Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum de nu mai am prieteni?

Cum de nu mai am prieteni?

Boli, divorţ, neplăceri în familie sau la serviciu – toate sunt mai uşor de suportat dacă avem un prieten, acel om care ne înțelege, care se implică și pe umărul căruia putem plânge în voie, oricând…

Psihologii susţin că aproximativ 10-30% din populaţia ţărilor dezvoltate suferă de singurătate cronică, în condiţiile căreia omul se simte rupt de restul lumii. De fapt, există două feluri de singurătate. Singurătatea tranzitorie este de scurtă durată şi e provocată de o cauză punctuală. De exemplu, te poți simţi singură dacă serviciul pe care îl ai te determină să te muți în alt oraş, unde ești departe de prieteni şi familie. Dar cu timpul, îți faci prieteni şi sen­zația de singurătate dispare. Singurătatea cronică e altceva, ea durează la nesfârşit, e ca o răceală de care nu reuşești să scapi sub nicio formă.

Agitaţie continuă

Spre vârsta de 30 de ani fiecare om ajunge să aibă un cerc stabil de prieteni. E vorba de foşti colegi de şcoală, de facultate, de colegii de la vechiul sau actualul loc de muncă, de prietenii partenerului de viață ori de cei pe care i-ai cunoscut mai mult sau mai puțin întâmplător… Cam după 30 de ani, dinamica stabilirii unor noi legături de prietenie se reduce, iar prietenii vechi sunt „cernuţi“. Această stare de lucruri este determinată de faptul că între 30 și 40 de ani este perioada când se întemeiază familiile, se dezvoltă activ cariera. Eşti tot mai rar invitat să ieși cu prietenii, aşa cum se întâmpla în studenţie, viaţa e prinsă în cercul „serviciu-casă-serviciu“.

Şi nu are nicio importanţă ce post ocupi – funcționar sau director de firmă. La un moment dat, poeți descoperi că ești înconjurată de oameni, dar ești singură. O trăsătură specifică din biografia femeilor de afaceri este faptul că la un moment dat toate îşi schimbă radical sfera de activitate şi, odată cu ea, unele din valorile vieţii. Ultimele sondaje au arătat că, pentru femeile de afaceri, cele mai importante şi mai acaparatoare, din punctul de vedere al timpului, sunt domenii ca munca, familia şi autoinstruirea. Pentru comunicarea cu prietenii ele nu pot dedica nici pe departe atâta timp cât şi-ar dori, iar treburile casei ocupă și ele mult timp, fără a fi un domeniu important. Pentru 88% din femei munca prejudiciază interesele personale, din care 55% ajung să le ignore total şi numai 27% ar dori să schimbe situaţia în favoarea familiei şi prietenilor.

De ce ne pleacă prietenii?

Stratificarea socială din ultima vreme poa­te cauza de asemenea ruperea unei relaţii, când unul dintre prieteni urcă vertiginos în ca­rieră, se bucură de succes şi de o situație materială pe măsură, iar altul, prin forţa împrejurărilor, e șomer sau muncește pe un salariu foarte mic. Inte­re­sele şi posibilităţile diferite adâncesc prăpastia.

Ne agităm de colo-colo, încercăm să intrăm în contact cu alţi oameni, ne frământăm, căutăm explicații pentru ceea ce se întâmplă, o apucăm pe căi greşite şi ajungem în situaţii fără ieşire. O cauză ar fi contradicţiile lăuntrice. Adesea, în cadrul întâlnirilor cu prietenii jucăm roluri pe care ni le-am ales cândva şi ne temem să ne dăm jos măştile, să ne arătăm adevăratul „eu“, temân­du-ne să nu stârnim dezamăgire sau dispreț.

Sigur că nu e posibil să te lămureşti în legătură cu tine însăți în doar câteva zile. Pentru a deveni o persoană naturală, firească, uneori e nevoie de ani. Încearcă să te observi singură: în ce situaţii îți pui pe neobservate „masca“ şi cum te percepi în acele momente? Adevă­ratele relaţii de prietenie presupun încredere, posibilitatea de a-ţi împărtăşi temerile şi nesiguranțele, bucuriile, speranţele şi plăcerile. Mulţi preferă însă să-şi păstreze masca și, de aceea, chiar şi în cazul unor relaţii de prietenie persistă o anumită distanţă, care nu le permite să se dezvolte firesc.

Și totuşi… de ce rămânem fără prieteni? Amin­tește-ți câţi oameni s-au îndepărtat din viaţa ta! Analizează din ce motive prieteniile tale s-au epu­izat? De ce nu ți-ai făcut prieteni noi? Alcă­tuiește o mică listă de motive pe categorii: „psihologice“, „con­juncturale“, „sociale“. Iar apoi confrunt-o cu următoarele cauze:

în ziua de azi nu mai poți să ai încredere în oameni;

nu pot să găsesc prieteni adevărați;

ţin la independenţa mea;

îmi plac izolarea şi firea mea ascunsă;

criteriile mele morale sunt mult prea înalte, sunt prea selectivă şi pretențioasă în relațiile cu ceilalți oameni;

nu mai am energie, o consum pe toată la muncă;

nu vreau să am de-a face cu trădători şi mincinoşi;

nu am deloc răbdare;

mi-e teamă că iar o voi da în bară;

nu vreau să depind de nimeni;

pentru început, vreau să-mi fac o carieră şi să am o situaţie stabilă;

pentru mine familia e cea mai importantă şi nu mai am nevoie de altcineva;

prietenii înseamnă prea multe obligaţii.

Pe aceeaşi lungime de undă

Deşi ne dorim cu toţii relaţii de prietenie armonioase, mulți nu sunt dispuși să depună efortul necesar pentru a le construi. Întreabă-te și în­cearcă să răspunzi cu sinceritate: nu cumva ai pro­fitat în exces de capacitatea sufletească a pri­e­tenilor?; cine a fost iniţiatorul permanent al discuţiilor la telefon sau al întâlnirilor? S-a demonstrat că relaţiile de prietenie se stabilesc şi se consolidează în funcţie de frecvenţa contactelor sociale. Iar de aici rezultă următorul lucru: cu cât îți amintești mai rar de prieteni, cu atât mai rar îşi vor aminti şi ei de tine.

Singurătate în aglomerație

Marile oraşe au atras întotdeauna prin numărul mare de oportunități, prin efervescență și luminile lor intense și admenitoare. Cu cât oraşul e mai mare, cu atât mai mult te simţi ca o furnică minusculă și fără chip. Acum fă un calcul: câţi prieteni adevăraţi, apropiaţi, dragi ai în acest oraş cu sute de mii sau cu milioane de locuitori? Statisticile arată că cei care locuiesc în oraşe simt mai acut singurătatea. De aceea, încearcă să stabilești relaţii noi – la sala de fitness, la bibliotecă, la cursurile de limbi străine sau de perfecţionare, arată-ți deschis interesul pentru alţi oameni. Reţine un lucru: simpla dorinţă de prietenie nu-ți va aduce relaţii de adevărată prietenie. Trebuie să perseverezi. Prietenia e o floare foarte capricioasă. Şi, ca orice plantă rară, ea trebuie îngrijită în permanenţă, nu doar din când în când.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/26.05.2016
Autor: Burda Romania
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns