Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > De ce-i bine să ne alintăm

De ce-i bine să ne alintăm

Nu e un secret că dezmierdările sau giugiulelile, cum sunt ele cunoscute în limbaj comun, ne fac să ne simțim bine și să uităm de probleme pentru o vreme. Dar știai că există un motiv demonstrat științific pentru asta?

Există multe beneficii surprinzătoare ale plăcerii de a ne alinta sau de a fi dezmierdate. O îmbrățișare îți întărește sistemul imunitar sau diminuează nivelul stresului, așa că rezervă cât mai mult timp drăgălășeniilor alături de cei dragi! Poate că una dintre cele mai importante aspecte pe care le rezolvă un alint nevinovat este că întărește legătura dintre parteneri. Atunci când vă sărutați sau vă strângeți în brațe, crește nivelul ocitocinei (hormonul afectivității). Însă alintul nu trebuie să se reducă la relația dintre un bărbat și o femeie. Poți să-ți alinți un prieten, să te joci cu animăluțul de companie, să faci o baie lungă și fierbinte, un masaj sau pur și simplu îți poți îmbrățișa umerii, ca într-un răsfăț suprem! Iată mai jos ce se întâmplă dacă te alinți:

Crește rezistența sistemului imunitar. Atunci când ești iubită, te simți invincibilă, iar organismul tău va interpreta aceste sentimente pozitive ca o infuzie de sănătate. Astfel, infecțiile te vor ocoli – ce alt motiv mai bun pentru a-ți da voie să fii iubită și răsfățată?

Durerea fizică scade în intensitate. Ocitocina nu doar îmbunătățește starea sistemului imunitar, ci ajută la atenuarea durerilor. Așadar, ori de câte ori începe să te doară în gât sau ai o migrenă, alintă-te: mănâncă o prăjitură, fă-ți manichiura, îmbrățișează un copac, fă orice îți aduce o stare mai bine!

Relația de cuplu are de câștigat. Comunicarea face ca rotițele ce pun în mișcare legătura dintre parteneri să meargă ca unse, însă adesea uităm de beneficiile limbajului nonverbal. Atunci când nu-ți găsești cuvintele sau nu știi ce să-i spui persoanei iubite, pur și simplu ia-l în brațe și alintă-l, iar neînțelegerile vor trece de la sine!

Alinturi și ceva mai mult. Chiar și atingerile lipsite de orice urmă de erotism pot duce la eliberarea în sânge a dopaminei (un hormon care pune pe jar dorințele sexuale). O îmbrățișare strânsă sau un masaj blând după o zi lungă și grea ar putea duce la mai mult – o situație de dorit pentru amândoi! Sexul reduce stresul și vă încarcă de energie.

Legătura mamă-copil se consolidează. Tot ocitocina stimulează lactația și te apropie de pruncul nou-născut. Îmbrățișează-ți copilul, alintă-l, fredonează cântece de leagăn: starea de bine te ajută să te relaxezi, iar alăptatul va deveni o plăcere. Mai mult, vei putea adormi mai ușor dacă ai probleme și nu te poți adapta la noul program de somn, cu plânsete incluse la pachet.

Fobia socială se diminuează. Vei gândi pozitiv, vei vedea jumătatea plină a paharului. Dacă mergi la o petrecere unde nu cunoști decât o persoană sau două, o simplă îmbrățișare de bun-venit îți va dezlega limba și te va ajuta să socializezi cu mai multă ușurință.

Stresul devine o amintire. Atunci când ai o stare de spirit echilibrată (nu uita, asta se obține folosind multe vorbe dulci, îmbrățișări și gânduri frumoase!), stresul nu-și mai face simțită prezența. Ești mai stăpână pe tine și pe emoțiile tale, știi cine ești, ce vrei și încotro te îndrepți, iar legătura cu partenerul se îmbunătățește considerabil – ce motive mai ai să fii stresată? Ești stăpână pe propria viață, te simți iubită și apreciată: alintă-te și fă ce vrei!

Scade incidența bolilor de inimă. Toate beneficiile menționate mai sus duc la mai puțin stres, mai puțină anxietate, iar ca într-un joc de domino cu efecte pozitive, presiunea arterială scade și ea. Concluzia? Risc minim de infarct și alte afecțiuni cardiovasculare. Iar pentru că inima ta se simte ușoară, fericită și nu o apasă niciun fel de sentimente negative, te vei bucura pe termen lung de o sănătate de fier.

3 motive în plus de alint

Singurul exces care n-a făcut rău nimănui sunt primirea și dăruirea răsfățului. Iată încă trei beneficii ale alintului:

1. Înveți să oferi și să primești. Momentele de tandrețe ne învață cum să avem grijă unul de celălalt. Conform studiilor, copiii care primesc suficientă afectivitate, odată ajunși la maturitate, vor fi mai puțin egoiști și posesivi și mult mai prietenoși. Totul se datorează îmbrățișărilor, care ne învață cum să primim și să dăruim dragoste în aceeași măsură.

2. Se produce un schimb benefic de energie. Îmbrățișările lungi sau o atingere pe umăr sunt alinturi foarte eficiente. Atunci când doi oameni se ating cu drag, se produce un flux energetic de bun augur. Cu cât cele două persoane sunt mai apropiate și se iubesc mai mult, cu atât schimbul energetic este mai de calitate. Aceste energii duc la consolidarea încrederii între partenerii de cuplu și rămân în memoria senzorială, de unde fiecare își încarcă, la nevoie, bateriile.

3. Se formează un echilibru emoțional. Cel care are cel mai mult de câștigat de pe urma unui alint este sistemul nervos. Pielea răspunde pozitiv unei îmbrățișări și o lasă să inunde cu o senzație de bine întregul organism. Este motivul pentru care cei mici sunt atât de dornici de îmbrățișări și au nevoie să stea în preajma persoanelor apropiate din familie (părinți, frați ori bunici). Iubirea ne transformă din primul moment al existenței noastre pe pământ!

Citește și:

Lucruri care întăresc relația

Cum te ghidează vocea interioară

Solutii magice care alunga stresul

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.7/19.02.2015
Autor: Adriana Moscu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns