Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum iti dezvolti inteligenta emotionala

Cum iti dezvolti inteligenta emotionala

Se spune ca un geniu care nu are o inteligenta emotionala dezvoltata va ajunge un ratat si un om simplu care va avea o inteligenta emotionola dezvoltata va ajunge un om de succes. Se spune ca oamenii cu o inteligenta emotionala puternica nu vor suferi niciodata de depresii si vor putea sa se ridice mereu dupa esecuri si ratari.

Ce este inteligenta emotionala si cum poate fi ea dezvoltata?

Inteligenta emotionala este capacitatea de a percepe, de a controla si de a evalua emotiile proprii si este una dintre cele mai importante aspecte ale personalitatii umane, esentiala pentru reusita in viata. Inteligenta emotionala te ajuta sa-ti gestionezi propriile emotii, sa-ti controlezi limitele si este calea prin care te vei depasi pe tine ca om. Inteligenta emotionala este importanta, chiar esentiala pentru succesul personal, de aceasta depinzand relatiile profesionale, interumane si cele sentimentale.

Toate acestea la un loc pledeaza pentru importanta pe care o are inteligenta emotionala. In acest context este vital sa ai o strategie prin care sa-ti poti dezvolta inteligenta emotionala, ca o veritabil arma in jungla umana in care traim.

1. Manifesta-ti senimentele. Deseori  oamenii au tendinta de a ascunde, de a ignora sentimentele care le sunt inconfortabile. Un om cu inteligenta emotionala dezvoltata nu face asa. Aceste sentimente incomode trebuie exprimate, afirmate, explicate. O buna cale de analiza este sa te intrebi tu pe tine: „Cum ma simt azi?” Si daca nu te simti bine cauta sa intelegi ce anume te face s ate simti inconfortabil si analizeaza acest sentiment. Adus in planul constient sentimentul neplacut poate fi gestionat si calmat, iar in final depasit. Reprimarea sentimentelor neplacute este cauza traumelor si a nesigurantei personale.

2. Nu-ti judeca sentimentele si nu-ti impune ce sa simti! Nu avea sentimele pozitive sau negative pentru ca trebuie. In plus unele dintre sentimente pot contrazice alte, ceea ce este perfect normal. Ai uterea si gaseste ragazul de a analiza cu maxima sinceritate fata de propria ta persoana ceea ce simti si de a actiona in consecinta. Straduieste-te sa pui in acord gandurile tale cu sentimentele pe care le ai si ai curajul de a spune ce simti si ceea ce gandesti, chiar daca aceasta vine in dezacord cu unele principii, cu regulile sociale sau cu un anume cotext.

3. Observa reactiile fiziologice ale corpului. Reactiile vegetative (transpiratii reci, fluturii din stomac, emotiile) ale corpul tau indica adevarul. Acorda atentie la ceea ce-ti spune trupul tau pentru ca sentimentele manifestate de acesta sunt mereu adevarate. Cand simti un nod in stomac cand trebuie sa faci ceva, atunci cu certitudine acea activitate este una stresanta, este sursa de nervozitate. Daca inima ta falfaie in timp ce vorbeste despre ceva sau cineva atunci este un semn al afectiuni si interesului, un indicator al pasiunilor si preocuparilor tale.

4. Analizeaza sentimentele inconstiente. Se spune ca subconstientul este un prieten care stie totul despre tine, dar despre care tu nu stii nimic. Asa ca da importanta sentimentelor si starilor care vin din subconstientul tau. Visele, planurile si dorintele sunt manifestari reale si palpabile ale subconstientului si acestea spun multe despre ceea ce esti si despre ceea ce nu stii foarte bine despre tine. Unele vise sunt expresia unor emotii puternice, unele dorinte sunt compensatia unor frustrari.

5. Priveste si evalueaza oamenii din jurul tau cu atentie si echilibru. Inteligenta emotionala nu inseamna doar introspectie ci si intelegerea trasaturilor reale ale celor din jurul tau. O fata cu inteligenta emotionala ridicata nu va suferi in dragoste. In plus va face mereu alegerile bune pentru echilibrul ei sufletesc. O femeie inteligenta emotional va stii sa construiasca o relatie normala cu partenerul ei de viata. Dimpotriva o inteligenta emotionala inadaptata sau nedezvoltata este sursa esecurilor in dragoste si al traumelor sentimentale.

6. Observa oameni cu atentie. Nu te grabi sa iei o decizie inainte de a cunoaste bine toate datele. Rabdarea si meticulozitatea deciziilor este un semn al inteligentei emotionale. Capacitatea de a analiza bine detaliile este atributul de baza al persoanelor echilibrate. Un om echilibrat este un om cu inteligenta emotionala dezvoltata!

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns