Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum reduci îngrijorarea din viața ta

Cum reduci îngrijorarea din viața ta

Oare există pe lumea asta om fără griji sau să nu fi avut nicio grijă vreodată?

Mai auzim spunându-se de unul, altul, cu invidie: “Normal că râde, nu are nicio grijă: nu are copii, nu are datorii la bancă, se plimbă toată ziua, serviciu bun” etc. Lipsa de griji e de multe ori asociată cu îndestularea materială. Și totuși, grijile se întind pe o plajă largă: facturi, sarcini zilnice, ședința cu părinții, experiențe noi etc. Practic, viața poate fi trăită cu îngrijorare sau relaxare.

Îngrijorarea nu e întotdeauna un lucru rău. Uneori conduce la comportamente productive. Un student îngrijorat de note poate fi motivat să studieze mai mult. Un angajat preocupat de raportul la un anumit termen limită se poate grăbi să îl termine la timp și cât mai bine. O persoană îngrijorată de sănătate, poate să se ocupe mai mult de ea, să își acorde timp pentru analize etc.

Când e prea mult

Dar când grija devine companie zilnică, efectele ei se cumulează în timp și au ca rezultat stări de anxietate, epuizare, și ineficiență.

“Oboseala noastră este adesea provocată nu de muncă, ci de îngrijorare, frustrare, resentiment.” (Dale Carnegie, autor motivațional de succes)

Când devine îngrijorarea excesivă și contraproductivă ? 

Când ne facem griji din orice lucru – rata la electrocasnice, educația și timpul acordate copilului, teama de a nu ne pierde serviciul… Când ne trezim și ne culcăm cu aceleași griji cotidiene, aceasta poate să devină o problemă.

Grija excesivă poate duce la stres puternic și influențează în sens negativ  productivitatea personală. Îngrijorarea zilnică pentru ce va fi la ședință poate face concentrarea și mai dificilă. Îngrijorarea constantă pentru o problemă medicală poate reduce somnul și poate să ducă la probleme de sănătate suplimentare.

Cum păstrezi controlul

Dacă ți-ai făcut un obicei din a-ți face griji, iată câteva strategii pentru a reduce îngrijorarea din viața ta:

Fii conștient de ce ți-e frică 

Când îți spui: “Nu te mai gândi la asta, o să treacă”, nu va trece și implicit te va face să te gândești exact la acel lucru. Încercând să suprimi gândurile,  poți adăuga și mai mult stres. Pentru început, acceptă că ești neliniștită și gândurile intruzive îți dau târcoale. Apoi acționează.

Identifică și reformulează gândurile nerealiste

Îngrijorarea cronică poate duce la predicții catastrofale, de pildă: dacă rămâi fără serviciu, nu vei putea să-ți plătești ratele și vei ajunge la mila celor din jur; dacă ai de ținut un discurs, te gândești că vor râde ceilalți de tine pentru că nu te vei ști să răspunzi la întrebări etc.

Nu te speria, nu vreau să-ți dau idei noi despre sursele de îngrijorare, ci doar idei de reformulare a a acestor gânduri. De exemplu, dacă te îngrijorezi pentru că nu vei face față și te vei bâlbăi la prezentare, înlocuiește gândurile respective cu afirmații mai realiste, cum ar fi: “Am destule lucruri să comunic și, chiar dacă o să am ezitări, nu e un capăt de țară.”

Implică-te în rezolvarea problemei și găsirea soluțiilor

Dale Carnegie, autorul cărții “Lasă grijile, începe să trăiești”, spune să ne întrebăm: “Care e cel mai rău lucru care ar putea să se întâmple?”. Apoi să te pregătești pentru cel mai rău scenariu și să ameliorezi situația. După ce analizezi motivul îngrijorării, treci la gasirea soluțiilor. Întoarce îngrijorarea într-o acțiune eficientă.

Învață să îți păstrezi calmul la nivel corporal 

Anxietatea duce la simptome corporale, cum ar fi: palpitații, senzație de uscăciune a gurii, palme transpirate, nod în stomac, probleme de somn etc. Aceste simptome fizice pot alimenta sentimentele de îngrijorare și gândurile negative. De aceea, e bine să-ți controlezi corpul. Aleargă, înoată, practică exerciții de respirație și relaxare. Calmarea corpului duce la calmarea minții.

Rămâi în prezent

Nu te încărca cu grija pentru ce s-a întâmplat ieri sau cu ceva ce se va întâmpla mâine. Rămâi în prezent, fii atent la ce se întîmplă în jurul tău, la ceea ce faci cum.

Planifică un timp limitat pentru a te îngrijora

Fie că e vorba de un rezultat la un test de la doctor, fie că îți faci griji pentru viitorul financiar, creează un timp specific de îngrijorare. Planifică 30 minute ca timp pentru a te îngrijora. Dacă te mai încearcă gândurile, spune-ți ”încă nu a venit timpul pentru asta.” Te va ajuta să îți trăiești anxietatea într-un interval de timp, în așa fel încât să nu te confrunți cu gânduri nedorite pe tot parcursul zilei. (Amy Morin, psihoterapeut, autoare a cărții ”13 lucruri pe care oamenii puternici nu le fac”)

Fă ceva diferit

Când te lupți cu gândurile și grijile și nu găsești încă putere să te gândești la soluții, treci la acțiune. Mergi la o plimbare, fă curățenie în casă, fă orice te ține ocupat și concentrat. Orientarea minții spre altceva pentru câteva minute poate reduce stresul, iar mintea ta face o pauză binemeritată. Dacă nu poți să faci o activitate fizică, încearcă să te gândești la altceva, să citești, să asculți muzică, să meditezi la ceva plăcut, orice îți distrage atenția de la gândul negative.

Depinde de voi să schimbați mottoul “Viața e plină de griji” în ”Viața e prea scurtă pentru a fi irosită pe fleacuri” (Beniamin Disraeli, prim-ministru al Marii Britanii în secolul XIX).

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Oana Pescaru
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns