Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum recunoști prieteniile toxice

Cum recunoști prieteniile toxice

Când persoanele din anturaj îți creează o stare de disconfort prin simpla lor prezență, ai de-a face cu o relație toxică.

Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur spune o vorbă din popor. Viața o confirmă: mereu va exista cineva apropiat care să-ți înșele așteptările ori să-ți să-ți pună, voit sau nu, bețe în roate și să te împiedice să evoluezi. Dă-ți seama la timp de vinovat și înlătură-l din preajma ta.

Prietena la nevoie se cunoaște

Persoana toxică este cea care te împiedică să te simți în largul tău, te dezamăgește constant, nu te respectă, este indiferentă la problemele tale, îți induce o energie negativă și nu împărtășește aceeași implicare emoțională ca a ta, în fond, elementul de bază al unei relații autentice de prietenie. Persoanele critice, negative, manipulatoare, lipsite de scrupule și de empatie sunt toxice. Identificând persoana cu pricina și luând măsuri, vei realiza că este o hotărâre importantă pentru starea ta de bine și pentru evoluția ta ulterioară. Adesea, nici măcar nu-i nevoie să îndepărtezi persoana toxică complet din viața ta, ci doar să păstrezi distanța. Sigur că există, ceea ce psihologii numesc, toleranță la toxicitate. Tu știi cel mai bine care îți este pragul și care este legătura pe care o ai cu prietena toxică.

Prietena vampir de energie

În primul rând, îți acaparează viața. Exemplul clasic este următorul: prietena ta cea mai bună găsește diferite metode prin care îți arată cum se fac lucrurile și de ce trebuie făcute într-un anume fel. Este o formă prin care își manifestă controlul asupra vieții tale, pe fondul lipsei de control pe care o are ea asupra vieții sale. Ea are mereu dreptate și atunci când nu are caută diverse căi prin care să-ți demonstreze că adevărul este de partea ei. Rareori, consideră că se înșală sau că a încurcat lucrurile. Privind în urmă, realizezi că nu se puține ori a fost nesinceră, a făcut promisiuni de care nu s-a ținut, iar tu ai trecut de fiecare dată cu vederea, în numele prieteniei care vă leagă de-o viață. Efectul felului ei de a fi asupra ta este deloc de neglijat: te simți stoarsă de energie în prezența ei sau imediat după o conversație cu ea, chiar și telefonică.

Prietena care se dă victimă

Victimizarea constantă este o altă trăsătură care te ajută să reperezi o persoană toxică. Nu-i așa că suprapui descrierea peste atitudinea colegei de serviciu cu care iei adesea prânzul? Cum prinde ocazia, se dă lovită în fața șefului, scuzându-se și plângându-se cu privire la situația ei precară, doar ca să scape basma curată dintr-o încurcătură pe care a provocat-o la locul de muncă. Prin victimizare, ea dorește să evite să-și asume răspunderea și consecințele actelor sale. Persoanele toxice trăiesc în lumea lor și este sănătos pentru sănătatea ta ca ele să nu pășească în lumea ta.

Prietena invidioasă

Prietena toxică îți solicită ajutorul atunci când are nevoie, fără să ofere același gest când tu îi ceri sprijinul. Ba chiar  te sabotează, ca tu să nu rezolvi situația pentru care i-ai solicitat ajutorul. Iar dacă ai rugat-o în mod repetat să nu te deranjeze cu telefoane la 10 seara pentru că aceea este ora la care îl culci pe cel mic, și ea continuă să facă asta, în mod cert, este vorba despre o persoană măcinată de invidii ascunse, care vrea doar să te enerveze, să râdă de tine și să-ți întoarcă viața cu susul în jos.

Prietena negativistă

Orice-ai spune, prietena negativă va întoarce cursul discuției într-o direcție negativă și doar aflândute în preajma ei simți că te seacă de vlagă. Iar dacă încerci să dai dovadă de empatie, ieși și mai slăbită. Atitudinea cea mai sănătoasă este să nu te lasă atrasă în mrejele vreunei polemici, întrucât psihicul tău va avea de suferit. Nu încerca să-i schimbi firea, fiindcă nu vei reuși. Ea doar așa funcționează: fiind anxioasă, paranoică, nefericită și șovăitoare. Iar tu nu ești astfel, deci nu te lăsa influențată!

Monica Burcea, psiholog clinician, psihoterapeut (foto pe server. Credit foto: Radu Vintilescu)

Ce faci cu prietena toxică?

Când ai identificat o prietenie toxică și o continui, îi permiți persoanei în cauză să te rănească în continuare și, astfel, te rănești chiar pe tine. Comunică-i persoanei respective ce anume te deranjează și urmărește dacă își schimbă comportamentul. Dacă nu apare nicio schimbare, poate este momentul să eliberezi această relație de prietenie sau să o transformi într-o simplă amiciție. Poate decizia te va face să te simți vinovată, însă este important să nu te amăgești singură că ai prieteni când, de fapt, ai doar cunoștințe. A alimenta o prietenie toxică prin lipsa de reacție duce la depersonalizare și scăderea stimei de sine. Lipsa de reacție nu face decât să încurajeze un comportament toxic care, în timp, poate induce chiar și o stare de depresie. Stabilește-ți propriile limite și, dacă acestea sunt încălcate constant, ia decizia de a cunoaște și alți oameni care îți pot deveni prieteni.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/25.05.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns