Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum duci o viata autentica, nu de ochii lumii!

Cum duci o viata autentica, nu de ochii lumii!

Ce înseamnă de fapt să fii tu însăți? Si­mplu: ești autentică atunci când eli­mini  „ar trebui“ din vocabularul tău. Ești cu adevărat tu atunci când vorbele și acțiunile tale sunt congruente cu valorile și credințele pe care le împărtășești.

Când suntem mici, suntem ca bureții – absorbim informație și suntem absorbiți de ea. Adesea, luăm de-a gata sau, dimpotrivă, respingem valorile și credințele celor pe care îi întâlnim în cale doar pentru că-i iubim sau disprețuim – părinți, frați, colegi, prieteni, profesori, soți. Unele dintre aceste valori sunt benefice pentru devenirea noastră, altele ne împiedică să evoluăm. Oferă-ți răgazul să reflectezi la ce este cu adevărat important pentru tine. Altfel, vei duce în cârcă tot restul vieții un bagaj de emoții și valori care nu-ți aparțin.

Mai simplu când știi cine ești

Începe prin a-ți recunoaște punctele forte, dar și slăbiciunile. Rezultatul? Te vei simți eliberată de presiunea de a încerca mereu să pari și să fii altcineva sau, mai rău, de a fi perfectă. Exercițiul sincerității absolute nu-i la îndemâna oricui, dar merită întreg efortul. Studiile au demonstrat că, atunci când dai jos toate măștile, te vei simți mai bine nu doar psihic, ci și fizic. Vei renunța să mai cauți stări conflictuale, vei deveni mai tolerantă și mai curajoasă. Ți se va părea floare la ureche să-ți urmezi visurile și pasiunile. Iată câțiva dintre pașii de urmat către evoluția personală:

Spune adevărul! Nu sta prea mult pe gânduri, spune ce vezi și ce simți – de obicei, prima impresie e și cea adevărată. Nu-ți fie teamă de repercusiuni: de câte ori nu ai curajul să-ți exprimi adevăratele gânduri, lucrurile se complică întrucât cei din jur nu vor ști niciodată ce îți dorești cu adevărat.

citește și: Spune-mi adevărul, mă minți?

Părăsește carapacea! Sau zona de confort – orice ar însemna asta pentru tine. Experiența noastră de viață e determinată de limitările și raportările proprii. Apelează la introspecție, încearcă să înțelegi cum ai ajuns să gândești ceea ce gândești, așază-te de partea cealaltă a baricadei pentru a avea o perspectivă de ansamblu a propriilor gânduri.

Descoperă ce vrei cu adevărat! Vezi? Acest cuvânt deja se repetă. Indiferent că ești conștientă sau nu de asta, dorințele noastre ne ghidează deciziile și acțiunile. Dar atunci când înțelegi pe deplin ce dorești, îți vei canaliza întreg efortul spre a le îndeplini și nu vei mai pierde „trenuri“ atât de ușor.

Completează spațiul gol! Umple o hârtie albă, de sus până jos, cu gânduri despre tine. Nu ridica stiloul și nu te opri până când nu termini de scris toată pagina. Începe prin ceea ce tu consideri a fi calități și încheie cu defectele sau minusurile! Autenticitatea nu trebuie să te sperie sau să-ți dea impresia de vulnerabilitate, ci să te determine să te descoperi așa cum ești.

Observă-ți momentele de falsitate! Încearcă să identifici clipele în care nu ești complet sinceră în discurs sau atunci când comportamentul tău nu reflectă valorile în care crezi. Apoi explorează temerile, constrângerile sau celelalte motive din cauza cărora nu poți spune ce gândești cu adevărat.

Bazează-te pe intuiție! Un al șaselea simț îți va spune întotdeauna dacă într-adevăr crezi ce spui sau faci. Dacă vei fi atentă la ce simți, vei descoperi o stare de anxietate însoțită uneori chiar de disconfort fizic. Sunt instinctele tale, care-ți spun că n-ai fost sinceră. Dimpotrivă, atunci când acționezi în conformitate cu ce-ți spune inima, vei simți o stare de confort eliberatoare.

Privește în viitor! Încearcă să-ți imaginezi cu ochii minții viitorul, situații care nu au avut loc încă. Ce simți despre ce vezi? Încercând să prevezi care-ți vor fi pașii de urmat, te familiarizezi cu ce ai de făcut, iar șansele tale de-a acționa doar după cutume se diminuează considerabil.

Citește și: Detalii care iti arata ca n-ai niciun viitor cu el

Bucură-te de ce ai! Din momentul în care te străduiești să-ți iasă totul perfect, te îndepărtezi de perfecțiune. Nimic din ce faci prin prisma sacrificiului sau cu ajutorul unui efort supraomenesc nu-i autentic. Mai bine privește roată în jur și bucură-te de lucrurile bune din viața ta! Gândește pozitiv și vor veni și altele.

Simte-te bine în pielea ta! Învață să te accepți, ba, mai mult, să te iubești, atât pe interior, cât și la exterior. Învață că fiecare om este unic, iar unicitate înseamnă autenticitate.

Ține totul limpede! Nu încurca ițele fără motiv; de cele mai multe ori, calea cea mai scurtă și previzibilă către rezolvarea unei probleme este și cea autentică. De ce să plângi că drobul de sare ar putea provoca o tragedie, când cel mai logic ar fi să-l iei de pe sobă?

Fă ce trebuie, când trebuie! Dacă ți-e sete, bea apă, dacă ți-e frig, mai pune o pătură pe tine, iar dacă ți-e foame, hrănește-te! Nu mai amâna ceea ce doreșit să ți se-ntâmple; altfel, vei căra veșnic cu tine sentimentul că ai făcut lucrurile pe jumătate.

Ține-te de cuvânt! Ai promis – du-ți intenția până la capăt, cel puțin în măsura posibilităților. Iar pentru ca
data viitoare să nu te mai dezamăgești nici pe tine, nici pe cei din jur, gândește-te de două ori înainte de a te înhăma la ce nu poți duce!

Împărtășește-ți ideile! Poți evita situațiile în care ești înțeleasă greșit doar dacă spui clar și tare ce gândești sau ce ai de gând să faci. Pe cât posibil, nu apela la înflorituri verbale, nu vorbi în dodii sau în metafore. Alege discursul potrivit ca mesajul tău să ajungă integru și intact la receptor!

Ține un jurnal! Notează-ți periodic gândurile pe hârtie – vei observa mai ușor dacă ideile și gândurile tale sunt în conformitate cu acțiunile, le vei putea ordona, vei putea avea acces și vei face conexiuni între gândurile cele mai profunde.

Citește și: Jurnalul unui ten perfect

Meditează! Dimineața sau seara, când în jurul tău e liniște și zumzetul vocii interioare nu-ți bruiază gândurile adevărate, încearcă să scoți la suprafață adevăratele tale impresii despre ce se petrece cu tine și cu realitatea care te înconjoară, despre ce ești și ai realizat cu adevărat. Vei reuși să pătrunzi mai ușor la sinele tău profund și autentic.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.43/30.10.2014

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns