Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Controlul emoțiilor: De-a râsu’ – plânsu’

Controlul emoțiilor: De-a râsu’ – plânsu’

„Hai, că prea plângi din orice“ și „Măi, mamă, nu mai râde cu gura până la urechi, că nu-i frumos“ sunt două sintagme pe care este imposibil să le fi uitat din copilărie. Când o mamă prea discretă sau o bunică prea conformistă îți controlau emoțiile.

Pentru că, nu-i așa, mult timp am crezut (mulți cred și acum) că emoțiile manifestate în public sunt semn de slăbiciune. Că „în lume“ trebuie să apari mereu senină, discretă, bine crescută. Bunicii, de pildă, nu-i plăceau lacrimile, le considera nu semn de slăbiciune, ci mai degrabă aducătoare de necazuri și mai mari. Din fericire, încuraja râsul, și la necaz, și la bucurie, cât mai liber, cât mai în voie. Și mereu îmi spunea că râsul e sănătos. Eu credeam că se referă la sănătatea pe care ți-o dă puterea de a trece peste rău cu bine. Dar am constat că râsul e sănătos pur și simplu.

Bine pentru tine…

Nu zice nimeni să râzi ca proasta-n târg (vorbă veche, bazată pe fapte și experiențe îndelungate), dar nici să stai tot timpul mohorâtă. Pentru că un hohot de râs la timpul lui are avantajul de a te ajuta să treci ușor peste emoții, să scapi de stres – de aici, celebrul a face haz de necaz al poporului român –, să vezi partea plină a paharului. Aici nu mă refer nici la ironia subțire, nici la sarcasm, nici la bine-cunoscuta bășcălie. Mă refer pur și simplu la bucurie, la plăcerea de a trăi.  Unde mai pui că râsul stimulează nivelul de concentrare şi eficiența. Indiferent ce profesie, rasă, sex și convingeri religioase ai avea. Una peste alta, umorul, râsul te fac să treci ușor peste situații complicate. Pentru că, atunci când te eliberezi de stres, poți gândi mai limpede.

Râzi și organismul renaște

Râsul este sănătos nu numai din punct de vedere psihic, ci și fizic. Hohotele din inimă au efecte nebănuite asupra organismului. De pildă:

√ relaxează muşchii încă 45 de minute după ce repriza de râs s-a încheiat;

√ protejează inima prin îmbunătăţirea funcţiei vaselor de sânge şi stimularea fluxului sangvin;

√ eliberează endorfine, ceea ce te face să uiți durerea de dinți, de cap.

Mare atenție! Ce-i prea mult strică, iar râsul nu face excepție! Hohotele prelungite pot duce la cataplexie, aritmie cardiacă, crize de astm şi pneumotorax, dar și la dureri de cap.

Nici lacrimile nu-s rele

Lacrimile au darul de a ușura, liniști, echilibra. Contribuie la contracararea energiilor negative, dar și la descărcarea emoțiilor prea intense, fie ele negative sau pozitive. Fiindcă poți plânge de durere, dar și de fericire. Până la urmă, să plângi nu e nicicum rușinos, ci chiar liniștitor. Unde mai pui că specialiştii consideră că persoanele care nu plâng sunt mai vulnerabile decât restul, pentru că se adună angoasele, tristețile, stresul, care altfel nu pot fi eliberate. Unde mai pui că, prin lacrimi, elimini toxine care se adună în corp, prevenindu-se astfel boli cauzate sau favorizate de stres precum ulcerul sau afecțiunile cardiovasculare. În plus, dacă plângi frumos (știi imaginile acelea cu oameni plângând calm, fără convulsii, cu lacrimi mari), e clar că-i poți înduioșa, sensibiliza pe cei din jur, astfel încât să fie mai atenți la comportament, la acțiunile lor.

De trei ori plâns

Lacrimile sunt de mai multe feluri, oricât ți s-ar părea de ciudat:

● bazale – cele care nu curg, care protejează ochii cu fiecare clipit; conţin apă, grăsimi, proteine şi compuşi antiinfecţioşi;

● reflexe – cele care apar când ochiul este supus unor stimuli exteriori iritanți (noxe, fum, ceapă);

● emoţionale – acestea conțin encefalină, proteină prezentă în celulele sistemului nervos, dar şi unele substanţe sedative naturale (de aceea sunt liniștitoare).

77% din cei care plâng fac asta acasă, 15% când sunt în maşină sau la birou. 40% din cei care plâng fac asta când sunt singuri şi 88,8% din ei se simt mai bine după aceea.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr1/12.01.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns