
„Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!“, spune o cunoscută vorbă românească, iar un proverb spaniol o completează: „Mâine este adesea cea mai ocupată zi din săptămână“.
Adevăr sau poveste? Amânarea poate fi o soluție de moment sau o necesitate obiectivă. În plus, îți aduce o stare de relaxare și poți fi chiar mai eficient. Pe de altă parte, dacă mâine apar mai multe pe listă, nu devii tensionat și te gândești ce neinspirat ai fost că ai amânat? Dacă amânarea devine o obișnuință, stresul ei și al lucrului nefăcut la timp aduce mai mult stres decât cel inițial.
De ce amânăm
Motivele sunt numeroase și întotdeauna justificate: nu îți place lucrul pe care îl ai de făcut; nu știi cum să faci; nu ai timp suficient, din dorința de perfecțiune, de evitare a succesului, din apatie sau lene spun unii, pentru că lucrezi mai bine sub presiune, din prea multă reflecție și prea puțină acțiune; din obișnuință, din teama de a nu lua decizii proaste.
Amânarea poate fi și pozitivă – uneori, ea poate fi un prieten: când tai de pe listă sarcinile ce nu sunt necesare, reușești să faci mai multe, să îți organizezi prioritățile, să devii astfel mai eficientă. Te ajută să fii mai creativă și să iei decizii mai bune, acordând timpul necesar unui lucru bine făcut.
Practicată însă des și în mai multe domenii, amânarea poate să se transforme în inamicul tău. Unde vom ajunge lăsând pe un mâine nedefinit lucrurile de făcut? Kirstin O’Donovan, coach profesionist, ne dă câteva indicii despre costurile pe termen lung ale amânării:
*Vei pierde timp prețios – amânând mereu, te trezești peste ani și ani că nu s-a schimbat nimic în viața ta. Te trezești în același loc pe plan personal, profesional, social pentru că ai amânat visuri, dorințe, activități. Regretul zilelor pierdute nu te mai ajută!
*Vei rata oportunități – câte oportunități ai pierdut pentru că nu le-ai valorificat când au fost acolo? O oportunitate e de natură să-ți schimbe viața. Majoritatea oportunităților vin doar o dată, nu îți garantează nimeni a doua șansă, așa că primește-le cu ambele mâini.
*Nu vei reuși să îți îndeplinești obiectivele – când vine vorba de obiective, îți dorești mult, dar amâni momentul în care să acționezi. Îți dorești să reușești, însă ești blocat, nu ești în stare să faci primul pas. De ce e greu să faci asta? Poți analiza mai bine motivele. Ne stabilim obiective pentru a ne îmbunătăți viața. De ce să nu îți meargă mai bine?
*Îți poți sabota cariera – asta, când amâni în mod uzual. Amânarea duce la nerespectarea termenelor limită, la neîndeplinirea sarcinilor zilnice/lunare. Ce consecințe are asta asupra carierei? Poți să ratezi o promovare. În plus, o amânare cronică duce la pierderea serviciului. Nu-ți submina performanța și dorința de progres.
*Stima de sine se va clătina – din cauza stimei de sine reduse, tindem să amânăm; amânarea, la rândul ei, duce la scăderea stimei, nu la creșterea ei. Încet, dar sigur, te face mai nesigură.
*Calitatea deciziilor va scădea – când amâni luarea unei decizii, simți presiunea și ticăitul cronometrului. Aceste decizii au efecte negative asupra fericirii noastre, a rezultatelor și a vieții noastre.
*Reputația ta va avea de suferit – când spui că faci ceva și nu faci, se va duce vestea. Nimeni nu vrea promisiuni goale. Dincolo de reputație, vor avea de suferit stima de sine și încrederea în sine. Ceilalți se bazează mai puțin pe tine, așa că vor începe să te evite din cauza acestei situații.
*Îți vei risca sănătatea – amânarea este legată de stres și anxietate, care se transformă în probleme de sănătate. Dacă amânarea duce la depresie, cu timpul depresia îți va afecta mai multe compartimente ale vieții. De exemplu, cu cât amâni mai mult să faci sport sau să renunți la anumite alimente ce-ți priesc, cu atât mai tare sănătatea îți va fi pusă la încercare. S-a descoperit că amânarea distruge sistemul imunitar. Insomnia și diferite tulburări psihosomatice își au rădăcinile în amânarea cronică.
De la lucruri simple cauzate de amânare, cum ar fi să pierzi ocazia de a lua bilete la un concert, programările la medic, planificarea vacanțelor, întâlnirile cu prietenii, ajungi în cele din urmă la pierderi care se tot adună, iar efectele negative pot fi serioase.
Amânarea pe mâine poate să însemne că dai pe „mai târziu“ viața ta, visurile, planurile și speranțele. Semnul că amânarea a devenit un mod de a trăi apare când, într-un interval mare de timp, nu se întâmplă nimic în viața ta pe plan personal, profesional, social.
Ce să faci
Acordă timpului prezent atenția maximă: fă acum ce ai de făcut – momentul prezent este cel mai potrivit pentru a acționa.
În fiecare dimineață acordă 20 de minute pentru a-ți planifica ziua – fă lista de activități și proiectează-te în realizarea obiectivelor propuse.
Vreme de o săptămână, monitorizează tot ce faci. Astfel, vei avea oglinda vieții tale prin activitățile zilnice. Vei ști unde sunt punctele slabe, unde e nevoie de schimbare.
Oferă-ți recompense ori de câte ori duci ceva la bun sfârșit, de care ți-era teamă sau în legătură cu care erai nesigură.
Apelează la psihoterapie pentru a vedea rădăcinile amânării și cum poți să transformi vulnerabilitățile în condiții pentru succes.
Citește și:
- Mindfulness, o nouă perspectivă asupra vieții
- Temperamentală, dar cum?
- Cum scapi de autosugestiile negative
Articol preluat din ediția de mai 2017 a revistei Femeia.
Autor: Oana Pescaru
Foto: Guliver/Thinkstock
Imi place mult