de verde? Înseamnă că îți dorești o schimbare și eşti în căutarea echilibrului.

Albastru

Este una dintre cele mai liniştitoare culori, efectul asupra psihicului fiind exact opus celui indus de roşu. Simbolizează sinceritatea, calmul şi spiritualitatea, dar şi distanţa, răceala.

Vestimentaţie. Îmbracă-te în albastru dacă vrei să fii relaxată și când frecventezi locuri publice.

Ambient. E culoarea ideală în dormitor, nu doar pentru pereţi, ci şi pentru perne, aşternut, pături. O alegere reuşită sunt combinaţiile de albastru cu tonuri calde, mai ales cele de verde.

Simţi nevoia de albastru? Înseamnă că ai nevoie de linişte şi calm, vrei să comunici, să înveţi lucruri noi pentru a-ţi lărgi orizontul.

Violet

E considerată nuanța ideală întrucât este o combinaţie între cea mai caldă culoare (roşu) şi cea mai rece (albastru). Violetul este asociat cu frumuseţea, inspiraţia, creativitatea, precum şi cu bunătatea, sinceritatea şi altruismul. Accentuează intuiţia şi dezvoltă imaginaţia. Este potrivit celor cu înclinaţii spre misticism şi autocunoaştere.

Vestimentaţie. E potrivită pentru artişti, cei implicaţi în activităţi de binefacere, pentru meditaţie.

Ambient. Holul poate fi zugrăvit în violet. În alte încăperi, unde se stă mai mult, are o prea mare încărcătură energetică.

Simţi nevoia de violet? Înseamnă că eşti într-o formă de maximă inspiraţie şi gata s-o iei de la început.

Peisaj în tonuri de alb-negru

Alb

Este culoarea confortului şi păcii, respingând sentimentele negative. Prea mult alb însă dă senzaţia de răceală, singurătate şi izolare.

Vestimentaţie. Îmbracă-te în alb când vrei linişte ca să-ţi limpezeşti mintea pentru a te pregăti de un nou început!

Ambient. E potrivit doar pentru unele detalii. La zugrăvirea pereţilor e folosit mai degrabă în birouri, nu acasă.

Gri

Simbolizează independenţa, încrederea în sine, dar şi neimplicarea (nu e nici alb, nici negru).

Vestimentaţie. E potrivit doar cât să-ţi dea un pic de siguranţă, prea mult însemnând lipsă de sentimente.

Ambient. Întrucât impulsionează activitatea, e adesea folosit în zugrăvirea pereţilor birourilor, acasă fiind recomandat doar pentru mici detalii.

Simţi nevoia de gri? Atenţie, depresivii văd viaţa astfel colorată! Ia măsuri!

Negru

Reprezintă necunoscutul, înţelesurile ascunse.

Vestimentaţie. Îmbracă-te în negru când vrei să fii elegantă şi senzuală, pentru că inspiră autoritate şi rafinament.

Ambient. E potrivit doar pentru unele obiecte de interior.

Observă culorile din jurul tău şi vezi ce impact au asupra ta, care dintre ele îţi creează o stare de bine sau te irită! Astfel, le vei alege doar pe cele ce-ţi sunt binefăcătoare.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/11.06.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns