Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum treci peste o dezamăgire

Cum treci peste o dezamăgire

Ce faci când partenerul de viață, cea mai bună prietenă sau o rudă cu care ai o relație strânsă îți înșală așteptările?

Ai la dispoziție câteva variante: una ar fi să treci cu vederea și să-ți revii rapid, o alta – să păstrezi resentimente și menții relația, însă ai putea și să închei orice legătură cu cel/cea care te-a dezamăgit, continuând să-i porți pică. Ar mai fi soluția să scoți acea persoană complet din existența și gândurile tale, pentru a te proteja. Unele alegeri sunt mai avantajoase decât altele în ce privește starea ta generală de bine. Depinde doar de tine în favoarea căreia dintre ele înclini balanța.

Încredere înșelată

„Mi-am pierdut cea mai bună prietenă în urmă cu doi ani. Vreme de mai bine de 20 de ani, am fost nedespărțite, încă din anii de școală. Ne-am împărtășit una alteia și bune, și rele. Am trecut prin multe împreună și am simțit-o mereu aproape. Așa am crezut eu… Dar relațiile dintre noi s-au răcit după ce am divorțat. La scurt timp, am întâlnit-o pe stradă, era la braț cu fostul meu soț. Aveau o legătură de mulți ani… Nu bănuisem nimic. Nu am trăit în viața mea o asemenea umilință. M-am simțit profund rănită“, s-a confesat Ileana C. „L-am sunat pe soț să-mi cumpere în drum spre casă un medicament. Mă simțeam foarte rău, aveam frisoane și stare de greață. L-am sunat pe la ora 19, când știam că iese de la serviciu, să-l întreb dacă a găsit respectivul medicament. Era cu băieții la bere… Ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat“, spune Andreea. În cele două povești și în altele asemenea, viața te pune la încercare. Cum procedezi?

Parte din viață

Deși dezamăgirile fac parte aproape în mod firesc din viață, sunt cu atât mai dureroase cu cât relația cu cel care te-a dezamăgit este mai apropiată. „Pe măsură ce creștem, descoperim că până și persoana care nu trebuia să te dezamăgească vreodată probabil o va face“, spunea Octavian Paler. Dar psihologii ne sfătuiesc să nu disperăm. Deși, la prima vedere, ți se va părea de neînțeles și situația ia amploarea unei catastrofe, dezamăgirea înseamnă un pas înainte. E drept, doar în condițiile în care o vei privi ca pe un prilej să înveți câte ceva despre oameni și, mai ales, despre tine. Ai numai beneficii dacă transformi o nefericire într-o mare oportunitate de a evolua. Sunt situații care îți lasă loc de făcut compromisuri, dar și cazuri când ești nevoită să o iei de la zero. Indiferent de calea pe care o alegi, acceptarea problemei devine o condiție esențială să mergi mai departe. Adesea, este nevoie să treci prin ceva rău pentru a afla, prin experiență, ce anume trebuie evitat. Și nu, nu este vorba să scuzi un anume tip de comportament, ci să accepți realitatea, ca ulterior să nu mai fii rănit. Astfel, îți vei da seama singură în ce fel de relații vei dori să investești.

Când pur și simplu nu poți

„În cazul în care nu poți accepta situația respectivă, ție îți faci rău. De aici pornește munca ta interioară: tu cu tine și cu sentimentele tale. Situația a trecut, poate că repercusiunile sunt neplăcute, dar sentimentele rămân în tine. Dacă le lași să te macine pe dinăuntru timp îndelungat, te vei simți rău atât emoțional, cât și fizic“, explică psihologul Lorena Luchian. Ea spune că iertarea și acceptarea nu sunt concepte abstracte, ci cheile pe care noi le putem folosi (dacă vrem!) atunci când ne lovim de astfel de situații. La urma urmei, putem alege între resentimentele și gândurile negative, sau iertarea, acceptarea – care sunt eliberatoare. „Aici se aplică principiul nonrezistenței. Atunci când te lovești de lucruri și situații negative, nu încerca să le înfrunți, ci imaginează-ți că ești transparentă și că emoțiile trec prin tine. Ajută mult la topirea egoului și la detașare. Încrâncenarea nu este o atitudine benefică, mai ales pe termen lung“, ne sfătuiește specialistul.

Lorena Luchian, psiholog și sofrolog clinica Medsana:

Eliberare în câțiva pași

Ce putem face concret pentru a trece mai ușor peste dezamăgiri?

Pune în balanță… „Da, m-a dezamăgit, dar are atâtea alte calități“;

Încearcă să vezi partea bună a relației/persoanei… „A făcut de-a lungul timpului multe lucruri bune“;

Străduiește-te să înțelegi, eventual să discuți cu persoana în cauză, să-ți exprimi nemulțumirea… „M-ai dezamăgit când ai spus/ai făcut asta“;

În cazul în care balanța înclină mult către talerul negativ, atunci poți lua o decizie drastică: „Chiar merită să am această persoană în viața mea?“;

Dacă nu, învață să ierți și să accepți. Nimeni nu este perfect. Oare noi nu am dezamăgit pe nimeni vreodată?

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr49/08.12.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns