Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum transformi în avantaj izolarea în casă din cauza pandemiei

Cum transformi în avantaj izolarea în casă din cauza pandemiei

izolarea

Uneori, când parcă nu mai vezi nicio ieșire din situația în care te afli, cum ar fi izolarea, în cazul de față, e de ajutor să schimbi perspectiva, să privești lucrurile din alt unghi. Și parcă prin minune soluțiile încep să apară.

De fiecare dată când mi-a fost mai greu în viață, mă gândeam: „Oare cum se descurcau femeile cu copii în timp de război, cu bărbatul plecat la război, cu frica-n sân și aproape fără nicio resursă materială?” Și brusc mă simțeam îmbărbătată, chiar rușinată că, având atâtea la îndemână, fără un pericol real care să ne amenințe viețile, mă simțeam atât de copleșită. Și parcă prin minune, soluțiile începeau să apară.

Ne aflăm în plin război cu un inamic perfid, invizibil, COVID-19 pre numele lui, care nu ține cont de statut social sau educațional, de vârstă, sex sau avere. Pur și simplu lovește. Iar ca să ne apărăm de el, trebuie să stăm cât mai mult în casă, izolați de viața reală, de semeni. Să fim sinceri, câți dintre noi nu și-au dorit această izolare, această deconectare de la tot și toate ca să-și poată reveni, să se poată odihni? Da, dar parcă nu chiar așa…

Ce ne rămâne de făcut, dacă tot suntem închiși în casă zile întregi din cauza coronavirusului? Să disperăm? Nu aceasta e soluția! Ci să întoarcem tot ce e urât și greu de suportat într-un avantaj. Cum? Iată câteva idei:

  1. Odihnește-te! Dormi după un program bine stabilit, recuperează în mod inteligent. Dacă îți vei prelungi prea mult programul de somn, vei simți nevoia să tot lenevești și te vei simți din ce în ce mai obosită.
  2. Stai câteva minute în fiecare zi pur și simplu degeaba. Fără să te simți vinovată din cauza asta. Dă o pauză minții tale, încearcă să nu te gândești la nimic. Te vei simți mult mai bine apoi.
  3. Îți lipsesc anumite ingrediente când vrei să prepari o rețetă de mult amânată? E momentul să fii creativă, ca să eviți un drum la supermarket dacă nu e musai, dar și ca să-I dai o lecție copilului cum se poate descurca în diverse situații cu ce are.
  4. Tu și familia luați micul dejun, prânzul și cina așezați la masă, împreună, așa cum, poate, înainte de această pandemie, nu reușeați decât duminica. Bucurați-vă de mâncare și de conversație.
  5. Discută cu copilul despre situații similare din viața mamei, bunicilor sau străbunicilor care au trăit în vreme de război sau sub comunism, care au fost pe front. Va înțelege astfel că viața e cu bune și cu rele, că totdeauna facem ce putem în condițiile date, situații ideale neexistând.
  6. Fă curățenie în casă și ordine în șifoniere, în bibliotecă, în acte, în fotografii etc. Implică-ți copilul în toate aceste activități: nu numai că va învăța cum se fac aceste activități, dar se va și simți important că e ajutorul tău de nădejde și, lucrând împreună, relația voastră va deveni mai strânsă, iar munca mai plăcută.
  7. Ia-ți un timp în care să discutați pur și simplu această situație excepțională: lasă-l pe copil să-ți spună cum vede el situația, ce crede, dacă îi e frică, apoi explică-i faptul că este doar o încercare a vieții din care cu siguranță veți ieși învingători pentru că sunteți împreună, pentru că sunteți puternici, iar iubirea și încrederea vor aduce în cele din urmă izbânda. Dacă sunteți credincioși, o mică rugăciune spusă cu sinceritate ajută.
  8. Identifică lucrurile pentru care poți fi recunoscătoare (sănătate, casă, familie, o excursie nu de mult realizată). Fă-ți un ritual zilnic în care să revezi lucrurile bune petrecute în acea zi și în care să-ți exprimi recunoștința pentru toate lucrurile frumoase din viața ta. Îți va da o stare de bine și va aduce și mai mult bine în viața ta. Ia-ți și copilul părtaș la astfel de sesiuni de mulțumire, e un exercițiu bun pentru învăța să observe pozitivismul din viață.
  9. Analizează-ți viața cu bune și rele, lămurește-te ce e prioritar pentru tine și, în funcție de asta și de cele trăite în timpul epidemiei de coronavirus, fă-ți planuri de viitor. Vei fi surprinsă cât de clar vei vedea acum lucrurile cu adevărat importante!
  10. Folosește tehnologia și altfel decât pentru a lucra sau a sta pe rețelele de socializare: ia legătura cu rude sau amici cu care n-ai prea avut timp să vorbești în ultima vreme. Cu siguranță conversația vă va face bine tuturor.

Nu este o perioadă ușoară pentru nimeni, însă gândește-te că este o ocazie pentru a-ți demonstra tăria de caracter și hotărârea, în care o stare bună a psihicului poate face diferența. Adu-ți aminte o vorbă plină de înțelepciune din popor: ce nu te omoară te întărește!

Citește și:

https://www.femeia.ro/sanatate/cumparaturi-fara-coronavirus

https://www.femeia.ro/sanatate/coronavirus-covid-19

https://www.femeia.ro/sanatate/medical/15-recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19

https://www.femeia.ro/promo/somnul-bun-creste-imunitatea

Text: Cătălina Oprea

Foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns