Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum îți ajuți norocul

Cum îți ajuți norocul

Tu știi cum îți ajuți norocul? Când se naște un copil, îi urezi de toate, iar norocul face parte din „pachet“, fiindcă, nu-i așa?, „poți să ai de toate, dar, fără un dram de noroc, e mai greu să ai succes“. 

Pornești în viață cu ideea că ai nevoie de noroc, acel factor exterior nouă care ne face viața plină de evenimente favorabile, aduce succes, satisfacții, fericire. Ce ne ajunge la ureche? Expresii precum: „Ce noroc are! Mănâncă de toate și nu se îngrașă“, „Are un noroc la bărbați, deși nu e cine știe ce frumusețe“, „Are noroc la bani: pur și simplu, unde pune el mâna, ies  bani“.

Forță divină, șansă, întâmplare, o combinație între șansă și personalitate? Să vedem dacă și  cum anume putem influența norocul din viața noastră!

Norocos sau ghinionist? Cum îți ajuți norocul

Cred că știi spre ce înclin, nu? Tind să mă consider o persoană  norocoasă. Sunt înconjurată de  oameni iubitori și de încredere, mă bucur de o profesie bogată în experiențe și oameni noi, în posibilități de evoluție și cunoaștere, în emoții și neprevăzut. Asta nu înseamnă că nu m-am considerat ghinionistă în anumite domenii ale vieții, doar că am învățat să decupez într-un mod norocos întâmplările de zi cu zi. Cu timpul, acestea s-au înmulțit, iar relația mea cu norocul a prins un contur mai prietenos.

Principiile de atragere a norocului

Sigur că norocul și ghinionul coexistă, poți spune că ești norocos când mănânci orice fără să te îngrași. Sau că ești isteț și ieși cu succes din orice situație dificilă, că te-au ocolit necazurile de tot felul etc. Sau, la fel de bine, poți spune că ai avut ghinion când te-a prins poliția că ai depășit viteza, deși nu ești vitezoman, sau că te-a lovit o boală hodoronc-tronc, deși ai dus o viață cumpătată.

Multe întâmplări norocoase sau ghinioniste depind însă de atitudinea noastră față de noroc, sunt de părere specialiștii. În cartea sa „Cum să-ți ajuți norocul“, Richard Wiseman analizează factorii ce duc spre o viață norocoasă. Iată câteva principii ce fac posibil ca viața ta să fie însoțită de noroc:

Utilizează la maximum șansele care ți se oferă

Viețile oamenilor norocoși sunt pline de întâmplări fericite, de coincidențe norocoase. Oamenii norocoși sunt extravertiți, au o rețea socială consistentă, folosesc ocazii pentru a cunoaște oameni noi. Sunt mai relaxați, cu o minte deschisă către  experiențe  noi, în care sunt dispuși să îmbrățișeze oportunitățile și se bucură de ele.

Ascultă-ți intuițiile norocoase

Oamenii de succes iau decizii ascultându-și intuiția, folosind-o ca pe o alertă interioară care îi face să se oprească, să analizeze bine situația. Au încredere în vocea interioară și își dezvoltă  sentimentele bazate pe intuiție. Procedând astfel, ei se bucură de beneficiile unei vieți norocoase, bazate pe succes.

La polul opus, ghinioniștii au tendința de a nu se baza pe al șaselea simț, nu pentru că n-ar avea intuiție, ci pentru că nu o ascultă când aceasta le vorbește.

Așteaptă-te să ai noroc!

Cei norocoși își imaginează că visurile lor devin realitate și au ambiția să le împlinească, în timp ce ghinioniștii obțin destul de rar ce își doresc. Una e să-ți imaginezi că viitorul tău va fi plin de surprize plăcute, că vei întâlni oameni amuzanți, sinceri și de încredere care te vor ajuta să–ți duci obiectivele la bun sfârșit. Și altceva este să îți imaginezi că vei eșua, că iar vei avea ghinion și vei întâlni oameni care profită de tine sau că nu vei ști să răspunzi la interviu etc.

Profețiile împlinite se referă la scenariile pozitive și negative deopotrivă. Vizualizează norocul și creează-ți imaginea de succes într-o situație dorită. Visează cu ochii deschiși la dorințele tale, dă-le contur, perseverează în fața eșecului, iar norocul nu va întârzia să apară.

Transformă-ți ghinionul în noroc. Cum îți ajuți norocul?

Da, așa e, cum te-ai gândit! Nimeni nu este scutit de evenimente negative de viață. Deosebirea dintre ghinioniști și norocoși este modul în care fiecare reacționează în fața tuturor acestor lucruri. Cei din urmă fie transformă ghinionul în noroc – ești concediat dintr-o firmă care era visul tău, după un timp îți găsești ceva mai bun și provocator sau întreprinzi ceva pe cont propriu și devii de succes. Privind retroactiv, un ghinion la un moment dat din viață poate fi trecut direct la capitolul noroc.

Norocoșii nu zăbovesc asupra ghinionului, scad impactul emoțional al oricărui ghinion care le iese în cale imaginându-și situații care puteau fi și mai și, simțindu-se în cele din urmă norocoși.

În concluzie: „Norocul le surâde îndrăzneților“, spunea Cicero, accentuând faptul că e nevoie să forțezi izbânda prin curaj și îndrăzneală. Astfel, vei primi sprijin și vei reuși. Iar Schiller spunea, parcă întărind spusele lui Cicero; „Celui îndrăzneț îi ajută Dumnezeu“. Așadar, să nu-ți fie teamă să îndrăznești să speri la o soartă bună, să ai inițiativă și să desfășori acțiuni în acest sens și, indiferent ce ți-ar oferi viața, să dai dovadă de tărie de caracter și curaj.

Altfel spus, dă-i posibilitatea norocului să te însoțească!

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Oana Pescaru
Foto: Guliver/Thinkstock

 

Comments

comments

Lasă un răspuns