
Ai grijă cu cine te însoţeşti dacă vrei să-ţi fie bine: unii te ajută să parcurgi uşor şi cu bucurie drumul, alţii te împiedică într-un fel sau altul să înaintezi. Descoperă-i și ia distanţă până ce, dacă-i posibil, n-o să-i mai vezi prin preajmă.
Se spune adesea că anturajul are impact asupra copiilor şi, mai ales, a adolescenţilor. Influenţa celor din jur o simţim însă pe tot parcursul vieţii şi mult mai mult decât am vrea să credem. În anturajul aproape fiecăruia dintre noi există o persoană (sau mai multe) cu care petrecem timp, împărtăşim cunoştinţe, trăiri, emoţii, dar care nu te stimulează să te dezvolţi, să obţii ceva ce ştii că-ţi stă în puteri, ci chiar te împiedică în acest sens. Chiar dacă, la o primă vedere, orice comunicare cu o asemenea persoană pare a fi una neutră, ea reprezintă în cele din urmă un pas… înapoi. Aşadar, ce persoane îți stau în cale?
# Cei cu obiceiuri nesănătoase. Tot văzându-te şi vorbind cu cineva, ajungi să-l copiezi fără să-ţi dai seama. Dacă ai mai mereu în faţa ochilor pe cineva care susţine că nicio mâncare n-are gust dacă n-o stropeşti din belşug cu alcool ori care îşi roade unghiile, vei ajunge la un moment dat să crezi şi să faci la fel. Mai bine păstrează distanţa.
# Cei care nu te respectă. La ce bun să stai de vorbă cu cineva care te contrazice mereu şi nu te stimează? Aşa azi, aşa mâine, vei ajunge să nu te mai apreciezi nici tu la justa valoare. Nu e doar umilitor, ci şi periculos.
# Cei care te critică. Sigur, e lăudabil să admiţi critica constructivă, care te ajută să evoluezi, dar să tot stai de vorbă cu cineva care te ceartă pentru orice-ai zice sau ai face, ca și cum ai avea atârnate pietre de picioare, îţi blochează înaintarea, înseamnă deja să cochetezi cu masochismul. Caută, așadar, un leac pentru asta!
# Cei care te invidiază. Sunt cei mai periculoşi. Dacă ceilalţi te trag în jos fără intenție, invidioşii fac asta cu bună ştiinţă. Te întâmpină mai mereu cu remarci de tipul „ce noroc ai avut“, „câte ai reuşit“, „tu ai aia“, „tu faci aia“, dar nu admiraţie. Cineva care te invidiază este pur şi simplu incapabil să se bucure de schimbările în bine din viaţa ta. De pildă, că te-ai lăsat de fumat şi te-ai apucat de gimnastică sau de jogging prin parc dimineţile. În plus, va încerca să te abată din drum. Nu te lăsa!
# Cei care nu-ţi sunt de niciun folos. Nu fac decât să-ţi ocupe timpul cu tot felul de fleacuri, aşa că eşti nevoită să asculţi cu orele vorbăria lor plictisitoare doar pentru că e o veche cunoştinţă, o rudă sau un fost coleg. La ce bun să-ţi iroseşti timpul? Doar sunt atâtea lucruri interesante pe care le-ai putea face, nu-i aşa?
# Plângăcioşii. Există ființe în permanenţă nemulţumite, au o multitudine de probleme de care vinovaţi sunt toţi cei din jur, dar niciodată ele, fireşte. Iar asta nu-i tot! Problemele lor sunt întotdeauna cele mai importante, iar tu trebuie să le dedici timp ca să-i asculţi şi să-i ajuţi. Cât priveşte problemele tale, sunt o bagatelă… aşa că nu aştepta ajutor! Descotoroseşte-te de un asemenea vampir energetic fiindcă după fiecare întrevedere te vei simţi tot mai sleită de puteri! Sau vei deveni şi tu o plângăcioasă.
Cum faci curat prin preajmă
Mai exact, cum te debarasezi de astfel de persoane? Sigur, nu-i mereu simplu. Uneori, chiar dacă conştientizăm că unul sau altul din anturaj ne trage în jos, nu îndrăznim să întrerupem definitiv relaţia. Iar asta, din varii motive: nu vrem să jignim, ne leagă amintiri plăcute, suntem implicaţi într-o activitate comună, ne este rudă apropiată. Dacă o ruptură bruscă nu este posibilă, va trebui să găseşti modalităţi de reducere a impactului negativ asupra ta. Iată câteva trucuri.
# Cel mai uşor este să scapi de o simplă cunoştinţă cu care te vezi din când în când, întâlniri stabilite în urma unor convorbiri telefonice sau doar în anumite împrejurări. Va fi suficient să refuzi de câteva ori să vă vedeţi ori să comunicaţi dând vina pe circumstanţe sau evitând împrejurările care le înlesneau.
# Provoacă-l să te evite! În timpul conversaţiei pe orice temă, contrazi-l tot timpul, caută să susţii exact contrariul punctului lui de vedere. Ironizează obiceiurile pe care le are referindu-te la o altă persoană ce-i seamănă. E foarte posibil să te ajute să rezolvi problema.
# Fă-te neinteresantă. Până mai ieri, petreceaţi împreună serile prin cluburi, iar de astăzi te-ai decis să te culci mai devreme, iar în loc să mergi la club, vrei să citeşti şi să faci gimnastică. Nu mai eşti interesantă, aşa că poţi răsufla uşurată.
# Cu rudele, e ceva mai greu. Să fugi din calea lor n-ai cum, nici să te cerţi. Poţi totuşi să scurtezi întâlnirile, iar în decursul lor nu reacţiona la provocări și lasă-te antrenată doar în discuţii pe teme neutre.
# Întinde-i o mână de ajutor. Dacă persoana în cauză are un viciu pentru care ar trebui să-i eviți compania, încearcă s-o convingi să se debaraseze de el. Sigur, pare imposibil, dar merită să încerci. Mai cu seamă dacă vrei să păstrezi relaţia.
„Spune-mi cu cine te însoţeşti ca să-ţi spun cine eşti“, zice un proverb. Psihologii, vrând parcă să-l confirme, susţin că suntem media (ca realizări sau eşecuri) celor mai apropiate cinci persoane. Tot petrecându-ţi timpul cu unele şi aceleaşi persoane, începi să le copiezi gesturile, felul de a vorbi, mimica şi, ceea ce e şi mai rău, modul de gândire. Iar a avea aceeaşi mentalitate înseamnă a avea aceleaşi rezultate.
Citește și:
- 5 moduri simple de a-ți bucura sufletul
- Transformă-ți defectele în atuuri!
- Totul permis în căsătorie?
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/19.05.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com