
Poate nu o auzi la fel ca pe cea care se manifestă prin dialog, dar te însoțește întreaga zi și, fără să-ți dai seama, vocea interioară are un impact major asupra existenței tale.
Monologul interior, cunoscut sub denumirea de voce interioară, este acel flux verbal al conștiinței, înlănțuirea de gânduri lăuntrice sau discuția cu propria persoană la nivel conștient sau subconștient. Marii învățați o consideră „adevăratul nostru eu“, care nu acționează întâmplător, ci în urma experiențelor trăite în trecut, a atitudinii pe care ai cultivat-o față de dorințe și, desigur, a felului în care te-ai educat să privești viața. Învață să asculți această voce specială și să-i descifrezi mesajele pentru a te simți împlinită!
Puterea supremă
Cu cât ești mai receptivă în a te privi în oglindă, dar și în interiorul sufletului, fără să judeci sau să respingi ce vezi, cu atât ești mai aproape de cunoașterea ta profundă și, astfel, de acceptarea defectelor tale și vei reuși să-i înțelegi mai în profunzime pe ceilalți. Problemele „cu vocea“ apar când te învinovățești pentru greșeli, când ai un ton critic, când faci ori nu faci diverse lucruri, când te compari cu alții și ți-ai dori să fii ca ei, când te gândești la conversații pe care le-ai avut și te macină că ar fi trebuit să spui ceva sau să acționezi diferit. Aici a intrat în scenă vocea interioară negativă. Când lași garda jos, aceasta preia controlul și, fără să o auzi la fel precum pe cealaltă, te bombardează cu mesaje negative, având impact puternic chiar dacă tu ești conștientă de asta. Stima de sine ajunge să sufere și fluctuează în funcție de evenimente și de relațiile cu ceilalți.
Echilibrul dorit
Când vocea interioară este pozitivă, preiei tu puterea asupra propriei vieți: devii conștientă că ești unică, având calități, dar și limite, că există aspecte ale felului de a fi pe care le-ai putea schimba sau dezvolta, însă sub ideea suverană a conștiinței de sine și a acceptării de sine. Cum poți trece de sub imperiul vocii cu efect negativ la cea cu efect pozitiv? Prin alimentarea sufletului cu gânduri bune. Cu cât numărul gândurilor bune îl depășește pe al gândurilor negre pe parcursul unei zile, cu atât vocea interioară se va obișnui, va renunța la gândurile copleșitoare și te va ghida spre echilibru. Dacă, în schimb, din cele 60.000 (spun unii) de gânduri pe zi majoritatea sunt negative, nu e de mirare că ai vocea interioară e pesimistă. Întocmai ca un sculptor, ele macină în piatră până când obțin forma dorită, mai mereu ca un sabotor, gata să te rănească.
Dă sunetul mai tare!
Vocea interioară este asimilată și cu cea a intuiției, felul în care comunicăm cu noi, sau cu al șaselea simț – când transmite mesajele corecte într-o anume situație și tu ai învățat să o asculți, s-o iei în considerare, corelând printr-un soi de discernământ emoțional ceea ce spune inima cu ceea ce spune mintea. Doar astfel vocea va aduce în viața ta pace lăuntrică, coerență, armonie, spun cercetătorii de la Institutul HeartMath. Vocea interioară trebuie însă cultivată. Una dintre cele mai bune căi este prin meditație. Acordă-ți o jumătate de oră pe zi doar pentru tine și gândurile tale. Doar o confruntare directă cu acestea înlătură temeri și bariere, limpezește mintea și îți fortifică spiritul. Hrănește-o ajutându-te de formule pozitive. Ulterior, vei fi inundată de gânduri optimiste, dar până acolo e nevoie de efort susținut și să te împrietenești cu tine. Spune-ți zilnic cuvinte magice. Poate asta pentru alții nu înseamnă nimic, dar tu fă-ți propria listă la care să rezonezi. Îmbogățește zilnic acest vocabular doar de tine știut. Acestea sunt semințele pe care le plantezi și care, în timp, vor elibera flori mari, adică o stare de bine.
Rezultate pe termen lung
Ascultând cu atenție vocea interioară, vei reuși performanțe pe care le credeai de neatins: vei crede în tine dacă nu credeai, te vei elibera de autocritică, de subestimare, vei dobândi abilitatea de a rezolva problemele cu calm și de a lua cele mai bune decizii. Nu te aștepta la rezultate peste noapte, ci la progrese mici și sigure. De folos ți-ar fi un caiet în care să notezi acele vorbe care au pentru tine un profund impact pozitiv (spuse de tine sau de alții), pe care să le recitești zi de zi exact ca pe un exercițiu al sufletului. La fel cum îți antrenezi corpul, la sală, e necesar să-ți antrenezi interiorul, pentru a beneficia de gânduri sănătoase. Vocea interioară se poate transforma, dacă o lași, în sfătuitor de nădejde. Doar în tine o găsești și, odată cu ea, descoperi resurse pentru fericire!
Sfaturi pentru sănătatea sufletului
- Vocea interioară e parte din tine și doar dacă o ignori se întoarce împotriva ta. Iată cum o cultivi!
- Spune-ți constant ce-ți dorești cu adevărat de la tine și de la viața ta. Vocea interioară te va ajuta să-ți duci la îndeplinire aspirațiile.
- Stabilește limite pozitive în comunicarea cu ceilalți: acceptă ce nu poți schimba. Aceste așteptări pot fi reglate din vocea interioară.
- Pune-ți de acord adevărata esență cu manifestarea exterioară. Naturalețea în comportament e susținută de o voce interioară echilibrată.
- Renunță la oamenii sau ține-te departe de situațiile care îți dau o stare de disconfort. Indicațiile vocii interioare sunt prețioase în acest sens.
- Ascultă cu atenție ce te îndeamnă vocea și fă cât mai mult din ce-ți place. Acordă timp pasiunilor, familiei, profită de zilele de weekend!
Citește și:
Cum invingi frica de societate
De ce e bine uneori sa mai pierzi timpul
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.4/29.01.2015
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay