Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum invingi frica de societate

Cum invingi frica de societate

Când trebuie să comunici cu alte persoane, te încearcă sentimente de teamă, neliniște, nesiguranță sau anxietate? E posibil să suferi de fobie socială.

Semnele care ar trebui să te alerteze sunt multiple: adesea, ai impresia că ești privită atent de cei din jur, studiată și analizată în detaliu, ba chiar judecată. În spații publice (la serviciu, la întâlniri sau la cumpărături), nu te simți în largul tău și nu te poți relaxa. Dacă ai răspuns afirmativ la întrebarea de mai sus, este foarte probabil să suferi de ceea ce psihologii numesc anxietate socială, care se întâlnește la 7-12% din oameni. De regulă, ea debutează în adolescență sau la începutul vârstei adulte, dar vestea bună e că o poți ține în frâu. Iată câteva sfaturi de urmat:

Află de unde izvorăște frica. Doar așa poți s-o depășești! Adesea, vei avea senzația că nu există niciun motiv plauzibil pentru apariția ei, însă, dacă reușești să accesezi subconștientul, vei găsi cu siguranță rădăcinile temerilor tale. O mustrare primită pe nedrept în copilărie sau momentul în care o colegă de joacă a făcut haz, de față cu restul găștii, de felul în care te îmbrăcase mama pot fi momente în care fobia de societate se poate declanșa ușor.

Conștientizează că nu te judecă toată lumea. Fobia socială se naște din dorința de a le face tuturor pe plac și de a nu greși față de cineva, dar și ca urmare a acestei situații. Fă un pas în spate ca să-ți dai seama că lumea este ocupată cu propriile probleme și nu are timp sau chiar nu-i pasă de ale tale!

Inițiază discuția. Începe prin a saluta prima dimineața, când te întâlnești cu colegii de serviciu în lift. În acele momente sau în pauza de masă se pot naște discuții frumoase, care să creeze o legătură între voi dincolo de relațiile formale cu privire la activitățile profesionale.

Fă un lucru spontan la o întâlnire publică. Acest lucru te va ajuta să depășești teama de ridicol care poate contribui din plin la declanșarea fobiei sociale. De exemplu, dacă ți-e jenă să-ți arăți picioarele, deși n-ai avea niciun motiv s-o faci, pur și simplu poartă o fustă scurtă și bucură-te de privirile admirative ale celor din jur!

Integrează-te într-un grup cu hobby-uri comune. Vei cunoaște oameni noi, cu aceleași preocupări ca ale tale și te vei distra de minune. În plus, chiar dacă nu i-ai văzut niciodată pe cei din încăpere, te vei simți în largul tău pentru că veți vorbi aceeași limbă.

Depășește-ți limita de confort. Motivează-te să ieși constant din coconul care-ți ține de cald și încearcă în permanență să ai parte de noi experiențe. De exemplu, dacă nu ai carnet de conducere, înscrie-te la o școală de șoferi – dacă vei fi capabilă să faci față traficului, sigur vei putea duce până la capăt conversații banale cu niște necunoscuți.

De la teorie la practică. Studiile arată că abilitățile de comunicare țin în proporție de 80% de confortul mental și doar 20% de practicarea lor frecventă. Dacă ești prea preocupată de ce va spune lumea când vei deschide gura, dialogul va deveni aproape imposibil de susținut. Relaxează-te și discută mai întâi banalități, cum ar fi starea vremii sau planurile de vacanță. Poți să-i faci interlocutorului un compliment (sau chiar două!) – el va aprecia, atmosfera se va destinde, iar limbile se vor dezlega.

Găsește un fir comun al discuției. Nu insista să intri în detalii abordând un subiect pe care interlocutorul nu-l stăpânește sau care îl plictisește. Nu discuta doar ca să treacă timpul și să uiți de fapt că ți-e teamă să conversezi. Riști să spui verzi și uscate și să cazi cu-adevărat în derizoriu.

Lasă-i pe alții să vorbească. Dacă ești într-un grup mare, de cele mai multe ori e suficient să aprobi și să zâmbești, fără să inițiezi discuția. Se vor găsi suficient de mulți guralivi care să facă treaba în locul tău. Poți interveni în discuție când te simți pregătită – atunci când prinzi un fir pe care te simți stăpână. Ceilalți vor aprecia intervenția, iar stima ta de sine va crește exponențial.

Dacă spui ceva nepotrivit, nu te impacienta. Toată lumea a trecut la un moment dat prin așa ceva, chiar și cele mai populare persoane. Fii atentă la ce discută și vei observa că gafează la fel de mult ca restul lumii. Diferența dintre tine și ei este că lor nu le pasă și fac haz de necaz într-o situație care ție ți se pare jenantă. De ce să nu înveți de la ei?

Fii autentică, nu te preface. Nu încerca să mimezi încrederea în sine, fiindcă oamenii își vor da lesne seama că nu ești sinceră. E greșit să crezi că nu există nimic în viața ta de care să fii mândră și care să-ți dea aripi – toată lumea are calități pe care, într-o discuție, le poate scoate în evidență cu discreție și fără să epateze.

Fără frică despre frică

  • Nimeni nu te poate scăpa de fobia socială dacă tu nu permiți ca acest lucru să se întâmple. Totul e să privești lucrurile din altă perspectivă:
  • Optează pentru compania celor care-ți împărtășesc valorile, nu a celor mai populari din comunitatea ta.
  • Gândește-te că și ceilalți au propriile temeri și probleme, doar că ale tale ți se par întotdeauna mai importante.
  • Petrece timp alături de persoanele care au reușit să-și ia viața în propriile mâini  – de la ele vei învăța rețeta succesului.
  • Nu te lăsa învinsă de un eșec – gândește-te ce ai de făcut pentru ca data viitoare lucrurile să-ți iasă mai bine.
  • Fii tu însăți și rezolvă lucrurile pe rând, în ordinea priorităților.

Citește și:

Frica de care trebuie să scapi

Frica de fericire

Ce faci daca ti-e frica in avion

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.3/22.01.2015

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns