Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum sa-ti pastrezi calmul in haos

Cum sa-ti pastrezi calmul in haos

Când discuția escaladează, nu e cazul să contribui și tu la poluarea fonică generală! Respiră adânc, treci pe modul defensiv și așteaptă serenă ca furtuna să treacă.

Dacă simți că lucrurile vor scăpa în curând de sub control, încearcă să schimbi tema și să distragi pur și simplu atenția de la subiectul conflictului până când apele se mai liniștesc. Sau poți să asculți ce are de spus celălalt și să-i răspunzi abia după ce ai aflat ce vrea să-ți reproșeze. Dacă îți dai seama că nu ai cu cine să vorbești, fiindcă oricum nu vei fi ascultată, așteaptă până a doua zi. Iar pe moment, ca să nu răbufnești, gândește-te la un cântec care te relaxează și fredonează-l până când te liniștești. Află din rândurile de mai jos și alte modalități prin care să-ți păstrezi uzul rațiunii când „vremurile“ sunt potrivnice.

Recunoaște că ai greșit

Dacă ai supărat pe cineva, cu sau fără voie, asumă-ți responsabilitatea și nu încerca să dai vina pe terțe persoane. Cere-le iertare și recunoaște că regreți neînțelegerea imediat ce ți-ai dat seama că ai greșit. Dacă amâni, lucrurile se vor complica. Dacă vezi că interlocutorul nu-i dispus să-ți accepte scuzele, renunță – orgoliul se va stinge treptat, odată cu furia.

Citește și: 9 calmante la indemana

Fii gata să uiți și să ierți

Dacă, dimpotrivă, altcineva ți-a greșit, nu-i nimic în neregulă să exprimi ce simți, dar nu uita: tonul face muzica. Dacă îți vine să plângi, fă-o – îți va fi mai greu să gestionezi emoțiile cu un șuvoi de lacrimi căruia nu vrei să-i dai drumul cu niciun chip.

Identifică lucrurile și situațiile care te enervează

Nu poți să faci pe terapeutul pentru toți din jurul tău, dar poți să observi când și ce anume te scoate din pepeni și să ții sub control propriul nivel de stres. Abține-te înainte să ajungi într-un punct de surescitare de unde n-ai cum te întoarce. Află care este limita tolerabilului pentru tine și anunță-i și pe ceilalți, ca să știe pe viitor ce subiecte tabu pot stârni reacții negative.

Rutina e bună

Dacă, dintr-un motiv sau altul, viața îți e dată peste cap, ultimul lucru pe care să-l faci este să-ți aduci și tu contribuția la haosul general. E normal să ieși din zona de confort când circumstanța o cere, dar nu face o dramă ori de câte ori nu te poți ține de program! Alege să fii tu persoana lucidă, vocea rațiunii care restabilește ordinea.

Ia o pauză

Când simți că nivelul de enervare e pe cale de a da în clocot, cere permisiunea să te retragi zece minute și îndepărtează-te de locul „dramei“, pentru a gândi din nou obiectiv. Chiar dacă ești la birou și nu ai unde să te duci, impune-ți o pauză mentală – vizionează un videoclip sau o animație haioasă și așteaptă până când simți că te-ai calmat.

Citește și: Ai nervi? Stapaneste-i!

Fă mișcare

Mersul pe jos sau exercițiile fizice te ajută să-ți descarci energiile negative. Poți să alergi sau să joci un joc de echipă, menit să-ți distragă atenția de la problemele care nu ți-au dat pace toată ziua. O alegere excelentă este yoga – aici înveți tehnici de meditație eficiente în alungarea stresului și în dobândirea păcii interioare.

Nu țipa

Contrar opiniei generale, proferând injurii și ridicând vocea, nu obții descărcarea dorită, ci te încarci cu și mai multă frustrare. Nu-ți revărsa supărarea pe alții: chiar dacă pe moment te vei simți mai bine, nu vei scăpa de vina ulterioară. În loc să acumulezi furie, mai bine încearcă să rezolvi problemele pe măsură ce apar.

Răsfață-te

E cel mai facil și plăcut mod de a te calma. O baie caldă, în care să picuri câțiva stropi de vanilie sau levănțică, o zi la SPA sau o ieșire la munte, departe de agitația urbană, toate vor da rezultate mai bune decât un antidepresiv sau o vizită la psihoterapeut. Dacă nu ai timp sau buget pentru toate acestea, prepară-ți prăjitura preferată și savureaz-o în timp ce vizionezi o comedie spumoasă. Efect pozitiv și instantaneu garantat!

Nu poți controla totul!

Rezolvă tot ce nu suferă amânare și tot ce nu depășește competențele tale. Oricât ți-ai dori, nu poți fi o superwoman. Nu te enerva pentru ce nu poți duce până la capăt – o soluție ar fi să delegi.

Nu te-nvinui pentru orice

Nu tot ce merge prost e din cauza ta. Uneori, oricât de mult te-ai strădui, lucrurile pur și simplu nu ies așa cum ți-ai dori. E contraproductiv să gân-dești mereu în termeni negativi despre propria persoană și asta te va face până la urmă să te enervezi. Cum bine spunea Murphy, problemele care nu pot fi rezolvate astăzi nu merită rezolvate niciodată.

Ține un jurnal

Dacă ești creativă, iată o soluție „anti-țipat“: un jurnal terapeutic în care să-ți verși nervii acumulați peste zi. În acest fel, îți pui în ordine gândurile și emoțiile contradictorii, care vor trece din mintea ta direct pe hârtie.

Citește și: „Dragul meu jurnal”

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.46/20.11.2014

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns