Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum faci faţă persoanelor încărcate negativ

Cum faci faţă persoanelor încărcate negativ

Cum faci faţă persoanelor încărcate negativ – Zilnic, intri în contact cu persoane, fiecare dintre ele (e valabil și în cazul tău!) fiind nu doar corp fizic, ci şi energetic, ceea ce înseamnă că emană/absorb energie inclusiv una de la cealaltă – pozitivă, dar şi negativă. Iar de cea din urmă ar trebui să te ţii la distanţă.

În interacţiunile cu ceilalţi, problema apare, aşadar, când ai de-a face cu oameni încărcaţi negativ. Ca nişte găuri negre, apărute parcă din neant, te secătuiesc de vitalitate, încărcându-te cu energie negativă din preaplinul ce-i apasă şi de care doresc, intenționat sau nu, să se debaraseze. Un schimb dezavantajos, căruia ar trebui să i te opui. Cum anume? Ori îi eviţi, ori iei măsuri de a nu te lăsa influenţată. De ce e important acest lucru? Un nivel crescut al energiei – pozitive, desigur – înseamnă forţă şi dorinţă de a acţiona, entuziasm, bună dispoziţie, sănătate, pe când unul scăzut, adică o apreciabilă încărcătură negativă, atrage după sine lentoare, slăbiciune, proastă dispoziţie, ba chiar depresie.

Învaţă să le depistezi

Aşadar, merită să acorzi atenţie câtorva aspecte din comportamentul persoanelor cu care intri în contact pentru a le recunoaște pe cele care au efect negativ asupra ta. În prezenţa lor, te simţi ca și cum ai fi în pericol, devii tensionată, îţi doreşti (fără să-ţi dai seama de ce anume) să termini cât mai repede întrevederea, te cuprinde sfârşeala.

Iată câteva particularităţi ale persoanelor încărcate negativ care ar trebui să te pună în gardă.

Mereu nemulţumite

Se plâng tot timpul de câte ceva ori cineva. Ai stat de vorbă cu o prietenă sau o colegă, i-ai ascultat (pentru a nu ştii câta oară) păsul, părerile despre una-alta, despre unii-alţii, iar la finalul discuţiei te simţi ca o lămâie stoarsă. În timp ce-i ascultai tânguielile ori criticile, ai preluat din energia negativă cu care era încărcată, cedându-i din energia pozitivă de care dispuneai până la momentul respectiv. Merită? Cu siguranţă, nu!

Nu te plac

Sunt şi persoane de-astea, n-ai ce le face! Și nu contează de ce anume. Nu încerca să le convingi că părerea lor e nejustificată, fiindcă asta necesită un efort considerabil, care implică pierdere de timp, dar şi de energie. În plus, efortul nu va avea rezultatul sperat. La ce bun, când e mult mai sănătos să iei oamenii aşa cum sunt?! Și asta te ajută să te simţi bine în propria piele.

Au întotdeauna dreptate

Aşa consideră aceste persoane. Orice ai spune, n-ai dreptate. Orice ţi s-ar întâmpla, eşti vinovată. Aşa că te vor îndemna să revii cu picioarele pe pământ, indicându-ţi de îndată unde ai greşit. În plus, vor încerca să-ţi distragă atenţia de la sursa problemei tale, nicidecum să te ajute, fie şi doar cu un sfat, s-o rezolvi. La ce bun să stai în preajma acestor oameni?

Te invidiază

Oricare ar fi motivul, subiectiv sau nu, nu merită să-ţi baţi capul să înţelegi astfel de persoane. Cum energiile negative se transmit şi prin stări de gelozie şi invidie, nu-i rău să păstrezi distanţa faţă de ele. Susţin că te admiră? Nu le da crezare!

Cum să te aperi

Odată ce te-ai obișnuit să-i identifici pe cei încărcaţi negativ, vei fi în măsură să interacţionezi cu ei astfel încât să nu permiţi transferul (fie el şi doar parţială) încărcăturii lor negative asupra ta. Iată în ce constă o strategie defensivă.

Stabilești limite

Cu siguranţă, nu doreşti să-ţi pierzi vremea ascultând pălăvrăgelile tuturor celor ce-ţi ies în cale, dispuşi să-şi verse nemulţumirile (reale sau nu, n-are importanţă) ce-i apasă. Sunt cazuri însă când n-ai cum să-i eviţi, fie din politeţe, fie de nevoie. E lăudabil să încerci să înţelegi de ce e atât de încărcată negativ o persoană din preajma ta: nu-i place locul de muncă, are nemulţumiri în viaţa personală, e neîncrezătoare în forţele proprii. E bine să ştii că, din preaplinul de nemulţumiri ce-o apasă, descarcă asupra altora cu multă… generozitate. Doar aşa se poate simţi puternică.

Dacă n-ai ce face şi trebuie s-o asculţi, încearcă să nu te implici emoţional. Altfel spus, ascultă, dar nu te lăsa afectată de cele relatate. N-ai cum să iei toate problemele lumii asupra ta!

Zâmbeşti şi taci

Iar se îndreaptă către tine? Ştii bine că te va bombarda din nou cu tot felul de informaţii negative. Zâmbeşte-i şi dă de înţeles că ai treabă, iar sub un pretext oarecare, îndepărtează-te de ea. De obicei, cei încărcaţi negativ ţin să obțină neapărat o reacţie din partea celor din jur (drept confirmare a posibilei interacţiuni energetice), un bun ascultător fiind receptorul ideal al energiei lor negative de care doresc cu tot dinadinsul să scape. Nu puţini dintre ei, fiind astfel încărcaţi ca urmare a unui nivel scăzut al autoaprecierii, a neîncrederii în forţele proprii, se simt puternici doar după ce ştiu ori simt că au vărsat şi asupra altora din preaplinul negativ ce-i apasă.

Lumină protectoare

Un mijloc excelent de protecţie: vizualizarea. Când eşti nevoită să stai de vorbă cu cineva care ştii că te stoarce de energie, imaginează-te înconjurată de o lumină strălucitoare, un fel de scut de protecţie care să împiedice un asemenea furt. Lumina nu permite pătrunderea încărcăturii negative în câmpul tău energetic: aceasta ricoşează și se întoarce la cel de la care a venit.

Ştiai? Poţi atinge liniştea sufletească după care oricine tânjeşte doar dacă reuşeşti să ai alături indivizi care te încarcă pozitiv şi să-i eviţi pe cei care te secătuiesc de vitalitate de care ai atâta nevoie.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.26/02.07.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Cum faci faţă persoanelor încărcate negativ

  1. Insemana ca nu avem cui sa ne mai spunem necazurile cai încărcam pe ceilalți cu energie negativa

Lasă un răspuns