
Dacă de la o vreme încoace succesul și fericirea te ocolesc constant, e foarte posibil ca tu să fii cauza. Când discuți și te gândești mereu la visurile tale, nu faci decât să le amâni la infinit. Află cum să nu mai stai în calea împlinirii personale și să începi să acționezi… de azi!
Autosabotarea are loc atunci când afirmi cu tărie că îți dorești ceva, apoi faci tot ce-ți stă în putință ca acest lucru să nu se întâmple. „De mâine voi merge la sală“, „de luni mă las de fumat“, „la anul îmi schimb jobul“, „dacă se mai îmbată o dată, îl părăsesc“. Dar nu acum. Nu azi. Data viitoare. În spatele acestor tergiversări se ascunde de fapt teama de schimbare și de necunoscut. Data viitoare când îți propui ceva, nu-ți mai tăia singură craca de sub picioare, sari peste faza de proiect și treci direct la fapte. Identifică momentele de autoblocaj ca să le poți evita de-acum încolo. Iată câteva dintre ele:
„Voi fi fericită atunci când…“
Îți mai amintești când aveai 17 ani și visai să vină ziua în care îți vei lua permisul de conducere, te vei muta singură, îți vei trăi viața după propriile reguli și totul va fi perfect? Probabil ți-ai dat deja seama că absolvirea examenului pentru acordarea carnetului de șofer nu-ți face viața mai ușoară, nu-ți oferă acces la vreun adevăr suprem și nici nu-ți deschide calea spre succes. În realitate, odată ce ai devenit adult, folosești mașina în scop de serviciu ori ca să duci copiii la școală sau către activitățile extrașcolare, nu ca să te plimbi de plăcere prin lumea largă.
De fapt… nu există nicio cale către fericire, dinainte bătătorită. Adevărata bucurie este parcurgerea drumului, nu destinația finală! Concentrează-te pe ceea ce se întâmplă cu tine în acest moment și alege cum și alături de cine să-ți petreci clipa.
Citește și: 10 sfaturi pentru fericirea în cuplu
„Nu voi fi niciodată ca… X“
(X este fericită, frumoasă, suplă, trăiește o relație de dragoste perfectă și n-are grija datoriilor). Fii sigură că această atitudine nu-ți va fi de niciun folos. Felul în care vorbești cu tine însăți este la fel de important ca modul în care discuți cu prietenii tăi cei mai apropiați.
De fapt… poate că n-o să realizezi tot ce ți-ai propus în viață, dar cu cât ai mai puțină încredere în tine, cu atât vei obține mai puține rezultate pozitive. Fii realistă, fii sinceră, îngăduie-te!
„De obicei, nu se comportă așa…“
În realitate, așa este întotdeauna, fără excepție. Dacă vei găsi mereu circumstanțe atenuante pentru comportamentul nepotrivit al prietenilor sau al familiei, aceste persoane vor considera că este firesc să te trateze astfel
și că nu ai nicio problemă cu asta.
De fapt… când te înconjori de persoane oneste, cu care rezonezi, nu mai trebuie să faci eforturi pentru a le ierta, a le trece cu vederea neajunsurile sau a le schimba. Totul se va petrece de la sine și va fi pe placul tău. Dimpotrivă, dacă vei continua să tolerezi în anturajul tău persoane cu un caracter îndoielnic, s-ar putea să sfârșești prin a le imita obiceiurile tarate. Nu-ți pierde timpul cu oameni care nu te merită!
„Are nevoie de mine…“
Chiar așa să fie? În afară de anumite circumstanțe excepționale, afirmația dinainte nu are niciun sâmbure de adevăr. Chiar dacă preferăm anumite persoane în viața noastră în detrimentul altora, nu avem nevoie de ele pentru a supraviețui.
De fapt… e bin e să ne distanțăm unii de alții din când în când, pentru a ne oferi posibilitatea de introspecție, pentru a afla cine am fost, cine am devenit și spre ce tindem. Atât timp cât există sentimente adevărate la mijloc, spațiul nu distruge o relație, ci dimpotrivă.
Citește și: Cele 6 etape ale dragostei
„Sunt bine…“
S-o lămurim o dată pentru totdeauna: cine pretinde asta ori de câte ori e întrebat, sigur omite adevărul.
De fapt… atunci când încerci să ascunzi orice mică problemă pe care o ai sau să nu ții cont de sentimentele care te încearcă, atunci când îți ignori suferința, nu le acorzi celor din jur ocazia de a te ajuta s-o depășești. Nu mai pretinde că totul este roz atunci când e gri – doar acceptându-ți starea de spirit vei putea s-o lași în urmă.
„Nu știu pe nimeni cu preocupări comune cu ale mele…“
E mai greu să-ți faci prieteni după ce termini studiile, pur și simplu pentru că nu te mai întâlnești cu un număr atât de mare de oameni cum se întâmpla în școală, în liceu sau în facultate. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te izolezi de lume.
De fapt… doar atunci când vei decide să îți urmezi pasiunile vei întâlni oameni cu aceleași preocupări, care vor frecventa aceleași medii ca tine.
„Nu sunt făcută pentru asta…“
Încearcă să nu te mai îngrijorezi pentru ceea ce nu ești și nu poți fi, dar vezi ce poți să faci cu atuurile din dotare.
De fapt… să te compari cu posibilitățile și capacitățile altora este găunos și neproductiv – fiecare persoană este unică. Așa cum tu nu ai talent la matematică, poate că X ar vrea să fie înzestrat cu abilitățile tale muzicale. Concentrează-te pe ceea ce poți realiza prin propriile puteri și fixează-ți obiective realiste! Fericirea va veni la pachet cu succesul.
Citește și: Umorul, cheia succesului în căsătorie
Renunță la perfecționism
Altfel, „foarte bine“ se poate transforma în „foarte rău“. Teama de eșec, cea de repercusiuni, de decizii iremediabile sunt mult mai adesea motivele pentru care îți ratezi viața decât slaba calificare sau nepriceperea. Făcând o paralelă, mai multe studii au demonstrat că persoanele care sunt mereu la diete stricte, care încearcă în permanență să piardă în greutate vor sfârși prin a mânca mai mult.
Explicația? Când se vor urca pe cântar și vor vedea că demersul lor dietetic a dat greș, deprimarea le va trimite direct spre frigider. De fapt, a greși e omenește, așa că, în loc să te demoralizeze primul eșec, consideră-l necesar pentru a progresa.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/13.11.2014
Autor: Adruana Moscu
Sursa foto: Pixabay