Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum folosim furia în beneficiul nostru?

Cum folosim furia în beneficiul nostru?

Cum folosim furia în beneficiul nostru? – De mici am fost învățați că nu e bine să ne enervăm și să ne exprimăm vizibil furia. Există situații în care mânia pe care o resimțim ne schimbă viața într-un mod pozitiv.

În societatea actuală, furia nu este văzută cu ochi buni. Oricine își exprimă în mod evident sentimentul de mânie este arătat cu degetul, condamnat, etichetat și chiar marginalizat uneori. Ceea ce trebuie să ia în seamă toți cei care stau pe margine și judecă ieșirile cuiva este că nu există om care să nu se înfurie niciodată și că mânia nu este 100% nocivă.

Dezavantaje versus avantaje

Existența și exprimarea furiei sunt salvatoare în anumite situații, iar lipsa completă a mâniei, din întregul registru de sentimente, nu este defel sănătoasă. Persoanele care nu-și varsă niciodată nervii se supun orbește celor considerați superiori, permit să fie exploatați sau privesc nepăsători în timp ce se profită de pe urma altora. Și cine-și dorește să fie condus întreaga sa viață de șefi, partener, vecini sau necunoscuți, care simt vulnerabilitatea celui care nu-și exteriorizează niciodată furia și afișează numai supunere și profită de pe urma ei?!

Dacă părerile sunt încă împărțite în privința dezavantajelor și atuurilor pe care ni le aduce furia, trebuie să recunoaștem că, în viață, cu toții trecem printr-un proces de individualizare. Ne desprindem ușor-ușor de cei apropiați nouă și începem să avem propriile păreri și moduri de a acționa. Întregul proces începe de pe la doi ani, când, fără să conștientizăm, ne folosim furia pentru a ne distanța de părinți, de care am fost complet dependenți anterior. Această distanțare este cât se poate de firească, ea nu trebuie înăbușită în fașă și nici pedepsită în vreun fel, ci lăsată să se desfășoare. Așa-numitele „crize de personalitate” ale copiilor de doi ani și peste sunt dovada că furia poate avea și conotații pozitive. La fel se întâmplă cu adolescenții care își doresc, tot în mod firesc, distanțarea de părinți, individualizarea, o etapă indispensabilă omului.

Cum e bine să ne exprimăm furia?

Înainte de a-ți vărsa nervii, e bine să ții cont de trei aspecte: • posibilitatea de a fi rănit nu dispare odată cu exprimarea furiei • e puțin probabil ca persoana căreia îi adresezi cuvintele pe un ton ridicat să spună că e perfect de acord cu tine și că ea a greșit • nu deții tu monopolul asupra adevărului. Când te enervezi și ții morțiș să faci cuiva morală, ai impresia că numai tu ai dreptate, că doar tu deții adevărul și celălalt a greșit lamentabil. Ei bine, asta poate fi doar percepția ta, iar mai târziu să se dovedească contrariul. Dar momentul a trecut, tu ai spus tot ce aveai pe suflet și… Dumnezeu cu mila! Ca adult trecut prin destule situații mai mult sau mai puțin conflictuale, ca să nu le spun explozive, e de preferat să iei în calcul aceste trei aspecte înainte de „a face pe nebunul” și a regreta apoi. În plus, simplul fapt că demonstrezi tuturor că ți s-a urcat sângele la cap și vezi negru în fața ochilor poate fi o veste minunată pentru „inamicul” tău, care cel mai probabil are satisfacția că a reușit să te enerveze. Ca să nu mai spunem cât de elegant ar fi să-i oferi și „adversarului” tău șansa de a rosti câteva cuvinte, de a se apăra. Oricum ar fi, furia te face să te simți prost ulterior, te determină să faci lucruri nedemne de tine și poate fi autodistructivă. Efectele ei negative le știm cu toții. Ceea ce ne scapă multora sunt beneficiile pe care ni le aduce enervarea la culme!

Beneficii surprinzătoare

Furia te poate motiva

Mânia este un soi de energie pozitivă, deși nu s-ar zice. Studiile arată că furia ne mână de la spate să ne atingem țelurile mai puternic decât orice altă emoție omenească. La fel de bine, ne face să ne confruntăm problemele și piedicile întâlnite și să găsim soluții eficiente. Când ne dorim ceva, vrem acel lucru mai mult atunci când suntem furioși, să recunoaștem. Așadar, folosită așa cum se cuvine, furia constructivă ne face să ne simțim puternici și ne stimulează să obținem ceea ce ne dorim.

Oamenii furioși sunt mai optimiști

După atacul terorist de la 11 septembrie 2001 asupra Turnurilor Gemene, s-a efectuat un studiu care a scos la iveală concluzii surprinzătoare. Se pare că persoanele furioase participante la studiu se așteptau la mai puține atacuri de acest gen în viitor; în schimb, cei care simțeau preponderent teamă erau mai pesimiști în privința viitorului lor. Cine s-ar fi gândit la furioși ca la niște oameni optimiști, nu? 

Face minuni în relațiile de cuplu

S-ar zice că nu face bine nimănui să vină acasă seara și să-i reproșeze partenerului câte-n lună și-n stele doar pentru c-a avut o zi proastă și simte nevoia să-și verse amarul pe cineva. Dacă observi la jumătatea ta lucruri care nu-ți plac, care te scot din minți, dar alegi să-ți ții gura și să nu-i vorbești niciodată despre obiceiurile, imperfecțiunile ei, cât e de bine pentru tine, pe termen lung? Cum crezi că s-ar putea schimba vreodată, dacă tu nu deschizi niciodată gura să-i pui în vedere anumite lucruri? Dacă taci mâlc, iar el continuă să te enerveze cu diverse lucruri, e oare bine pentru relația voastră, pentru tine?! Exprimarea furiei resimțite poate face minuni câteodată. Dar doar atunci când e justificată, când se caută ulterior soluții, nu doar ca să te răcorești.

Potențează introspecția

Te-ai enervat de era cât pe ce să-ți plesnească o venă? Ia aminte la tot ce te-a făcut să te simți așa, descoperă motivul și încearcă să afli ce poți face pentru a nu te mai afla într-o asemenea situație. Descoperă lucruri noi despre tine, fii receptivă la orice (bun sau rău)  poți afla despre tine și îmbunătățește-ți viața. Furia poate motiva schimbări bine-venite pentru tine!

Furia poate reduce violența

Pare bizar, dar, dacă stai să te gândești, e destul de logic. Deși furia poate naște violență, există situații în care o reduce. Cum anume? Cei care observă semnele apariției furiei pot fi interesați să găsească în timp util o soluție pentru a nu se ajunge la violență. Este, de fapt, un semnal de alarmă că situația poate degenera brusc și, ca atare, se caută pe loc o rezolvare amiabilă.

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de mai 2019 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns